background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Sladoledne coprnije

  • Preprosto
  • Prep: min
  • Preprosto

Sladoled je precej čudna reč, ki je, če sledimo zdravi kmečki pameti, ne bomo zaužili v hladnih dneh, če sledimo priporočilom tradicionalnih medicin, pa tudi tedaj, ko bi si ga najbolj zaželeli, torej v vročih poletnih dneh, ne. Ledeno mrzla hrana namreč upočasni prebavo.

Sestavine

Jagodni sladoled

  • 300 g (domačih) zamrznjenih jagod (lahko tudi malin ali drugega jagodičevja)
  • 100 g zgoščenega jabolčnega soka (lahko tudi agavinega ali javorjevega sirupa)
  • 150 g ekološke sladke smetane (če se izogibate mlečnih izdelkov, jo lahko nadomestite s sojino smetano, del smetane lahko nadomestite z jogurtom – za lažjo različico)  

Sadni sladoled brez sladkorja, smetane in jajc

  • Poljubna količina zelo zrelih zmrznjenih banan
  • Sveže sezonsko sadje po izbiri (npr. jagode, maline, češnje, hruške,...) - približno tretjina količine banan
  • po želji dodatki kot zgoraj

Čokoladni sladoled

  • 250 g polnomastnega mleka
  • 200 g sladke smetane
  • 60 g surovega trsnega sladkorja
  • 2 žlici pravega kakava
  • 1 žlico fino mlete rožičeve moke
  • 1 žličko burbonske vanilije

Kdo med nami pa je v resnici tako resen, da zaradi tega nikoli ne bo zaužil sladoleda? In, če že, kako ob vsej poplavi oglasov, slaščičarn in, konec koncev, sosedovih otrok, ki pravkar z žarečimi očmi vzdihujejo ob lizanju njim najslajšega sladoleda, to ledeno radost ubraniti svojim otrokom?  

Zato si ga privoščimo, tu in tam. A takrat takšnega, ki zaradi mnogoterih škodljivih dodatkov in gore belega sladkorja vsaj ne bo ustvaril popolnega kaosa v pregretih telesih. Priprava sladoleda doma je tako enostavna, zabavna in povrh vsega še poceni, da boste vajo želeli ponavljati vsak dan. V nadaljevanju nekaj predlogov, ki jih obožujemo pri nas doma.  

Sladoled, ki ga povsem enostavno pričarate brez uporabe posebnih strojčkov:

Jagodni sladoled   

Sestavine zmešajte s paličnim mešalnikom. Zaradi zamrznjenega sadja je ravno prave teksture. Vanj lahko dodate tudi nekaj sesekljanih melisinih ali metinih lističev ali različne druge dodatke  (vanilija, cimet,...).  Ponudite takoj.  

Za naslednji sladoled potrebujete močan mešalnik – blender:  

Sadni sladoled brez sladkorja, smetane in jajc 

V blender dajte najprej sveže sadje, nanj še zmrznjene, na koške narezane banane in po želji sveža zelišča ali začimbe po okusu. Blender za vsak slučaj krepko držite, da vam med mešanjem ne uide s pulta. V nekaj sekundah vam bo pričaral sladoled, ki vas bo presenetil z izjemno sladkobo, okusom in ravno pravo teksturo. Težko verjeti, če ne poskusite...  

Za konec pa še moj favorit, čisto pravi čokoladni sladoled, za katerega potrebujete aparat za izdelavo sladoleda.  

Čokoladni sladoled 

Mešanico vlijte v aparat za izdelavo sladoleda, ki vam bo v približno 20 minutah pričaral sladoled kot iz slaščičarne. Z drobno razliko: v njem je nekajkrat manj sladkorja, nobenih aditivov, pa tudi jajca so povsem nepotrebna.  

Pri nas doma to poletje delamo zadnji dve različici, pri kateri vsakdo prejme dve ogromni kepici sladoleda. Za posladek bi v slaščičarni odšteli najmanj osem evrov, doma pa je strošek vsaj osemkrat nižji.  

Poskusite in - prijetno sladkanje.  

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Ali ste vedeli?

Železo je nujni element, ki omogoča, da vdihan kisik lahko za življenje tudi uporabimo. Preberite, katere so poglavitne naloge železa, ter kako poskrbimo za učinkovito preskrbo telesa z njim.

Brez diha ni življenja, brez železa prav tako!

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.