A.Vogel Blog

domov / zdravje o prostati / povečana prostata / zdi se mi,da imam povečano prostato

Zdi se mi, da imam povečano prostato – kaj pa zdaj?

Obiščite zdravnika

Povečana prostata se zelo pogosto pojavi pri starejših moških. Med pogostimi znaki so pogosto uriniranje, težaven začetek uriniranja, šibek curek. Če vas pestijo podobni simptomi, rešite test za prostato

Če menite, da imate težave s prostato, čim prej obiščite zdravnika. Zdravnik bo diagnozo običajno postavil že po tem, ko mu boste razložili svoje težave. 

Da bi izključil resna obolenja, vam bo zdravnik verjetno predlagal natančnejši pregled, pri katerem bo otipal vašo prostato.  V primeru, da zdravnik ugotovi povečano prostato, boste morali verjetno dati vzorec krvi v laboratorijsko preiskavo.

Pogovorite se o možnostih zdravljenja

Ko zdravnik postavi diagnozo, vam bo lahko predlagal ustrezen način ukrepanja. Običajno to pomeni:

 • da se skrbno opazujete: to običajno zadostuje v primeru, ko gre za blažje simptome

 • da jemljete predpisana zdravila: mednje se običajno uvrščata dve vrsti,  t.i. alfa zaviralci oz. blokatorji ali zaviralci 5α-reduktaze. Ta imajo kot mnoga druga zdravila tako svoje prednosti kot pomanjkljivosti (vključno s potencialnimi neželenimi stranskimi učinki).

 • Operativni poseg – zdravnik se zanj odloči v primeru, ko zdravljenje z zdravili ni uspešno ali v primeru resnejših simptomov. Zdravnik vam bo napisal napotnico za bolnišnico oz. vas napotil k urologu.  

Vedno več zdravnikov za zdravljenje težav s povečano prostato priporoča tudi zdravilo rastlinskega izvora Prostasan, ki vsebuje izvleček plodu palmeta oz. žagastolistne palme.  

Prostasan – naravna pomoč pri težavah s prostato

Plodovi žagastolistne palme se tradicionalno uporabljajo za zdravljenje simptomov povečane prostate. 

Registrirano zdravilo Prostasan lahko jemljete že v primeru manjših težav s prostato, seveda pa tudi pred ali po operaciji, zlasti v primeru blažjih do zmerno hudih simptomov. V primeru jemanja drugih zdravil za zdravljenje prostate se o jemanja zdravila Prostasan posvetujte z zdravnikom. 

Ko se pričnejo težave s prostato in uriniranjem, lahko pričnete z jemanjem Prostasana, registriranega zdravila za prostato, ki ga lahko brez recepta kupite v vsaki lekarni. Ob tem ne odlašajte in čim prej obiščite zdravnika.

 • Vprašanja in odgovori

  Najbolj pogosta vprašanja o povečani prostati. Preberite več>>

 • Test za prostato

  Vzemite si minuto in preverite zdravje vaše prostate.
  Test za prostato>>

 • Govorite z zdravnikom

  O palmetu in o

  povečani prostati.

  Preberite več>>