A.Vogel Blog

domov / zdravje o prostati / povečana prostata / kako pomagati partnerju

Partner ima težave s povečano prostato.

Kako mu lahko pomagam?

Poskrbite, da partner ne bo prezrl simptomov

S simptomi povečane prostate se soočajo predvsem starejši moški, saj ima tovrstne težave kar polovica moških nad 50 let. Težave se pojavljajo postopoma  in včasih jih moški sprva sami niti ne opazijo.

Morda ste opazili, da vaš partner ponoči vstaja in hodi na malo potrebo. Tudi podnevi urinira pogosteje. Preberite, kakšni znaki spremljajo povečano prostato, skupaj pa lahko rešita tudi test za prostato.  
V primeru suma na povečano prostato partnerja spodbujajte, da obišče zdravnika. Običajno je to težji del naloge, saj neredki moški obisk pri zdravniku odklanjajo. 

Kakorkoli, mnogo moških lahko težave s prostato uspešno odpravi, v primeru, da se z njimi spopade dovolj zgodaj, pa se je mogoče uspešno izogniti tudi neprijetnim zdravilom ali celo operaciji. Morda bo v pomoč tudi, če mu poveste, da povečana prostata nikakor ne pomeni nujno tudi raka prostate.

Obisk pri zdravniku ni nič neprijetnega, diagnozo zdravnik običajno lahko postavi zelo hitro. Morda bo potreben pregled, pri katerem bo zdravnik otipal prostato. Tak pregled je nujen, da se lahko izključi morebitno resno stanje, kot je rak na prostati. V primeru, da zdravnik ugotovi povečano prostato, bo vaš partner moral verjetno dati vzorec krvi za laboratorijsko preiskavo.  

Kako pravilno ukrepati?

Potem ko bo zdravnik postavil diagnozo, se bo potrebno odločiti, kako ukrepati. Zdravljenje povečane prostate je zelo različno, od tega, da se stanje samo opazuje, do jemanja zdravil in operacije. Odločitev o ustreznem zdravljenju je odvisna od tega, kako resni so simptomi obolenja. Za več informacij si preberite članek o tem, kako zdraviti prostato.

Zdravljenje povečane prostate z zdravilom Prostasan tudi v Sloveniji postopoma postaja vedno bolj uveljavljeno. Pa vendar pri tem močno zaostajamo za nekaterimi drugimi državami, kot sta denimo Nemčija ali Švica, kjer zdravniki omenjeno zdravilo redno predpisujejo za zdravljenje blažjih do zmernih simptomov povečane prostate.  

Prostasan – naravna pomoč pri zdravljenju prostate

Zdravilo Prostasan vsebuje izvleček palmeta, ki uspeva pretežno na Floridi. Snovi, ki jih izvleček palmeta vsebuje, imajo enak učinek kot finasterid, saj ravno tako omejuje delovanje encima 5α-reduktaze.

Uporablja se:

 • kot alternativa zgolj opazovanju razvoja bolezni, torej v primeru, ko zdravnik priporoči, da se stanje opazuje, ob tem pa ne predpiše zdravil,
 • če pacient zavrača jemanje predpisanih sinteznih zdravil za zdravljenje povečane prostate,
 • kot pomoč pri izboljšanju simptomov pred operativnim posegom,
 • kot pomoč pri lajšanju simptomov, ki se ponovno pojavijo po operaciji.

Zdravila ne uporabljamo, če že jemljemo sintezna zdravila za zdravljenje prostate (alfa zaviralci in inhibitoreji 5α-reduktaze).
Če želi vaš partner uživati zdravilo Prostasan,  pred tem ne potrebuje nujnega posveta z zdravnikom ali farmacevtom. Vsekakor pa je priporočljivo, da pred uporabo prebere priloženo navodilo za uporabo.

 • Vprašanja in odgovori

  Najbolj pogosta vprašanja o povečani prostati. Preberite več>>

 • Test za prostato

  Vzemite si minuto in preverite zdravje vaše prostate.Test za prostato>>

 • Govorite z zdravnikom

  O palmetu in o
  povečani prostati.
  Preberite več>>