background

Hrana, ki blaži alergije oči

Zakaj se s spremembo prehrane lahko alergije umirijo?

Dr. Josh Axe, zdravnik naravne medicine, kiropraktike in klinični nutricionist, meni, da ko telo poskuša z neko snovjo (pelod, dlaka ...) opraviti tako, da vklopi alergično reakcijo, je s telesom nekaj narobe. Da to drži, so pričanja mnogih, ki so se jim alergije bodisi pojavile ali pa izginile s spremembo načina življenja, ki telo bodisi obremeni ali pa razbremeni. Npr. že s prehodom na bolj naravno, telesu prijazno hrano, se lahko zmanjša naša alergična reakcija na zunanje alergene. Kar pomeni, da se naš nos in oči (curljanje iz nosu, oči, srbenje oči ...) ne bodo več tako burno odzivali na kontakte z alergeni. Lahko pa se alergija tudi popolnoma umiri, saj ko telesu damo, kar potrebuje, se ta lahko pozdravi oz. vrne v ravnovesje. Zato lahko tudi snovi, na katere se je prej telo odzivalo z alergijo, obvlada brez izrednih reakcij, meni dr. Axe.

Kateri hrani se je dobro izogibati?

Na splošno je to hrana, pridelana na konvencionalen način s pomočjo umetnih gnojil, pesticidov ..., nadalje industrijsko močno predelana hrana (pasterizirano, homogenizirano mleko in mlečni izdelki, transmaščobe, obilje vnetnih omega-6 maščobnih kislin v rastlinskih oljih ...), hrana, polna umetnih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa ... Takšna hrana telo (jetra, ledvica, imunski sistem ...) že sama po sebi obremenjuje. Zato lahko tudi poveča pritisk na naš imunski sistem, da se ob kontaktu z alergeni odzove burneje, kot bi bilo potrebno.

Kot boste lahko prebrali v članku Ali lahko uživanje pšenice povzroči solzenje oči? se je dobro izogibati tudi potencialno alergenim živilom, oz. vsaj preveriti, ali alergije na očeh povzroča uživanje pšenice, oreščkov, arašidov, rib, školjk, mleka, soje ali jajc. Ali ste nanje alergični, lahko ugotovite že s pozornim opazovanjem lastnega telesa in počutja, lahko pa opravite tudi alergološke teste. Če ugotovite, da ste nanje alergični, se jim izogibajte ali pa jih za nekaj časa popolnoma ukinite, da se telo prečisti in umiri.

Tudi hrani, ki v telesu ustvarja zasluzenost, naj bi se ob težavah z alergijami izogibali. Med takšno hrano npr. spadajo mleko in mnogi mlečni proizvodi, bel sladkor, bela moka ter izdelki, ki ju vsebujejo itd. Sluznice normalno prekriva redka sluz, ki jih ščiti tudi tako, da redno z njihove površine odplavlja vse, kar ne sodi tja. Kadar uživamo navedena živila, se sluz na sluznicah lahko zgosti, to pa ovira tudi čiščenje alergenov s sluznic. Ti se dlje zadržujejo v telesu, zato je lahko tudi reakcija telesa nanje bolj burna oz. bolj izrazita.

Prav tako lahko poskusite z izogibanjem hrani, ki dviguje »histaminsko breme« v telesu. Običajna reakcija telesa ob alergijah je sproščanje vnetnega mediatorja - histamina. Posledica tega je pojav nadležnih simptomov alergije, npr. solzenje iz oči, nosu itd. Ker lahko z uživanjem hrane, ki ga vsebuje, veliko dodatno obremenimo telo, nam utegne izogibanje takšnim jedem koristiti. Histamina vsebujejo veliko konzervirane ribe, pred pripravljena hrana, zelo zreli sadeži, pivo, tofu, klobase, zorjeni siri, alkohol ....

Katera hrana olajša alergije?

Na splošno utegne alergije olajšati hrana, polna vitalnih snovi, kamor seveda sodi ekološko pridelana hrana, sveža, surova hrana, sveže pripravljena hrana itd. Z uživanjem ekološkega sadja in zelenjave vseh barv boste npr. zaužili tudi veliko antioksidantov, vitaminov, flavonoidov ..., ki znano pomagajo alergije omiliti. Poskusite lahko tudi mediteransko dieto. Ta se je zaradi protivnetnega delovanja že izkazala pri težavah z ožiljem in astmi. Prav tako k zdravi prehrani, ki pomaga umirjati alergije, sodi obilje koristnih maščob, kot so hladno stiskano kokosovo, palmino olje, olivno olje, pa tudi olja in živila, ki vsebujejo veliko protivnetne omega-3 maščobe (orehovo, laneno olje, olje rakcev Krill, chia semena, orehi ...).

Posebno prednost lahko namenite tudi celoletnemu uživanju hrane, ki vsebuje bioflavonoid kvercetin (antioksidant). Gre za antioksidant in barvilo, ki daje cvetovom, sadju in zelenjavi barvo. Vsebujejo ga npr. brokoli, ohrovt, čebula, papaja, paprika, kapre, jagodičevje (npr. borovnice, brusnice ...), jabolka, kakav, zeleni in črni čaj, zelišča, itd. Kvercetin podpira telo pri alergijah (zmanjša jakost le-teh), ker deluje protialergijsko (antihistaminik), protivnetno, pa še protimikrobno. V poskusih (v epruvetah) se je npr. izkazalo, da kvercetin imunskim celicam preprečuje, da bi izločale histamin.

Tudi hrano, bogato z vitaminom C, je dobro ob težavah z alergijami uživati celo leto. Torej limone, pomaranče, kivi, aronija, acerola, camu camu, rakitovec (npr. Dr. Steinberger Sok rakitovca), ribez, paprika, temno listnata zelenjava, začimbnice, kot so peteršilj, timijan itd. naj bodo redno na vašem krožniku. Vitamin C ima v telesu veliko vlog. Pri alergijah utegne pomagati, ker poveča nastajanje belih krvničk in preprečuje njihovo oksidacijo, pomaga uničevati toksine, itd.

Živila, ki znižujejo histamin v telesu oz. delujejo antihistaminsko, prav tako utegnejo olajšati težave z alergijami. Med takšne sodijo zeleni čaj, kopriva, kamilica, česen, trpotec ... Kopriva je npr. znana po tem, da jo naturopati predpisujejo ob terapiji senenega nahoda. Zmanjšala naj bi kihanje in srbenje, kar pa umiri tudi oči.

V zadnjem času, ko se vse bolj preučujejo tudi koristni mikrobi, s katerimi sobivamo, ugotavljajo, da bi npr. probiotične bakterije (te prebivajo v našem črevesju) utegnile pomagati tudi pri umirjanju sezonskih alergij. Raziskovalci z Univerzitetnega medicinskega centra Vanderbilt so pregledali 23 študij. Ugotovili so, da 17 študij kaže na to, da se je ljudem s sezonsko alergijo, ki so jemali probiotike, le-ta bodisi zmanjšala ali pa se je izboljšala kvaliteta življenja, v primerjavi s tistimi, ki so prejeli placebo. Torej tudi krepitev črevesne flore utegne pomagati pri obvladovanju alergije oči. Alfred Vogel je v ta namen razvil prečiščeno, koncentrirano sirotko A. Vogel Molkosan, ki jo lahko uživajo tudi alergiki na mleko in mlečni izdelke.

Besedilo: Adriana Dolinar

Molkosan®

Odlična podpora pri spomladanskem prečiščevanju telesa
Več

A.Vogel Kapljice za oči Extra Intense

Za intenzivnejše vlaženje, pri izrazito suhih očeh. Z dvakratno količino hialuronske kisline.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam