background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Serenoa repens

Palmeto

Zgodovina

Zdravilna uporaba palmeta izvira od domorodskih narodov Srednje in Južne Amerike. Plodovom palmeta so pripisovali diuretične, krepilne in pomirjevalne lastnosti. V južnih državah ZDA so uporabljali plodove palmeta kot hrano in zdravilo pri razjedajočih boleznih, saj je uživanje zrelih oljnatih plodov spodbujalo prebavo, kopičenje mesa in maščob ter krepilo moči. Ta pojav so opazili tudi pri divjih živalih na Floridi, ki so zaradi poletne vročine in pomanjkanja hrane shujšale, z uživanjem zrelih plodov jeseni pa spet pridobile svoje moči in težo. Posladkano olje iz semen se je zaradi pomirjevalnega učinka uporabljalo pri nespečnosti, močnem kašljanju in bronhitisu. Moški in ženske so uporabljali plodove zaradi stimulativnega delovanja na sluznico genitalnega trakta pri subakutni gonoreji in subakutnem ali kroničnem sifilisu. V južnih državah ZDA so pripravljali afrodiziak iz plodov palmeta in korenine rastline Osmorhiza occidentalis (vrsta sladkega janeža). Včasih so se palmetovi izvlečki uporabljali za aromatizacijo vinjaka. V kmetijstvu se plodovi uporabljajo kot krma za divje živali. 

Staro botanično ime sabal naj bi se uporabljalo v Južni Ameriki; latinska beseda serrulata pomeni „majhna žaga“ in se nanaša na močno napiljene liste. Novejše ime serenoa prihaja od ameriškega botanika Serena Watsona. Vrstno ime repens pomeni „plezajoč“.

Botanične značilnosti 

Nizka palma palmeto raste iz plezajoče korenike. Listni peclji so dolgi 1 do 1,5 m in imajo nazobčan rob. Nosijo pahljačaste, zelo našpičene liste, razdeljene na 18 do 24 segmentov. Iz listnih pazduh rastejo kratka, gosto dlakava, latasto razvejana socvetja, ki naredijo kot oliva velike posamezne jagode temno škrlatne do črne barve s sprva sladkim, kasneje pa močno pekočim okusom.

Nahajališče

Palmeto je doma na priobalnih predelih južnih držav Severne (predvsem Severna Karolina in Florida) do Srednje Amerike.

Predelava

A.Vogel pripravlja alkoholni izvleček iz zrelih, posušenih plodov rastline Serenoa repens iz kontrolirano biološke pridelave, ga s prizanesljivim postopkom zgosti in predela v kapsule.


Oficinalno

se uporabljajo plodovi palmeta.

Družina

  • Arecaceae - palme

Ljudska imena

  • Žumara

Vsebovano v
A.Vogel Prostasan kapsule
A.Vogel Prostasen pratinktura (ni na voljo v Sloveniji)

Zgodovina palmeta

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Ste tudi vi utrujeni?

Spite dovolj, niste pod psihičnim stresom, ne delate fizično prekomerno ... pa ste vseeno utrujeni?

Je vzrok v pomanjkanju železa?

Alergija - posledica zakisanosti in zastrupljenosti telesa

Vas preseneča dejstvo, da je v današnjem času narasla tudi pojavnost vseh vrst alergij?

Naravni pristopi za odpravo alergij

Ali ste vedeli?

Do nedavnega je bilo mogoče Rowatinex dobiti le na zdravniški recept. Odslej je drugače, saj se je spremenil status naravnega zdravila. To pomeni, da je za vse, ki bi želeli ledvične kamne obvladati po naravni poti, dostop do zdravila veliko lažji in hitrejši.

Več o tem ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.