background

Kako omiliti izsuševanje oči v zimskih dneh?

Pijte več vode

Eden od znakov, da pijete premalo vode, so tudi suhe in razdražene oči. Raziskovalci ugotavljajo, da dehidracija lahko celo dolgoročno poslabša zdravstveno stanje oči. Znaki, da je dobro čim prej nagniti kozarec ali dva vode, so, poleg suhih oči, tudi suha usta, suha koža, izločanje manjše količine koncentriranega urina, zaprtje, zapeka, glavobol, bolečine v želodcu, utrujenost, pomanjkanje koncentracije itd. Za dobro hidracijo, ki navlaži in umiri tudi razdražene, izsušene oči, naj bi na dan popili med 2 in 2,5 litra navadne vode.

Navlažite presuh bivalni ali delovni prostor

Drži, da pozimi zunaj ni tako toplo in se ne potimo veliko ter zaradi tega res ni večje izgube vode iz telesa. Se pa izguba vode iz telesa pozimi poveča v bivalnih in delovnih prostorih. Pozabljamo namreč, da se pozimi več zadržujemo v ogrevanih prostorih, kjer je pogosto lahko zrak izredno suh, kar pa seveda terja dodatno izgubo vode iz naših teles. Prav tako pa suh zrak v prostoru izsušuje in draži tudi oči.

Da bi preprečili ali vsaj omilili takšno izgubo vode iz telesa, je dobro poleg skrbi za hidracijo tudi spremljati vlažnost v prostoru in jo po potrebi korigirati. Ko začne med nami in predmeti preskakovati statična elektrika, je to lahko že eden od znakov, da je zrak suh. Suh zrak prepoznate tudi tako, da vas kljub visoko naravnanemu termostatu hladi. Razlog temu je, da je v suhem prostoru izhlapevanje vlage iz kože večje, kar vzbuja občutek hladu. Torej v isto toplem prostoru s primerno vlažnostjo vam bo bolj prijetno in toplo, pa še oči ne bodo trpele. Idealna vlažnost za dobro počutje naših oči naj bi se gibala med 30 in 50 %.

V pomoč pri diagnostiki vlažnosti v prostoru, kjer bivate ali delate, je lahko higrometer. Tega postavite tja, kjer se najdlje zadržujete – npr. v dnevni prostor, pisarno, spalnico itd. Ko kaže, da je vlažnost padla pod mejo, posebej še če vam to pokažejo še težave z očmi, ukrepajte.

Za vlaženje prostora obstaja več načinov. V prostor lahko namestite vlažilec zraka, ki ga lahko kupite, lahko pa za vlaženje poskrbite tudi drugače.

Če prostor segrevate s pečjo, na kateri lahko kuhate, na ploščo postavite večji lonec z vodo. Z izhlapevanjem vode se bo vlaga v prostoru počasi dvigovala. Vlažnost prostora lahko povečate tudi s polaganjem mokrih brisač na radiatorje v prostoru. Lahko pa nanje obesite tudi plastične posodice, napolnjene z vodo, iz katerih bo prav tako voda izhlapevala v prostor. Vlaga v prostoru se bo povečala tudi, če boste v njem sušili perilo ali pustili vrata kopalnice odprta. Po kopeli vode iz kadi ne izpraznite takoj, temveč šele, ko se ta ohladi.

V kolikor se ogrevate s klimatsko napravo, je na vlaženje prostora potrebno še toliko bolj paziti, saj je znano, ta takšen sistem zrak v prostoru precej izsuši.

Zmanjšajte nekontrolirano uhajanje zunanjega zraka v prostor

Ko zunanji mrzel zrak vstopi skozi špranje med vrati, okni ... v topel notranji prostor in se segreje, se relativna vlažnost v prostoru zniža. Zunanji mrzel zrak je namreč suh (zaradi mraza ne more sprejeti veliko vode). Mnogi so mnenja, da so prav takšni nekontrolirani vdori zraka v prostor glavni razlog za preveliko izsušenost zraka, kar seveda vpliva tudi na naše počutje in zdravje. Zato se priporoča redno preverjanje vseh mest, kjer lahko pride do večjega vstopa mrzlega zraka v prostor (razpoke, odprtine za telefonijo, elektriko, prezračevalne odprtine, odprtine v peči, kaminu ...). Če te odpravite, lahko bistveno manj napora vložite v vlaženje zraka. Prezračevanje prostorov pozimi, ko npr. za pet minut na široko odpremo okna in vrata, bo sicer koristilo, ker se postan zrak z iztrošenim kisikom odvede, bo pa to lahko še dodatno zmanjšalo vlažnost v prostoru. Zato bo večkratno prezračevanje pozimi npr. nadvse koristilo v prostorih, kjer je vlažnost previsoka in ne v prostorih, kjer je že prenizka.

Zmanjšajte pretirano ogrevanje in se raje topleje oblecite

Jopica več na vašem telesu in kakšno poleno manj v peči bo prav tako poskrbelo za izboljšanje vlažnosti prostora. Pretirano ogrevanje prostora (zlasti z umetnimi sistemi ogrevanja) zrak še dodatno izsušuje. Zato vam bodo oči hvaležne, če boste termostat zmanjšali in se raje topleje oblekli.

Zavestno mežikajte

Mežikanje pripomore k dobri navlažitvi očesa. Kadar delamo nekaj, pri čemer se oči naprezajo (npr. popravilo ure, gledanje v mikroskop ...), ali če dolgo delamo na računalniku, beremo knjigo itd., se nam lahko zgodi, da se oči utrudijo in izsušijo. Zato poskušajte oči občasno spočiti (z mižanjem, sprehodom v naravi ...) in navlažiti z zavestnim mežikanjem.

Navlažite oči z A. Vogel Kapljicami za oči

Kadar kljub izvajanju opisanih ukrepov še vedno čutite, da so vaše oči suhe, si lahko pomagate tudi z naravnimi A. Vogel Kapljicami za oči. Te vsebujejo navadno smetliko in hialuronat. Zaradi edinstvene sestave kapljice oči navlažijo in osvežijo ter zadržujejo solzno tekočino v očesu. Zaradi tega so odlična pomoč za razdražene, suhe, pordele, pekoče in utrujene oči.

Besedilo: Adriana Dolinar

A.Vogel Kapljice za oči

A.Vogel Kapljice za oči vsebujejo izvleček navadne smetlike (Euphrasia officinalis 0,1 %) in …
Več

A.Vogel Kapljice za oči Extra Intense

Za intenzivnejše vlaženje, pri izrazito suhih očeh. Z dvakratno količino hialuronske kisline.
Več

Pogovor o težavah z očmi z mag. Ingrid Rahne, dr. med., spec. oftalmolog

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam