background

Ali lahko uživanje pšenice povzroči solzenje oči?

Kako prepoznamo, da gre za težave s pšenico?

Kadar nam uživanje pšenice povzroča težave, se nam lahko pojavijo različni znaki. Poleg občutka peska v očeh, solzenja oči, zamašenega nosu, bolečin v glavi, ki jih običajno povezujemo s sezonskimi alergijami na pelode, se lahko pojavijo tudi naslednji znaki. Srbeča, otekla sluznica ust in grla, težko dihanje, izpuščaji na koži (koprivnica) ter srbenje, otekline – zadrževanje vode, slabost z bruhanjem, prebavne motnje (diareja) in napihnjenost trebuha. V hudih primerih lahko alergija na pšenico povzroči tudi smrt.

Težave lahko nastanejo že v nekaj minutah ali urah po zaužitju obroka s pšenico. Kar pomeni, da vam lahko kos kruha ali obrok slastnih testenin iz pšenice zelo hitro nadraži telo, vključno z nosom in očmi.

Če se nam torej poleg solzenja, srbenja oči, občutka peska v očeh, pojavljajo tudi drugi, zgoraj opisani znaki, je lahko pravi razlog težav z očmi v pšenici. To je še posebej možno, če se npr. senenega nahoda, kljub številnim prizadevanjem, ne uspete rešiti. Oziroma, če se vam pojavijo težave, ki jih pripisujete alergiji na pelod (po obroku pšenice) tudi v zaprtem prostoru.

Kaj se dogaja v telesu?

Ko prvič pojemo hrano, na katero smo alergični (npr. pšenica), telo običajno proti alergenim beljakovinam ustvari protitelesa Ig E. Ko jo zaužijemo naslednjič, se sproži imunski odziv telesa. Sprostijo se mediatorji vnetja, kot je histamin in druge snovi. Za histamin je npr. znano, da širi krvne žile, poveča prepustnost sluznice dihal, poveča izločanje sluzi itd. Sproženo imunsko reakcijo med drugim opazimo v zamašenem in curljajočem nosu in solzenju oči. To je običajni odziv telesa na alergene (pelod, hrano, dlake, pršice), katerega si lahko ogledate tudi na tej povezavi.

Zakaj pšenica povzroča težave?

Razlogov za to je lahko več. Lahko je posredi reakcija telesa na industrijsko modificirano pšenico, lahko pa imamo alergijo na kakršno koli pšenico, itd.

Včasih ni bilo toliko alergij na pšenico, kolikor jih je danes. Današnja gensko spremenjena pšenica vsekakor ni ista, kot je bila pšenica včasih. Spremenjena pšenica lahko v telesu povzroči zmedo in odpor, ki ga lahko prepoznamo tudi v zgoraj omenjenih težavah. Zakaj nekateri raziskovalci menijo, da je večina današnje konvencionalne pšenice problematična in kriva za mnoge težave?

V 70. letih prejšnjega stoletja so pšenico hibridizirali, v 80. desetih pa še gensko modificirali, tako da so zmanjšali njeno velikost, povečali pa pridelek. S tem so pšenico naredili tudi bolj všečno končnemu uporabniku, bodisi zaradi večje možnosti uporabe ali pa okusa kruha in peciv, izdelanih iz nje. Spremembe strukture pa so pripeljale tudi do sprememb v karakteristiki pšenice. Še več, ne le da ni ista kot včasih, sposobna je naše zdravje tudi načeti. Leta 2009 je ameriška Akademija za okoljsko medicino sprožila alarm glede gensko spremenjene hrane. Zdravnika Dean in Armstrong sta izrazila močan dvom v varnost takšne hrane. Izjavila sta: »V praksi se gensko spremenjeno hrano smatra varno za človeka, če je ta vsebinsko in nutritivno enakovredna obstoječi hrani. Študije na živalih pa kažejo na resne zdravstvene težave, ki jih gensko spremenjena hrana povzroča. Mednje sodijo neplodnost, motnje v regulaciji imunskega sistema, pospešeno staranje, motnje v regulaciji genov, povezanih z sintezo holesterola, regulacijo inzulina, celičnim signaliziranjem in tvorbo beljakovin, ter spremembe na jetrih, ledvicah, vranici in prebavnem sistemu.«. A opozorila raziskovalcev so bila zaman. Namesto tega je prehranska industrija takšno pšenico kot pospeševalec apetita vtkala v skoraj vso predelano hrano, npr. v fast food hrano, jušne koncentrate, solatne prelive itd. Z gotovostjo je ni le v izdelkih, na katerih je navedeno, da so brez glutena.

Lahko pa se vaše telo odziva z alergijo tudi na avtohtone vrste pšenice, ki ni gensko modificirana. Lahko ga vzdražijo beljakovine v pšenici (glutena ali druge) ali pa druge sestavine pšenice.

Kako si lahko pomagamo?

Ali se vaše telo upira sodobno modificirani pšenici, boste ugotovili tako, da uživate vsaj en mesec samo ekološke jedi. Torej takšne brez gensko spremenjene pšenice. Če bodo težave izginile, ste našli vzrok solzenju oči. Če se težave ponovijo s ponovnim uživanjem takšne pšenice, je odgovor dvakrat pritrdilen.

V kolikor imate težave generalno zaradi pšenice, olajšanja s prehodom na ekološko pšenico ne bo. Zato v tem primeru izločite iz prehrane vse jedi, ki vsebujejo pšenico, pa naj si bodo te ekološke ali konvencionalne.

Če je vzrok težav v alergiji na pšenico, bodo zdaj težave minile. To se po navadi pokaže v enem mesecu.

Ko se telo umiri in očisti, za kar je potrebno od 6 do 9 mesecev, lahko poskusimo s ponovnim postopnim uvajanjem alergene hrane. Če ni nobene reakcije, lahko pšenico ponovno v zmernih količinah umestimo na jedilnik. V kolikor pa se težave ponovijo, pa je najbolje pšenico nadomestiti s kakšnim drugim žitom, npr. s piro ali kamutom.

Kako umiriti razdražene, pekoče oči?

Traja lahko nekaj časa, da se telo ob spremembi prehrane umiri, simptomi pa izzvenijo. Dokler so simptomi še prisotni, pa si lahko npr. pri občutku peska v očeh in razdraženih očeh pomagamo tudi z naravnimi kapljicami za oči Alfreda Vogla (A. Vogel Kapljice za oči). Naravne kapljice za oči iz navadne smetlike in hialuronata bodo oči navlažile in omogočile, da se solzna tekočina zadrži v očesu, kar mu prinaša olajšanje in svežino, obenem pa ne bodo zameglile vida. Preverite, kako učinkovito so kapljice samo po mesecu dni uporabe umirile srbenje oči, pekoč občutek v očeh in prekomerno solzenje. 

Besedilo: Adriana Dolinar

A.Vogel Kapljice za oči

A.Vogel Kapljice za oči vsebujejo izvleček navadne smetlike (Euphrasia officinalis 0,1 %) in …
Več

A.Vogel Kapljice za oči Extra Intense

Za intenzivnejše vlaženje, pri izrazito suhih očeh. Z dvakratno količino hialuronske kisline.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam