background

Krčne žile in vensko popušanje

Kdaj gre za krčne žile

Krčne žile

Preveč razširjene površinske vene imenujemo krčne žile.

Krčne žile, ki jih poznamo tudi z imenom varice ali krotice so taka bolezenska razširitev ven, da ne morejo več opravljati svoje naloge, to je, vračati kri nazaj v srce.  Krčne žile lahko nastanejo na različnih delih telesa, najpogosteje pa na nogah. Krčne žile so svoje ime dobile po bolečinah, podobnih krču, ki jih v zvezi z njimi povzročajo motnje v prehranjevanju mišic na nogah. Gre za rahlo zadebeljene, vijugaste razširjene modre vene, ki jih opazimo pri ljudeh, še posebno, ko so v kratkih hlačah, krilu ali kopalkah. Mnogi ljudje krčne žile skrivajo, ker jih moti njihov videz, zato vedno nosijo dolge hlače ali debele nogavice. Največji vzrok za krčne žile so slabotne stene žil; te povečini nastanejo zaradi kakšne splošne motnje in slabotnega tkiva celotnega organizma ter se navadno vleče že od otroštva. Krčne žile so izrazitejše  med stanjem, ko se napolnijo s krvjo pod tlakom in napnejo, v ležečem položaju pa spet uplahnejo. Krčne žile lahko, zlasti po daljšem stanju, povzročijo občutek težkih nog, napetost, bolečine in trganje v nogah.

Kdaj ne gre za krčne žile?

Zlasti pri ljudeh s svetlo, bledo poltjo so na nogah pogosto vidne bolj ali manj modrikaste žile. To so normalne vene, kakršne imamo pod kožo vsi, a so pri nekaterih ljudeh opazne bolj kot pri drugih. Če niso razširjene, vijugave, rahlo odebeljene in izbočene, ne gre za krčne žile.

Poleg izrazito spremenjenih ven, varic, se na nogah, zlasti pri starejših ( včasih pa tudi pri mlajših) ljudeh pojavljajo tudi zelo tanke pajkaste, metličaste ali mrežaste razširitve in druge drobne rdeče ali modre vene.

Kaj je vensko popuščanje?

Vensko popuščanje

Vsakomur se zgodi, da po naporni hoji ali športu čuti bolečine v nogah. Lahko pa se to ponavlja, noge so težke in utrujene, gležnji zatekajo in vidne so krčne žile. Ti znaki so značilni za vensko popuščanje, ki mu velja takoj posvetiti vso pozornost, saj ni samo običajen spremljevalec staranja, kakor si marsikdo razlaga.

Kronično vensko popuščanje ali kronična venska insuficienca (KVI) je stanje, ko je odtekanje venske krvi iz spodnjih udov oslabljeno oziroma ovirano, kar privede do povečanega pritiska v teh venah. Odtekanje venske krvi v srce omogočajo različni dejavniki. Pomembne so venske zaklopke, ki preprečujejo pretok krvi nazaj, delo mišic (najpomembnejše so golenske mišice)- mišična črpalka, ki potiska kri naprej. Pri pretoku venske krvi v srce sodelujeta tudi srce in dihanje. Oslabljeno delovanje katerega koli zgoraj navedenega sistema, vodi v vensko popuščanje.

Medicina vzrokov, zakaj nastane vensko popuščanje, še ne pozna dobro. Podatki kažejo, da na nastanek in razvoj obolenja vplivajo prevelika telesna teža, visok krvni tlak, kajenje in čezmerno uživanje alkohola ter premalo telesne dejavnosti. Nekoliko prispevajo tudi slaba, neuravnotežena prehrana (premalo sadja in zelenjave, preveč predelanih živih, nezdravih maščob in beljakovin), nosečnost in stoječe ali pa sedeče delo, ki nas sili, da smo dolgo v enakem položaju, kar navadno oslabi krvni obtok.

Vensko popuščanje se pokaže z različnimi simptomi in znaki kot so:

  • krčne žile
  • otekle noge
  • občutek teže v nogah
  • bolečine
  • srbenje
  • napetost in krči v mečih

Kronično vensko popuščanje lahko zdravimo na več načinov:

  • zdravljenje s kompresijskimi nogavicami, ki stiskajo vene in pospešijo krvni obtok ter znižajo pritisk v venah
  • zdravljenje z zdravili- registrirana naravna zdravila z izvlečkom semena navadnega kostanja ali druga pol sintezna zdravila
  • zdravljenje z zahtevnejšimi posegi (sklerozacija, laser, operativna odstranitev okvarjenih ven)
  • Vensko popuščanje se lahko pokaže v hujših oblikah in takrat so potrebni zahtevnejši posegi. V žile lahko z injekcijo vbrizgajo snovi, ki zacelijo poškodovane venske stene ali pa z operacijo odstranijo okvarjene površinske  žile. Običajno poseg za venski obtok ni težava, saj kri najde pot po drugih venah nazaj do srca.

ZDRAVLJENJE Z ZDRAVILI:

Pri blagih in zmernih težavah, kadar gre za vensko popuščanje, nam narava ponuja učinkovito zdravljenje.

Vensko popuščanje lahko zdravimo z najbolj raziskano zdravilno rastlino na tem področju, divjim kostanjem.

VENAFORCE  je zdravilo rastlinskega izvora v obliki obloženih tablet, narejeno iz izvlečka semena navadnega divjega kostanja (Aesculus hippocastanum).

Vensko popuščanje je bolezen pri kateri uporabljamo Venaforce. Zdravilo zmanjša znake kot so krčne žile, oteklina na območju gležnjev in goleni, utrujene in boleče noge, občutek teže v nogah, napetost in krči v mečih, srbenje.

Vsaka druga ženska in vsak četrti moški trpita zaradi težav, ki jih povzroča vensko popuščanje. Kdor prve znake vzame resno, lahko pravočasno ukrepa in upočasni napredovanje težav.

Venaforce® tablete

60 tablet

Zdravi težave pri krčnih žilah in oteklih, težkih ter bolečih nogah, krepi vene in izboljšuje …
Več

Venagel

Venagel je gel za zunanjo uporabo z izvlečkom navadnega divjega kostanja. Njegove sestavine po …
Več