background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Mesne kroglice s koromačem iz pečice

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • Za 4 osebe
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • Za 4 osebe

Različica mesnih kroglic, ki jim imamo vsi radi. Namesto klasične paradižnikove omake jih ponudimo z bešamelom, namesto pire krompirja pa za spremembo ponudimo gomoljni koromač.

Sestavine

Za kroglice:

  • 800 g grobo sesekljanega gomolja koromača
  • 2 žlici olja
  • 1 večja, drobno sesekljana čebula
  • začimbe: po ½ žličke kurkume, sladke paprike, suhega timijana, sveže mletega koriandra, 1 ščepec sveže mletega črnega popra, sol po okusu
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 2,5 dcl zelenjavne jušne osnove
  • 400 g mletega mešanega mesa (vegetarijanci lahko nadomestite s sejtanom)
  • 1 jajce
  • šop svežega drobnjaka

Za omako:

  • 2 žlici masla
  • 1 zvrhana žlica bele pirine moke
  • 6 dcl polnomastnega mleka
  • 1 žlička galganta
  • 2 žlički suhega pehtrana
  • ¼ žličke sveže mletega muškatnega oreščka

V ponvi na dveh žlicah olja posteklenimo sesekljano čebulo, ki ji dodamo še kurkumo, sveže mleti koriander, papriko v prahu, timijan, poper in sol po okusu. Ko začimbe zadišijo, dodamo kosmiče in spet pražimo, da zadišijo. Zmes nato zalijemo z 2,5 dcl vrele zelenjavne jušne osnove. Kuhamo še dve minuti, nato pustimo, da kosmiči nabreknejo (približno 10 minut). Ponev odkrijemo, da se zmes nekoliko ohladi.

Vmes pripravimo bešamel. Na 2 žlicah masla prepražimo moko. Postopoma prilivamo mleko in ves čas pridno mešamo. Ko zavre, kuhamo še približno pet minut, da se še nekoliko zgosti. Omako ugasnemo in začinimo s soljo, galgantom, pehtranom in muškatnim oreškom.

Večji pekač (tisti, ki ga dobimo skupaj s pečico) namažemo z oljem in po njem razporedimo sesekljan koromač.

Masi s kosmiči dodamo mleto meso, eno razžvrkljano jajce in pest svežega drobnjaka. Oblikujemo dvanajst kroglic in jih enakomerno razporedimo po koromaču. Prelijemo s pripravljeno bešamelno omako.

Pečemo pol ure pri 200 stopinjah Celzija.

Postrežemo s skledo sveže, sezonske solate.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam