background

Težave s prostato - nič več tabu tema moških! Preverite svoj PSA.

Povečana prostata posledično povzroča težave s prostato. Izmerite si vrednost PSA (za prostato specifičen antigen). Višje vrednosti PSA ne pomenijo nujno rakavega obolenja, kažejo lahko tudi na nenevarno povečanje prostate ali na vnetje prostate. Upoštevajte tudi, da višjo vrednost PSA lahko povzroči tudi jahanje, kolesarjenje spolni odnos ali rektalni pregled pred odvzemom krvi.

Težave s prostato
pestijo kar vsakega drugega moškega nad 50. letom starosti in skoraj vsakega moškega nad 80. letom.

Prostata, moška spolna žleza, se nahaja pod sečnim mehurjem in obdaja sečnico. Del sečnice, kamor se stekata semenski izvodili, poteka skozi prostato. Sečnica pa je cev, skozi katero se urin izloča iz mehurja.

Poglejmo si, čemu prostata služi oz. zakaj je pomembna. Večji del semenske tekočine tvori kombinacija prostate in semenskih mešičkov. Ta dospe v sečnico med orgazmom, ko sem mišična vlakna prostate in semenski mešički krčijo.

Povečana prostata je del fiziološkega procesa staranja

Z naraščajočo starostjo se prostata povečuje, strokovni izraz za to stanje je benigna hiperplazija prostata (kratica BHP). Povečana prostata predstavlja eno najpogostejših benignih (nerakavih) bolezni pri moških. Kljub temu da povečana prostata običajno ne vodi v raka prostate, ta povzroča niz neprijetnih težav.

Povečana prostata in težave s prostato sta tesno povezani, vendar vzroki za njun nastanek niso dovolj dobro poznani. Kot eden poglavitnih vzrokov se omenja zmanjšana koncentracija testosterona (moški spolni hormon), ki se pojavi s starostjo. Dejavniki tveganja so tudi neustrezen življenjski slog (kajenje, debelost) in genska zasnova.

Ker prostata obdaja sečnico, začne ob povečanju pritiskati nanjo z vseh strani. Povečana prostata in težave s prostato se kažejo kot pogosto tiščanje na vodo, ki je pogostejše tudi ponoči, težaven začetek uriniranja, oslabljen oziroma prekinjajoč curek urina (daljši čas uriniranja), občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja, kapljanje urina tudi po občutku temeljitega izpraznjenja mehurja, boleč in pekoč občutek pri uriniranju.
Težave s prostato

Zato moški pozor! Bodite pozorni na prve znake in ukrepajte takoj. Povečana prostata povzroča težave z uriniranjem, t.j. mokrenjem. Kasneje se razvijejo še ostale težave s prostato, ki se običajno razvijajo počasi, po korakih in skorajda neopazno. Moški težave s prostato pripisujejo staranju, pešanju moči, le redko pa to povezujejo z boleznijo oz. normalnim razvojem moškega.

Kot že omenjeno, je povečana prostata v večini nenevarna in povzroča neprijetne težave s prostato. Povečana prostata se obravnava kot nenevarna, ko to ob pregledu potrdi zdravnik. Vsak moški bi moral redno opravljati tovrstne preglede, kot to počne nežnejši spol z obiskom ginekologa. Preventiva je zato najboljša izbira.

Nezdravljena povečana prostata ne izgine sama od sebe, temveč počasi in postopoma napreduje, ob tem pa lahko vodi do številnih hudih zapletov, kot so okužba sečil, krvavenje iz sečnika, akutno ali kronično zastajanje seča v mehurju, pojav kamnov v mehurju ali celo do okvare ledvic. Poskrbite za svoje zdravje pravočasno in bodite pozorni na vsakršne spremembe s prostato. Blago do zmerno povečano prostato lahko zelo uspešno zdravite z naravnim zdravilom iz palmeta A.Vogel Prostasan, včasih pa so potrebna kemično-sintezna zdravila ali celo operativen poseg. Pogovorite se s svojim zdravnikom.

Težave s prostato zdravimo s sinteznimi zdravili in z registriranimi, uradnimi zdravili rastlinskega izvora, ki se pri tem vse pogosteje uporabljajo. Največkrat vsebujejo farmacevtsko standardizirano učinkovino iz plodu pritlikave palme – palmeta. Slednja imajo poleg svoje dokazane učinkovitosti pomembno lastnost tudi v primerljivo manj neželenih učinkih. Do sedaj namreč niso ugotovili, da bi povzročala motnje erekcije,upad spolne sle in rast moških prsi, kot je bilo to pokazano pri kemično-sinteznih zdravilih. Študije kažejo, da primerljivo kot kemično-sintezna umirijo težave s prostato, vplivajo na njeno manj intenzivno rast, nimajo pa enako močnega učinka na zmanjševanje prostate.

Kako pomemben je faktor PSA?

Ob rednih zdravniških pregledih prostate zdravnik preveri oz. določi vrednost PSA.   
PSAPSA – beljakovina (za prostato specifičen antigen), ki nastaja izključno v celicah prostate. Del PSA prehaja v kri, kjer ga lahko z laboratorijskimi preiskavami dokažemo. Nevarno, rakasto povečana prostata, pomeni več PSA v krvi. Značilne so povišane vrednosti PSA v krvi (nad 4 ng PSA/ml).

Povišane vrednosti PSA so lahko tudi posledica nekancerogenih stanj, npr. benigne hipertrofije prostate in vnetja prostate (prostatitis) ali mehaničnih pritiskov na prostato (npr. pri rektalnem pregledu ali biopsiji prostate). Lažno pozitiven rezultat lahko povzroči tudi ejakulacija v času 48 ur pred analizo PSA, kar je potrebno upoštevati pri interpretaciji rezultatov oz. napotitvi pacienta na preiskavo. Vrednosti PSA v krvi do 4 ng/ml veljajo za normalne.

Nekatera zdravila, ki jih predpiše zdravnik pri povečani prostati, zmanjšajo vrednost PSA in s tem vplivajo na laboratorijske preiskave. Zdravniki to vedo in ker se ta zdravila predpisujejo na recept, znajo podatke tudi pravilno interpretirati. Načeloma velja, da ni pomembna samo povečana vrednost PSA, temveč tudi njena sprememba od prejšnje meritve. To lahko kaže na dogajanja v prostati.

Obstaja zdravilo, ki je učinkovito in varno, za katerega ni znano, da bi povzročalo motnje erekcije in upad spolne sle in ne vpliva na vrednosti PSA. To zdravilo se imenuje Prostasan.

Imate težave s prostato?

Prostasan - učinkovito zdravilo rastlinskega izvora, ki lajša težave s prostato, katerih vzrok je benigno povečana prostata. Zdravilo vsebuje izvleček plodu palmeta (pritlikava oz. žagastolistna palma). Študije in izkušnje moških kažejo, da Prostasan izrazito izboljša znake benignega, nenevarnega povečanja prostate (hitrost pretoka urina, čas uriniranja..) in kakovost življenja moških, ki imajo težave s prostato.

Več o prostati si lahko preberete tukaj.

Besedilo: Mateja Ozmec

Ocene

Ocena:

10.06.2022

“Enostavno, kratko in kedrnato. To kar vsi laiki rabimo. Hvala ”

edvin hadziahmetovic

Odgovor A.Vogel: Hvala za vaš komentar. Se strinjamo z vami, da potrebujemo kratka, enostavna in jasna sporočila. Želimo vam veliko zdravih dni, ekipa Farmedice