A.Vogel Blog

domov / zdravje o prostati / povečana prostata/možnosti zdravljenja

Možnosti zdravljenja

Način zdravljenja povečane prostate je odvisen od resnosti obolenja.

Kako zdraviti povečano prostato?

Na tej strani lahko preberete, kakšni so načini zdravljenja povečane prostate (t.i. benigne hiperplazije prostate oz. BHP).
Obstaja več načinov zdravljenja, zdravnik pa se bo za najbolj ustreznega odločil po preučitvi dveh pomembnih dejavnikov: časa trajanja obolenja in resnosti simptomov povečane prostate.  
Možnosti zdravljenja so običajno naslednje:

 • Pozorno spremljanje bolezni z nadziranjem načina življenja ali brez njega (pri blažjih oblikah obolenja)
 • Zdravljenje z zdravili (alfa zaviralci in inhibitorji 5α-reduktaze) v primeru zmernih do hujših simptomov povečane prostate ter pred odločitvijo za morebiten operativni poseg.
 • Operacija v primeru zmernih do hujših simptomov. Možni so različni posegi, od manjših do odprte operacije.
 • Zdravljenje z zdravili rastlinskega izvora. Tega načina ne sprejemajo vsi zdravniki enako, kljub temu pa mu je naklonjeno vedno več zdravstvenega osebja, vključno z urologi. Učinkovito naravno zdravilo za zdravljenje povečane prostate se v Sloveniji imenuje Prostasan.

Pozorno spremljanje

Ta način zdravniki priporočajo tistim moških, ki imajo blažje simptome povečane prostate. Simptomi se pri nekaterih moških pojavljajo le občasno oz. niso vedno enako neprijetni. Včasih brez kakršnega koli zdravljenja povsem izginejo tudi za več mesecev ali let.
Zdravnik priporoči skrbno opazovanje in v primeru poslabšanja simptomov pretehta najbolj ustrezno možnost za zdravljenje. Pri tem vedno tehta med koristmi zdravljenja, ki morajo preseči morebitna tveganja in neželene učinke zdravljenja.
Če se simptomi poslabšajo, zdravnik običajno predpiše zdravljenje z zdravili za povečano prostato.

Pomoč iz narave

Alternativa pozornemu spremljanju simptomov je jemanje registriranega zdravila rastlinskega izvora Prostasan, ki je zelo učinkovito pri zdravljenju blago do zmerno povečane prostate.
Prostasan predstavlja zelo dobro in klinično dokazano alternativo običajno predpisanim zdravilom na recept za zdravljenje benignega povečanja prostate. Ta imajo lahko znane neželene učinke, kot so erektilna disfunkcija, ginekomastija (rast moških prsi), zmanjšanje spolne sle itd, ki pri Prostasanu niso bile zaznane. Ker je potrebno zdravila za zdravljenje težav s prostato jemati dalj časa, je to lahko pomemben vidik.  
Zdravilo je na voljo v lekarnah brez recepta.  

Zdravljenje s sinteznimi zdravili

Med sinteznimi zdravili se za zdravljenje povečane prostate pojavljata dve vrsti:  
Sintezno zdravilo finasterid omejuje delovanje encima 5α-reduktaza in s tem se zavre rast tkiva prostate. Vendar pa se pri nekaterih moških, ki se zdravijo s tem zdravilom, pojavljajo neprijetni neželeni učinki, kot so zmanjšanje količine semenske tekočine, upad spolne sle in motnje erekcije.
Obstajajo tudi zdravila, ki zmanjšajo napetost mišic, zaradi česar mišice mehurja, prostate in sečevoda postanejo ohlapnejše. Imenujemo jih α-blokatorji (zaviralci). Pri takem zdravljenju se prostata ne zmanjša, uriniranje pa je lažje. Tudi ta zdravila imajo neželene učinke, kot so težave s krvnim obtokom in motnje erekcije.

Operacija

Operacija pri benignem povečanju prostate je nujno potrebna, kadar zdravljenje z zdravili ni učinkovito ali če se je prostata že izrazito močno povečala. Poznamo več vrst operativnih posegov:
Manjši poseg (TURP – transuteralna resekcija prostate)
Pri tem posegu zdravnik skozi sečnico vstavi majhno zanko, skozi katero doseže prostato in odstranjuje plast za plastjo z električno energijo visoke frekvence.
Večji poseg (odprta operacija)
Ta poseg je primeren takrat, ko je prostata že močno povečana. Zdravnik odpre trebušno votlino in odstrani odvečno tkivo prostate.
Termoterapija
Na ta način zdravnik odstrani tkivo povečane prostate s pomočjo energije mikrovalov. Temperatura pri tem posegu naraste tudi na 80˚ C, kar uniči odvečno tkivo.

 • Vprašanja in odgovori

  Najbolj pogosta vprašanja o povečani prostati. Preberite več

 • Test za prostato

  Vzemite si minuto in preverite zdravje vaše prostate. Preberite več>>

 • Govorite z zdravnikom

  O palmetu in o

  povečani prostati.

  Preberite več>>