A.Vogel Blog

Domov / Aktualno / Kako suhim očem pomagata hialuronska kislina in smetlika?

Kako suhim očem pomagata hialuronska kislina in smetlika?

Tudi vas pogosto pečejo oči, so rdeče in utrujene, vid pa zamegljen? Razlog za takšne težave ni nujno alergija na pelode …, lahko imate tudi izsušeno oko. Zakaj do tega pride in kako nam lahko pomagata hialuronska kislina in smetlika?

Zakaj nastanejo suhe oči?

Suhe oči lahko nastanejo zaradi slabše proizvodnje solzne tekočine ali prehitrega izhlapevanja solzne tekočine s površine očesa. Prve težave npr. nastanejo zaradi motenj v delovanju in izločanju solznih žlez, druge pa zaradi npr. težav ali obolenj vek in premalo pogostega mežikanja. Normalno naj bi mežikali in s tem navlažili oči na vsake 3 do 4 sekunde. Kadar imamo katero od kroničnih obolenj, kot je npr. multipla skleroza, je zaradi šibkosti oziroma prizadetosti vek, neustrezno tudi mežikanje in vlaženje očesa. Problem nezadostnega mežikanja se pojavlja tudi pri bližinskem delu. Kadar nekaj od blizu fokusirano gledamo, pomežiknemo običajno le na vsakih 10 do 12 sekund. Zato imajo pogosto težave s suhimi očmi vsi, ki dneve preživijo pred računalnikom, gledajo v mikroskop, lupo (urarji, zlatarji …), itd. Hitrejše izhlapevanje solznega filma iz oči pa je lahko posledica tudi pomanjkanja vitamina A, dela v zaprtih in klimatiziranih okoljih, pa tudi pri ljudeh, ki delajo zunaj v neugodnih vremenskih razmerah (kmetje …) itd.

Težave, ki jih ob suhih očeh čutimo – boleče, utrujene, srbeče, rdeče oči, občutki zbadanja, občutljivost na močno svetlobo … - so posledica slabše zaščite očesa, ker zaščitni film, ki ga solze očesu nudijo, prehitro razpada oziroma izginja. Ko oko nima zaščite, postane ranljivo na okoljske dejavnike, se poškoduje in pojavijo se opisani simptomi.

Kako suhim očem pomagata hialuronska kislina in smetlika?

Pri vlaženju očesa si pomagamo z naravnimi pripravki, ki nadomeščajo naše solze. Pomembno je, da izbirate naravne pripravke in se s tem izognete konzervansom, ki pogosto povzročajo stranske učinke na očeh, saj jih dražijo. Eden od naravnih pripravkov, s katerim lahko učinkovito navlažimo oči, so tudi Kapljice za oči Alfreda Vogla. Vsebujejo hialuronsko kislino in smetliko.

Hialuronska kislina je npr. naravna sestavina, ki jo najdemo v steklovini očesa, sklepni tekočini, v sestavi hrustanca, kože itd. V telesu na mestih, kjer se nahaja, med drugim skrbi za izdatno vlaženje ter s tem za gladko gibanje sklepov, bolj mladostni videz kože, zdravje oči itd. Razlog, da hialuronska kislina telesu priskrbi potrebno vodo, je v tem, da ena molekula hialuronske kisline lahko nase veže ca. 1000 molekul vode. To dejstvo so s pridom uporabili tudi pri izdelavi naravnih solz. Kadar kanemo kapljice naravnih solz s hialuronsko kislino v oko, te zaradi zadrževanja obilja molekul vode na površini očesa oči izdatneje vlažijo in ščitijo pred izsušitvijo in izpostavljenostjo okoljskim dejavnikom.

Smetlika (Euphrasiae officinalis L.), ki jo prav tako najdemo v sestavi naravnih solz Alfreda Vogla, se že od nekdaj uporablja v ljudski medicini in homeopatiji. Gre za rastlino, ki ima številne blagodejne sposobnosti. Npr. znano je, da deluje protivnetno. Deluje antioksidativno in tako ščiti celice pred poškodbo s prostimi radikali. Ima protimikrobni učinek, kar pomeni, da lahko npr. pomaga tudi ob bakterijskih in virusnih infekcijah. Deluje pa tudi na glivice. Poleg naštetega je znano še, da deluje protirakavo, hipotenzivno (znižuje krvni tlak), antiepileptično, ščiti jetra itd. V tradicionalni medicini so jo med drugim zato uporabljali tudi za odpravljanje težav z očmi, kot so vnetje vek, bakterijsko vnetje maščobnih žlez vek (ječmenček) in alergije oči. Običajno so v ljudski medicini uporabljali obkladke iz vodnega izvlečka te rastline. Dodatna pomoč zaradi izraženega antioksidativnega in protivnetnega učinka pa predstavljajo tudi metanolni ekstrakti te rastline. Učinki vodnih in alkoholnih izvlečkov so posledica prisotnosti koncentrata aktivnih učinkovin, kot so iridoidi, flavonoidi, fenolne kisline in eteričnih olj. Raziskovalci so mnenja, da izvlečki iz smetlike očem pomagajo zlasti zaradi antioksidativnega, protivnetnega in regenerativnega učinka (Assessment of Eyebright (Euphrasia Officinalis L.) Extract Activity in Relation to Human Corneal Cells Using In Vitro Tests, Roman Paduch et al).

Ker so suhe oči pogostokrat izpostavljene agresivnim zunanjim dejavnikom, kot je izsušen zrak zaradi klime, močna sončna svetloba, cigaretni dim, veter, mraz, pelod …, se hitro lahko razdražijo, poškodujejo, lahko pa tudi vnamejo. Smetlika v kombinaciji s hialuronsko kislino je zato dobra pomoč suhim očem in dobra zaščita, da se iz suhih oči ne razvijejo še dodatne težave.

Kako jemati kapljice za oči s hialuronsko kislino in smetliko?

Suhe oči bomo učinkovito navlažili in umirili npr. z A.Vogel Kapljicami za oči s hialuronsko kislino in smetliko, če vanje 4 do 5 krat na dan kanemo 1 kapljico v vsako oko. Če imajo težave s suhimi očmi otroci, starejši od treh let, naj v vsako oko kanejo 1 do 2 krat dnevno po 1 kapljico. Način apliciranja kapljic v oko si lahko ogledate na tej povezavi. Navedene kapljice lahko varno uporabljate neomejeno dolgo - torej toliko časa, kot trajajo težave. Vendar pa je vseeno dobro, da obiščete zdravnika, če težave kljub uporabi takšnih kapljic v roku 1 meseca ne izzvenijo. Morda vzrok vaših težav niso le suhe oči.

Besedilo: Adriana Dolinar