A.Vogel Blog

domov / zdravje o prostati / povecana prostata / tezave s prostato

Težave s prostato

Pri obolenjih prostate ločimo več vrst težav.

Uvod

Težave s prostato se običajno pojavijo pri moških po 50. letu starosti.
Najpogostejša težava je zmerno povečanje prostate, simptomi pa se s starostjo običajno okrepijo.
V javnosti običajno več slišimo o raku prostate, čeprav se ta pojavlja redkeje kot nenevarno, benigno povečanje prostate. Tudi rak prostate je značilen za starejše moške.
Na koncu strani si lahko preberete tudi nekaj informacij o vnetju prostate oz. prostatitisu. 

Povečanje prostate

Povečana prostata, imenovana tudi benigna hiperplazija prostate (BHP) je pogost pojav. Po ocenah za njo zboli kar polovica moških, starejših od 50 let. Med simptome uvrščamo: 

  • pogosto tiščanje na vodo
  • tiščanje na vodo ponoči
  • oslabljen oz. prekinjajoč curek uriniranja (daljši čas uriniranja)
  • težaven začetek in konec uriniranja
  • nenadna potreba po odvajanju vode (občutek, da ne boste pravočasno prišli do stranišča)

Povečanje prostate običajno ne predstavlja resne težave, vendar so spremljajoči simptomi lahko zelo neprijetni (vstajanje ponoči, nenehna potreba po stranišču, kar je zlasti neprijetno, če ste na poti,...).
Obstaja več načinov zdravljenja povečane prostate, vključno z zdravili na recept in operativnim posegom. Vedno več moških posega po zdravilu rastlinskega izvora Prostasan, ki predstavlja učinkovito alternativo sinteznim zdravilom.

Rak prostate

O tej težavi največ slišimo. Ta vrsta raka je pri moških med najpogostejšimi, največkrat pa prizadene moške po 70. letu starosti.
Simptomi se pri raku prostate pojavijo pozno, mnogokrat pa so ti podobni simptomom, ki se pojavijo pri nenevarnem, benignem povečanju prostate, ki se ravno tako pojavi pri starejših moških.  
Ravno zato je zelo pomembno, da se po diagnozo odpravite k zdravniku, ki bo lahko izključil možnost obolenja za rakom prostate.

Z rektalnim pregledom zdravnik otipa morebitne izrastke na prostati. Z analizo krvi pa se določi raven PSA (prostatični specifični antigen).  
Če zdravnik na podlagi obeh preiskav ne more podati točne diagnoze, vas bo napotil na testiranja k zdravniku specialistu.  
Rak prostate lahko s sodobnimi načini zdravljenja uspešno zdravite, zlasti če je odkrit v zgodnji fazi. Zato so redni pregledi še toliko bolj pomembni. 

Prostatitis

Prostatitis ali vnetje prostate za razliko od obeh že omenjenih obolenj lahko prizadene moške vseh starosti. Bolj običajno se pojavi pri mlajših moških med 20. in 40. letu starosti, prizadene pa lahko tudi starejše moške.  
Prostatitis povzroča naslednje težave:

  • bolečino v medeničnem predelu in v  modih
  • bolečine med uriniranjem ali ejakulacijo
  • bolečino v presredku (območje med modnikom in zadnjično odprtino), ki se poslabša ob sedenju na trdi podlagi ali med kolesarjenjem.  

O vzroku za tovrstno vnetje vemo le malo. V preteklosti so ga pripisovali okužbi in ga posledično zdravili tudi z antibiotiki.  
Povečini pa razlog ni v infekciji, temveč je stroka danes mnenja, da vnetje sprožijo drugi dejavniki (vključno z avtoimunskim odzivom).