Različica mesnih kroglic, ki jim imamo vsi radi. Namesto klasične paradižnikove omake jih ponudimo z bešamelom, namesto pire krompirja pa za spremembo ponudimo gomoljni koromač.
V ponvi na dveh žlicah olja posteklenimo sesekljano čebulo, ki ji dodamo še kurkumo, sveže mleti koriander, papriko v prahu, timijan, poper in sol po okusu. Ko začimbe zadišijo, dodamo kosmiče in spet pražimo, da zadišijo. Zmes nato zalijemo z 2,5 dcl vrele zelenjavne jušne osnove. Kuhamo še dve minuti, nato pustimo, da kosmiči nabreknejo (približno 10 minut). Ponev odkrijemo, da se zmes nekoliko ohladi.
Vmes pripravimo bešamel. Na 2 žlicah masla prepražimo moko. Postopoma prilivamo mleko in ves čas pridno mešamo. Ko zavre, kuhamo še približno pet minut, da se še nekoliko zgosti. Omako ugasnemo in začinimo s soljo, galgantom, pehtranom in muškatnim oreškom.
Večji pekač (tisti, ki ga dobimo skupaj s pečico) namažemo z oljem in po njem razporedimo sesekljan koromač.
Masi s kosmiči dodamo mleto meso, eno razžvrkljano jajce in pest svežega drobnjaka. Oblikujemo dvanajst kroglic in jih enakomerno razporedimo po koromaču. Prelijemo s pripravljeno bešamelno omako.
Pečemo pol ure pri 200 stopinjah Celzija.
Postrežemo s skledo sveže, sezonske solate.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.