background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Mesne kroglice s koromačem iz pečice

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • Za 4 osebe
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • Za 4 osebe

Različica mesnih kroglic, ki jim imamo vsi radi. Namesto klasične paradižnikove omake jih ponudimo z bešamelom, namesto pire krompirja pa za spremembo ponudimo gomoljni koromač.

Sestavine

Za kroglice:

  • 800 g grobo sesekljanega gomolja koromača
  • 2 žlici olja
  • 1 večja, drobno sesekljana čebula
  • začimbe: po ½ žličke kurkume, sladke paprike, suhega timijana, sveže mletega koriandra, 1 ščepec sveže mletega črnega popra, sol po okusu
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 2,5 dcl zelenjavne jušne osnove
  • 400 g mletega mešanega mesa (vegetarijanci lahko nadomestite s sejtanom)
  • 1 jajce
  • šop svežega drobnjaka

Za omako:

  • 2 žlici masla
  • 1 zvrhana žlica bele pirine moke
  • 6 dcl polnomastnega mleka
  • 1 žlička galganta
  • 2 žlički suhega pehtrana
  • ¼ žličke sveže mletega muškatnega oreščka

V ponvi na dveh žlicah olja posteklenimo sesekljano čebulo, ki ji dodamo še kurkumo, sveže mleti koriander, papriko v prahu, timijan, poper in sol po okusu. Ko začimbe zadišijo, dodamo kosmiče in spet pražimo, da zadišijo. Zmes nato zalijemo z 2,5 dcl vrele zelenjavne jušne osnove. Kuhamo še dve minuti, nato pustimo, da kosmiči nabreknejo (približno 10 minut). Ponev odkrijemo, da se zmes nekoliko ohladi.

Vmes pripravimo bešamel. Na 2 žlicah masla prepražimo moko. Postopoma prilivamo mleko in ves čas pridno mešamo. Ko zavre, kuhamo še približno pet minut, da se še nekoliko zgosti. Omako ugasnemo in začinimo s soljo, galgantom, pehtranom in muškatnim oreškom.

Večji pekač (tisti, ki ga dobimo skupaj s pečico) namažemo z oljem in po njem razporedimo sesekljan koromač.

Masi s kosmiči dodamo mleto meso, eno razžvrkljano jajce in pest svežega drobnjaka. Oblikujemo dvanajst kroglic in jih enakomerno razporedimo po koromaču. Prelijemo s pripravljeno bešamelno omako.

Pečemo pol ure pri 200 stopinjah Celzija.

Postrežemo s skledo sveže, sezonske solate.

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Alergijsko vnetje oči

Solzenje, srbenje, rdeče oči, občutek tujka v očesu in otekle veke so najpogostejši znaki razdraženih in vnetih oči.

Kako si pomagati na naraven način?

Prehrana v obdobju menopavze

S kakovostno in raznoliko prehrano, ki bo pokrila vse telesne potrebe, boste lažje prebrodili skozi težavno obdobje menopavze.

Pomen vode in prehrane

Ali ste vedeli?

Semena črne kumine so eno najbolj dragocenih živil na planetu. Začimba, ki naj bi nas zaščitila pred vsem, razen smrtjo, pa ima med drugim tudi dokazano delovanje proti sezonskim alergijam.

Poglejmo, kako jo uporabiti ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.