background

Ali je prehlad ali že alergija?

Sluznica dihal je največkrat prizadeta zaradi virusov (prehlad, gripa), redko pa tudi zaradi bakterij. Prizadene pa jo lahko tudi alergija na pelode različnih rastlin, ki sluznico dražijo in povzročijo pretirano izločanju redke sluzi. Zmeda glede tega, kaj curljanje iz nosu povzroča, pa utegne biti pogosta prav v prehodnem obdobju zima-pomlad.

Da bi vedeli, kako ustrezno odreagirati oz. kako se lotiti težav s kihanjem, curljanjem iz nosu in solzenjem iz oči, je dobro najprej ugotoviti, ali nam težave povzročajo prehlada, gripa… ali pa alergija. To sicer lahko čez nekaj časa ugotovimo tudi sami, ko običajni ukrepi za odpravljanje prehlada ali gripe ne pomagajo. Da bi bilo zmot in nepotrebnega jemanja zdravil za prehlad čim manj,  si tokrat poglejmo nekaj načinov, kako pravočasno ugotoviti, ali gre za vnetje dihal zaradi mikrobov ali za draženje dihal zaradi pelodov.

Različno sosledje težav

Znak, da ne gre za alergijo, če vam curlja iz nosu, je lahko tudi sosledje težav z dihali. Npr. prehlad, ki je najpogosteje posledica virusno prizadete sluznice dihal, se običajno začne tako, da se najprej vname sluznica žrela. Virusi se ob vdihu najprej naselijo tu, kar čutimo npr. v pekočem, bolečem občutku tega predela, pokašljujemo in težko požiramo. Ko se virusi razmnožijo, pa se prehlad oz. vnetje širi naprej navzgor na nos in sinuse ali /in navzdol v grlo in pljuča.  Če se vnetje razširi navzgor v nos in sinuse, to lahko sprva čutimo kot kihanje,in curljanje redke sluzi iz nosu. Ob alergiji običajno ne čutimo bolečin in ostalih neprijetnosti v žrelu, temveč le nadležno kihanje in curljanje iz nosu ali/in oči. 

Podoben začetek, različen razplet

Prehlad ali gripa sta lahko podobna alergiji, saj se ob vnetju sluznice lahko pojavi tudi  »faza« kihanja in curljanja redke brezbarvne sluzi iz nosu in solzenje oči. A zelo kmalu se razvijejo za vnetje dihal značilni znaki.  Npr. kadar nam težave z nosom povzroča prehlad, iz njega lahko sprva teče redka sluz (npr. na začetku prehlada) kasneje pa se lahko redka sluz zgosti in tudi obarva. Znak, da gre za prehlad in ne alergijo, pa je tudi to, da se nam nos lahko tudi zamaši zaradi goste sluzi in otekle vnete sluznice nosu. Še več,  lahko se vnamejo tudi grlo, pljuča, oči in ušesa. Bolijo nas lahko mišice, počutimo se utrujeni in brez energije. Lahko se nam tudi dvigne telesna temperatura. Slednjih težav pri alergiji običajno ni.

Podobne bolečine v glavi in v sinusih, a …

Ob prehladu ali alergiji pa so spremljajoče težave z nosom lahko tudi bolečine v sinusih oz. glavobol. Slednje je lahko posledica zamašenih nosnih prehodov (sinusov) in kopičenja sluzi v sinusih. Sluz, ki nastaja v zaprtih sinusih, namreč povzroča pritisk, kar čutimo kot bolečino in glavobol. Pogosto se za temi težavami skriva bakterijsko vnetje sinusov, ki lahko nastane kot posledica poškodbe sluznice zaradi virusnega vnetja, pa tudi kot posledica poškodbe sluznice zaradi alergij. V obeh primerih se lahko ustvari obilje goste, obarvane sluzi in porast temperature. Da gre v osnovi za alergijo in ne prehlad, pa vidimo, ko po zdravljenju bakterijskega vnetja, za katerega najpogosteje prejmemo antibiotike, curljanje iz nosu, kihanje ali solzenje iz oči ne preneha (če seveda sezona cvetenja tiste rastline, na katero ste alergični, še traja). Če je problem le mikrobno vnetje, ki je nastalo zaradi virusnega prehlada ali gripe, se običajno težave z nosom po antibiotični terapiji umirijo.

Različen čas trajanja težav

Čas trajanja prehlada je lahko nekaj dni do enega tedna. Če se zakomplicira in se razvije še bakterijsko vnetje, pa lahko traja tudi dlje, npr. 14 dni ali več, posebej še če so se sinusi vneli še zaradi »divjanja« bakterij. Pomembno je tudi to, da prehlad običajno poteka »vezano« in izzveni, ko telo z njim opravi. Pri osebah z zelo šibkim imunskim sistemom se lahko prehladi kronično ponavljajo, a vmes imajo faze, ko je npr. njihov nos zdrav.

Alergija lahko vztraja dolgo, tudi več kot en teden (kar je običajno za prehlad) ali celo več kot en mesec in  pogosto sovpada tudi s koledarjem cvetenja določenih rastlin. Zato je dobro preveriti, katere rastline v določenem obdobju cvetijo, če sumite, da pri vas ne gre za prehlad ali gripo. Poleg tega alergijo čutimo drugače kot prehlad. Vztrajno  kihanje in curljanje redke sluzi iz nosu, lahko pa tudi nadležno solzenje iz oči, lahko čutimo v »valovih« (znotraj sezone cvetenja seveda). Solzenje iz oči in curljanje redke sluzi iz nosu se namreč lahko pojavlja ob določenih situacijah. Npr. omenjenih težav nimate v zaprtem prostoru, ko pa stopite ven, se npr. podate na sprehod čez  travnik ali imate opravilo na seniku, pa se vam dobesedno »ulije« iz nosu in oči. Se pravi ko pridete v kontakt z dražečim pelodom, se težave z nosom pojavijo, prej pa ne.

Različen odziv na mazila, rastlinska ali sintezna zdravila

Podobno lahko smatrate, da vas najverjetneje muči alergija na pelod in ne prehlad, če vam alergijo (ki se npr. pojavi, ko stopite na travnik) nekoliko umirijo mazila (npr. Nisita mazilo), ki jih namažete na sluznico nosu, saj preprečujejo direktni kontakt peloda s sluznico. Podobno alergijo umiri spiranje nosu in sinusov npr. s slano vodo. S tem ko sperete pelod s sluznice, se ta umiri. Tudi rastlinska zdravila, kot je npr. Sinupret, vam lahko začasno olajšajo alergijo, ker olajšajo dihanje, saj se oteklina sluznice umiri in prehodnost sinusov izboljša. A ker je posredi alergija, takoj ko z zdravilom prenehate, sluznica ponovno nateče in otežuje dihanje. Čeprav omenjeno zdravilo ne odpravlja vzroka, pa je dobro omeniti, da vam kljub temu pri alergiji lahko pomaga, saj omogoča, da lažje dihate in lažje obnavljate prizadeto sluznico. Obenem pa tudi preprečuje nastanek bakterijskega vnetja sinusov.

Tako kot naravna zaščita nosne sluznice z že omenjenim mazilom omili draženje sluznice nosu zaradi pelodov, deluje tudi naravna zaščita oči s kapljicami A. Vogel Kapljice za oči. Naravne kapljice iz smetlike (v ljudski medicini poznane kot celilke vnetih oči) in hialuronske kisline navlažijo in umirijo suhe, pordele, pekoče, razdražene in utrujene oči. Zaradi vsebnosti hialuronske kisline, ki je npr. veliko najdemo v steklovini našega očesa, ostane površina očesa tudi bolje navlažena. Hialuronska kislina, namreč zaradi naravne lastnosti vezave velikih količin vode, na površini očesa tvori zaščitni film, ki preprečuje izsušitev očesa. S tem pa se zmanjša tako možnost vnetja očesa zaradi naselitve mikrobov ali pa možnost solzenja zaradi draženja očesa s pelodi.

Podobno je najverjetneje posredi alergija na pelod, če vam curljanje in solzenje ustavijo naravni pripravki proti alergijam, kot je npr. pršenje v prostoru eteričnega olja sivke, ali večje uživanje naravne soli,… ali pa sintezni antihistaminiki (v obliki pršil za nos ali tablet), ki jih dobite pri zdravniku. Ti namreč zavirajo obrambno reakcijo telesa - izločanje obilja redke sluzi, ki si prizadeva dražeč pelod odstraniti iz sluznice nosu. Seveda takoj ko z njimi prenehate in če je pelod še prisoten v okolju, se bo alergija vrnila. Ko ugotovite, kaj vam povzroča težave, je to prehlad ali že prve cvetoče rastline, si lahko tudi lažje in učinkoviteje pomagate. O naravni pomoči ob alergijah smo že pisali, zato si več o tem lahko preberete v članku Naravno nad seneni nahod. Najdete ga na povezavi.

Tekst: Adriana Dolinar

A.Vogel Kapljice za oči

A.Vogel Kapljice za oči vsebujejo izvleček navadne smetlike (Euphrasia officinalis 0,1 %) in …
Več

Bioforce krema

Bioforce krema oz. »krema iz sedmih zelišč« je najbolj znana in priznana krema Alfreda Vogla. …
Več

Kako učinkovit je vaš imunski sistem?

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam