A.Vogel Blog

Domov / Aktualno / Kako naravno navlažiti suhe oči?

Kako naravno navlažiti suhe oči?

Da so naše oči premalo navlažene lahko zaznamo v pekočem zbadanju v obeh očesih, zdi se nam tudi lahko kot da imamo pesek ali tujek v očeh. Oči pa lahko postanejo tudi rdečkaste in srbeče. Z gledanjem v TV ekran ali v računalnik pa se težave z očmi običajno lahko še poslabšajo.  Kaj je lahko vzrok suhim očem in kako jih na naraven način navlažiti?

Oči

Oči so naš pomemben stik s svetom in prav tako nepogrešljivo orodje komunikacije z njim. Da nam bodo kar najbolje služile, jih moramo skrbno negovati in tudi hitro ukrepati ob nastanku težav. Oko je naravno zaščiteno z obrvmi, vekami, trepalnicami in solzami. Slednje pri nastanku suhih oči igrajo ključno vlogo. Kadar je sestava in količina solz primerna ter seveda kadar so veke zdrave, saj z mežikanjem razporejajo solze po očesu, to varuje oko pred izsušitvijo, splakuje nečistoče, varuje pred mikrobi in omogoča hitro obnavljanje morebitnih poškodb očesa. Prav tako ob primerni sestavi in količini solz veke drsijo brez trenja, površina očesa je gladka, naš vid pa oster.
                

Kadar pa je količina in sestava tekočine, ki ščiti oko spremenjena, pa to lahko povzroči očesu težave, saj je njegova zaščita oslabljena. Povedano drugače, kadar je solz premalo ali kadar je sestava teh motena, lahko utrpimo nastanek suhih oči. Solze namreč preko očesa  ustvarjajo zaščitni film v treh plasteh različne sestave. Najbližja plast očesu je tki. mucinska plast, srednja je vodna plast in površinska maščobna plast. Slednja plast skrbi, da se voda lepo razporedi po površini očesa in da ne izhlapeva prehitro v prostor.

Solze kot vidite ne sestoje le iz vode in elektrolitov, temveč tudi iz maščob pa iz protiteles, beljakovin in rastnih faktorjev. Zato vzroki,  ki vodijo v pomanjkanje solz ali v motnjo v sestavi posameznih plasti zaščitnega filma iz solz lahko povzročajo nastanek suhih oči. Če se je to zgodilo vam, razmislite o naslednjih ukrepih, ki bodo lahko na naraven način ponovno navlažili vaše oči.

Hidracija

Pomanjkanje vode v telesu najpogosteje zaznamo v občutku suhih ust, pojavu glavobola, v utrujenosti, v izločanju majhne količine koncentriranega urina, … lahko pa tudi v pojavu suhih oči, zaradi premajhne količine solz. Zato naj bo prvi ukrep pri odpravljanju težave, da preverite ali popijete od 2 do 2,5 l vode in ob tem na dan zaužijete še pol čajne žličke naravne soli (v jedi, pijači). Sol namreč pomaga, da se voda primerno razporedi po telesu. Seveda, ko je poleti bolj vroče, kadar delate v klimatiziranih prostorih, ki zrak sicer hladijo a ga tudi izsušujejo, morate posledično zaužiti tudi več vode. Prav tako popijte več v primeru večje fizične ali psihične obremenitve.

Maščobe v hrani

Pomemben sestavni del solz, kot ste prebrali, so tudi dobre maščobe. Med njimi so tudi pomembne protivnetno delujoče omega 3 maščobe, ki jih sodobni človek običajno poje premalo, zato preverite ali jih vi zaužijete dovolj. Ob pomanjkanju omega 3 so namreč vse sluznice telesa rade suhe, ker se ne tvori dovolj mazavih izločkov. Za nastajanje sluzničnih izločkov v žlezah (tudi solznih) so potrebne omenjene maščobe v kombinaciji z dobrimi beljakovinami. Dr. J. Budwig, ki je veliko pisala o koristih omega 3 maščob, je zapisala, da se bodo izločki iz žlez hitro normalizirali in sicer v 12 ali 24 urah, če bomo telesu zagotovili to kar potrebuje. Mnogim je tako reden dodatek k zdravi hrani bio lanenega olja pomešanega z bio skuto, odpravil marsikatero težavo s sluznicami in njihovimi izločki, vključno s suhimi očmi. Mnogi poročajo tudi, da se jim je ob uživanju omega 3 zbistril celo vid. Namreč če omega 3 zaužijemo v pravilnem razmerju z omega 6, to ugodno vpliva na zaviranje nastanka starostno pogojene makularne degeneracije- degenerativne bolezni očesa, ki vodi v izgubo ostrine vida.

Omega 3 najdete tako v rastlinski kot v živalski hrani. Za najboljši izkoristek in učinek jih je dobro uživati iz obeh virov. Rastlinski viri omega 3 maščob so chia semena, lanena semena ali olje, orehi ali olje, konopljina semena ali olje, alge itd. Živalski viri omega 3 pa so ribe (losos, tuna, sardine, skuša, polenovka, postrv, ribje olje…), rakci (npr. olje antarktskih rakcev Krill), surovo mleko pašnih živali eko reje, jajca proste eko reje itd. Zanimivo je, da tudi meso pašnih živali iz eko reje vsebuje precej več omega 3 v primerjavi z mesom živali, ki so se hranile na konvencionalen način brez paše in z zrnjem. Razmislite torej o večjem uživanju jedi bogatih s koristnimi maščobami posebej še, če se težave s suhimi očmi pri vas pojavljajo pogosteje. Več o koristih omega 3 in koliko jih zaužiti si lahko preberete v knjigi Resnice in zmote o maščobah, ki jo lahko prelistate na http://shop.zazdravje.net/.

Mežikanje, več spanja,…

Ko nastanejo težave s suhimi očmi, poskusite tudi zavestno več mežikati. Ob mežikanju se namreč solze lepo enakomerno razporedijo prek površine očesa in tako oko navlažijo. Dobro se je ob težavah s suhimi očmi tudi za nekaj časa odpovedati gledanju televizije in delu na računalniku. Pomagalo bo, če se boste ob težavah z očmi tudi prej odpravili spat. Na ta način boste oči spočili, jim omogočili, da ostanejo navlažene in da se morebitne poškodbe prej zacelijo. Prav tako se izogibajte zakajenim in zaprašenim prostorom oz. takšnim v katerih je obilje kemikalij. Če bivate v klimatiziranih prostorih pa poskrbite, da bo prostor vedno dovolj navlažen (nad 50 %). Pazite tudi, da kožo in lase negujete le z naravnimi šamponi oz. mili, da ne bi oči še dodatno razdražili. Na sprej za lase prav tako raje za nekaj časa pozabite. Če nosite leče, je prav tako dobro te nadomestiti z očali za toliko časa, da težave s suhimi očmi izzvenijo.

Naravne solze

Kot hitra pomoč od zunaj so vsekakor dobrodošle tudi naravne kapljice za oči iz navadne smetlike in hialuronata (npr. A. Vogel Kapljice za oči). Takšne kapljice bodo oči navlažile in omogočile, da se solzna tekočina zadrži v očesu, kar mu prinaša olajšanje in svežino obenem pa ne bodo zameglile vida. Seveda, ko bodo težave s suhimi očmi izzvenele, zunanja pomoč v obliki kapljic ne bo več potrebna. Lahko pa takšne kapljice še naprej uporabljate, kadar so bil vzrok suhim očem stranski učinki zdravil, ki jih še vedno jemljete, motnje v hormonih (npr. ob menopavzi), vnetje obraznega živca pri čemer veke ne delujejo optimalno,… oz. če nosite kontaktne leče, ki prav tako lahko dodatno dražijo oči.

Besedilo: Adriana Dolinar