A.Vogel Blog

Domov / Aktualno / Kaj nam sporočajo oči?

Kaj nam sporočajo oči?

Izgled oči in stanje vida nam lahko marsikaj pove, ne le o očeh ampak o našem splošnem zdravju.

Izbuljene oči

Izbuljene oči so najpogosteje znak ščitničnih težav, natančneje Gravesove bolezni – avtoimunega obolenja ščitnice, pri katerem pride do pretiranega delovanja ščitnice. Preveč ščitničnih hormonov torej poleg drugih težav (hujšanje, nervoza, hitro in nepravilno bitje srca …) povzroči tudi izbuljenost oči. Težavo z očmi torej lahko odpravite z odpravljanjem glavnega razloga zanjo.

Sivi kolobar okrog roženice

Postopen nastanek sivo-belega kolobarja okrog roženice se lahko razvije pri starejših ljudeh. Zdravniki temu pojavu rečejo tudi arcus senilis. Takšno obarvanje okrog roženice nastane zaradi odlaganja maščob globoko na rob roženice. Strokovnjaki z Mayo klinike navajajo, da ta pojav ne moti vida in da prav tako ne potrebuje obravnave. Zavračajo tudi mnenja, da je za nastanek težav kriv visok holesterol.

S staranjem začnejo popuščati tudi krvne žilice v očeh, kar lahko vodi v puščanje holesterola in ostalih maščob v roženico. 60 % ljudi v starosti med 50 in 60 let ima takšno obarvanje. Po 80. letu pa se to razvije skoraj pri vseh.

Sivo obarvanje leče oči

Gre za katarakto, motnost leče znotraj očesa. Pojavi se lahko le na enem očesu. Pogosto nastane pri starejših ljudeh, ki jo večinoma odstranijo kirurško. Če se pojavi pri mlajših, je lahko vzrok sladkorna bolezen, tumor, stranski učinek določenih zdravil, zato je dobro ugotoviti njen vzrok in ga čim prej odpraviti.

Visok krvni pritisk in diabetes

Pogled oftalmologa v globino očesa lahko razkrije tudi, ali imate težave s pritiskom ali sladkorno. Pogosto se obe težavi, zlasti v začetni fazi, lahko tiho prikradeta, ne da bi čutili, da ju imamo. Zato ni nenavadno, da ju odkrijejo na pregledu oči. Visok pritisk lahko spremeni izgled krvnih žilic v globini očesa. Sladkorna bolezen pa lahko poškoduje drobne krvne žilice mrežnice, ki lahko tudi zakrvavijo.

Nenadna zameglitev vida

Nenadna zameglitev vida je lahko znak slabega krvnega pretoka v očeh ali možganih. To je lahko znak migrenskega glavobola, lahko pa tudi znak nevarne možganske kapi. Četudi se vam vid kmalu popravi, je dobro ugotoviti vzrok za motnjo in preprečiti najhujše.

Rumeno obarvane beločnice

Rumeno obarvane beločnice in koža so znak zlatenice. Vzrok takšnega obarvanja oči je v težavah z jetri, obarvanje pa povzroči visok nivo bilirubina. Dobro je poiskati vzrok obremenjenosti jeter (preveč alkohola, slaba prehrana, infekcija, rak …).

Trzanje mišic oči

Motnja v gibanju mišic okrog oči je zelo pogosta težava, ki pa navadno ni nevarna in sama izzveni. Lahko je povezana z uživanjem alkohola, z utrujenostjo, stresom, kajenjem cigaret, izpostavljenostjo močni svetlobi, vetru, vnetju oči, fizičnemu draženju oči, suhostjo oči oz premajhnim vlaženjem oči itd. V redkih primerih pa je lahko v ozadju katera od nevroloških težav, kot je npr. multipla skleroza. Drugi simptomi te težave so npr. še težave pri hoji, govoru itd.

Nočna slepota

Slab vid ponoči ni nenavadna težava starejših ljudi. Lahko slabo vidimo zaradi katarakte ali starostnega poslabšanja vida - kratkovidnosti. Ko se slabši vid ponoči pojavi pri mlajših, je ta npr. lahko znak pomanjkanja vitamina A.

Rdeče oči

Rdeče oči oz. ko je delno rdeče obarvana beločnica enaga očesa, je lahko posledica poškodbe pod površjem očesa. Običajno se v nekaj tednih poškodba pozdravi. Kadar sta rdeči (in srbeči, solzni) obe očesi, pa je to lahko posledica alergije bodisi na pelode, hrano, dlako živali, … konvencionalne detergente za perilo, mila za telo in lase, pline itd.

Roza obarvanje oči

Običajno virusno vnetje najprej enega potem pa še drugega očesa se lahko izraža v roza obarvanju beločnice. Oči pri tem tudi srbijo, izceja se lahko bel ali rumen izloček. Da gre za vnetje oči, so znak tudi drugi simptomi prehlada - vnetje sinusov, grla, pljuč itd.

Roza pa se lahko obarvajo tudi izsušene oči. Te so lahko posledica suhega okolja, motenj v ravnovesju hormonov, lahko pa tudi dolgega dela ali gledanja v računalniške ekrane, branja knjig, gledanja televizije itd. Oči namreč postanejo izsušene in rdeče kadar premalokrat pomežiknemo, s čimer oči vlažimo. Naravna pomoč v obliki kapljic za oči (npr. A. Vogel Kapljice za oči) je sicer dobrodošla, vsekakor pa obenem odpravljajte tudi vzroke, ki povzročajo suhost oči.

Pogled v oči nam torej lahko marsikaj razkrije. Laho gre za normalne proces staranja, lahko za lokalno težavo na očesu, ali pa za globlje težave, ki so posledica neravnovesja v telesu. Zato npr. tradicionalna kitajska medicina diagnostiko očesa poleg diagnostike pulza in jezika smatra za osnovo pri ugotavljanju zdravstvenega stanja posameznika. Tradicionalne medicine namreč očesa ne smatrajo kot ločenega organa, ampak kot del telesa, ki je tesno povezan z vsemi ostalimi deli telesa in celo z načimi čustvi. Znano je, da se npr. težave z jetri direktno odražajo na očeh. Prav tako je znano, da jeza in vznemirjenost povzroča poslabšanje vida, ki lahko izzveni, ko se umirimo. Zato je dobro na težave z očmi gledati celostno in jih tudi celostno odpravljati. Npr. če vemo, da težave očem lahko povzroča sladkorna bolezen, je potrebno za ohranjaje zdravja oči ustrezno obvladati sladkorno bolezen. Če težave očem povzročajo alergije, je poleg blaženja alergij dobro telo razstrupljati in razkisati. Mnogo je npr. primerov, ko alergije, denimo na pelode, izginejo po temeljitem čiščenju telesa.

Besedilo: Adriana Dolinar