A.Vogel Blog

Domov / Indikacije / Povečana prostata

Povečana prostata

Veliko starejših moških kaže znake povečane prostate – tako imenovana BHP (benigna hiperplazija prostate).

Povečana prostata je splošno stanje

Povečana prostata, imenovana tudi benigna hiperplazija prostate (BHP) ali benigna hipertrofija prostate, je splošna težava pri starejših moških. Ocena, koliko moških boleha za povečano prostato, je zelo različna:

 • 40 % moških, starejših od 50 let, kaže znake povečanja prostate,
 • pri starosti 70 let kaže te znake že 80 % moških.

Očitno je, da so znaki povečane prostate pogosta težava  moških, starejših od 50 let.

Kaj se dogaja

Prostata je del moškega razmnoževalnega sistema. Leži na spodnjem delu mehurja in obdaja sečnico, po kateri se izloča urin iz mehurja.

Zdrava prostata je velika kot kostanj, s staranjem moškegapa se veča. Čeprav vemo precej o biokemijskih procesih, ki vplivajo na celice prostate, pa pravzaprav ne vemo, zakaj pride do njenega povečanja in zakaj se to pojavi pri nekaterih moških, pri drugih ne.

Vendar je jasno, da se žleza prostate povečuje, s tem pritiska na dno mehurja (pojavijo se znaki draženja) in obenem tako stiska sečnico, da vpliva na uriniranje. To je vzrok, da povečana prostata lahko povzroči težave tako pri uriniranju kot tudi pri nadzoru izločanja urina iz mehurja in v spolnosti.

Kdaj se pojavijo prvi znaki

Znaki povečane prostate se na splošno pojavijo pri moških po 50. letu starosti. Če ste stari med 30 in 40 let ali v zgodnjih 40-ih, verjetno še nimate povečane prostate, čeprav je možno, da jo boste imeli kasneje.

Naslednja informacija vam morda lahko pomaga, da boste prepoznali znake povečane prostate. Preberete lahko, na kaj morate biti pozorni. Stanje vaše prostate lahko preverite z našim vprašalnikom o znakih povečane prostate.

Splošni znaki povečane prostate

Pri moških s povečano prostato se pogosto lahko pojavijo naslednji znaki.

Dražeči znaki pri povečani prostati:

 • občutek, da vas pogosto tišči na vodo,
 • pogostejše nočno uriniranje,
 • nenadna potreba po odvajanju vode (občutek, da ne boste pravočasno prišli do stranišča),
 • občutek, da mehur ni popolno izpraznjen,
 • izguba spolnega poželenja (libida).

Znaki, ki so posledica fizične ovire pri pretoku urina:

 • šibek curek,
 • težaven začetek uriniranja,
 • prekinjajoč curek,
 • kapljanje urina po uriniranju.

Preverite število točk v vprašalniku o znakih povečane prostate

Na voljo je brezplačen vprašalnik o znakih povečane prostate. Z njegovo pomočjo boste lahko ugotovili, ali so znaki, ki jih opažate pri sebi, posledica povečane prostate. Če so, lahko ugotovite tudi, kako resni so.

Če na podlagi vprašalnika menite, da znaki pri vas kažejo na povečano prostato, je pomembno, da se posvetujete s svojim zdravnikom, v kolikor tega še niste storili.

Opozorilo: povečana prostata običajno ne povzroča bolečin. Če opazite kri v urinu, imate pogoste okužbe sečil ali povišano temperaturo, se morate posvetovati s svojim zdravnikom. Ti znaki namreč lahko kažejo na resnejše težave s sečili.

Mislim, da imam povečano prostato. Kaj naj storim?

Če imate znake povečane prostate ali mislite, da je povečana, pojdite najprej k svojemu zdravniku, da vam bo diagnozo potrdil. Morda bo potreben pregled, pri katerem bo zdravnik otipal vašo prostato. Naj vam pri tem ne bo nerodno, kajti tak pregled je nujen, da se lahko izključi morebitno resno stanje, kot je rak na prostati.

V primeru, da zdravnik ugotovi povečano prostato, boste morali verjetno dati vzorec krvi za laboratorijsko preiskavo. S to preiskavo ugotavljamo raven beljakovine v krvi, ki jo imenujemo prostatični specifični antigen (Prostate Specific Antigen – PSA). Rezultati bodo omogočili natančnejšo diagnozo povečane prostate.

Imam povečano prostato. Kakšne so možnosti?

Ko je potrjena diagnoza povečane prostate, vam bo zdravnik pojasnil vaše možnosti, ki so v glavnem naslednje.

Pazljivo se opazujte. Zdravljenje ni potrebno pri vsakomur, ki ima povečano prostato. Pri nekaterih moških se pojavi le nekaj znakov ali jih sploh ni. V tem primeru je najboljši ukrep, da se pozorno opazujete in čakate, da se stanje spremeni.

Zdravljenje sinteznimi zdravili. Ta zdravila zdravijo povečano prostato. Dobite jih na recept v lekarni. Najbolje je, da se posvetujete z vašim zdravnikom, kakšno naj bi bilo zdravljenje in kakšni so pri tem stranski učinki.

Operacija. Nekaterim moškim priporočajo odstranitev dela povečane prostate, in sicer v primeru, da imate resne znake povečane prostate. Hkrati vas napotijo k urologu v najbližjo bolnišnico.

Zdravilne rastline. Cela vrsta zdravilnih rastlin se tradicionalno uporablja za zdravljenje znakov pri povečani prostati. Po vsem svetu za to najpogosteje uporabljajo sok plodov palmeta. Ta zdravilna rastlina je do sedaj najbolj raziskana za zdravljenje težav s prostato. Sok plodov palmeta je primeren za:

 1. moške z zmernimi znaki povečane prostate, ki jim je zdravnik svetoval, naj »opazujejo in čakajo«;
 2. moške, ki se raje odločijo za naravno zdravljenje.