background

Nad revmo s protivnetno delujočimi rastlinami

Revma je kronično vnetno obolenje sklepnih ovojnic po vsem telesu. Telo naj bi iz medicini še neznanih vzrokov začelo borbo proti sklepnim ovojnicam, zaradi česar naj bi nastalo kronično vnetje in posledična deformacija sklepov. Najpogosteje so pri revmi prizadeti sklepi prstov, lahko pa bolezen zajame tudi komolce, kolena in hrbtenico. Bolezen lahko prizadene tudi številne notranje organe.

Do trikrat pogosteje naj bi za revmo zbolevale ženske. Zaradi hudih deformacij sklepov in bolečin ter posledične nefunkcionalnosti sklepov sodi revma med najhujšo obliko težav s sklepi. Ali je revmatično vnetje sklepov vzrok ali morda posledica, pa si lahko preberete v članku: Revmatoidni artritis- le eden od »obrazov« nevarnega tihega vnetja.

Ne glede na to, kaj je sprožilec revme, pa se pri obravnavi revme tako uradna medicina kot naturopatija usmerjata med drugim tudi v odpravljanje vnetja. Pri tem seveda uradna medicina uporablja sintezna protivnetna sredstva (NSAID), naturopatija pa se uspešno zanaša na protivnetne moči zdravilnih rastlin, začimb, hrane itd. Na žalost še vedno le malo ljudi ve, da imajo naravna protivnetna sredstva poleg primerljivih učinkov s sinteznimi protivnetnimi sredstvi, tudi neprimerno manj stranskih učinkov. Poglejmo si, katere so najbolj poznane zdravilne rastline, ki nam s protivnetnimi učinki pri revmi lahko pomagajo.

Boswellia serrata

Drevo, ki je doma v tropskih predelih Azije in Afrike, je v ljudski medicini poznano po dišeči smoli z mnogo zdravilnimi učinki. Najbolj poznan učinek izvlečka te zdravilne rastline pa je protivnetni, zato so jo že od nekdaj v ajurvedski medicini uporabljali pri številnih vnetnih boleznih, med katerimi je tudi revmatoidni artritis ali revma. Deloval naj bi na encim 5- lipooksigenazo in tako zaviral delovanje vnetnega procesa. Posledica je zmanjšanje vnetja v sklepih, pa tudi morebitnih vnetij drugje v telesu. Poleg tega se zmanjša tudi bolečina v sklepih, poveča pa se njihova gibljivost in elastičnost.

Prednost boswellie pred sinteznimi pripravki je ta, da ne draži želodca, kar ne moremo trditi za NSAID.

Tudi pripravki iz bosvelije so na trgu v različnih oblikah. Najpogosteje boste zasledili olje boswellie. Izbirajte prioritetno registrirane izdelke (npr. prehranska dopolnila), ker je s tem zagotovljena večja varnost ob uživanju pripravka. Uživamo npr. 200 do 400 mg pripravka iz boswellie, 3 krat dnevno, standardiziranega na 65 odstotkov bosvelne kisline na odmerek.

Mačji krempelj (Uncaria tomentosa)

Za vzpenjalko, ki je doma v tropskih deževnih gozdovih (Peruja in Brazilije), je prav tako v ljudski medicini poznano, da poleg številnih zdravilnih učinkov premore tudi protivnetno in antioksidativno delovanje. To je bilo z mnogimi študijami tudi kasneje dokazano (npr. Antiinflammatory actions of cat's claw: the role of NF-kappaB. Sandoval-Chacón M. et al.).

Mačji krempelj se zato uporablja tudi pri zdravljenju težav s sklepi, kot je osteoartritis in revmatoidni artiritis oz. revma. V zdravilne namene se uporabljata predvsem vrsti Uncaria tomentosa in Uncaria guianensis, ki naj bi bili po jakosti delovanja primerljivi.

Ker mačji krempelj uporabljajo tudi za odpravljanje težav s prebavili, le ta, podobno kot boswellia, ne škodi našim prebavilom.

Pripravke iz lubja mačjega kremplja, ki jih najdete tudi pod nazivom samento, lahko kupite v različnih oblikah, kot so prah, kapsule, tinktura, kapljice, čaj itd. Medicinsko dokazano delovanje imajo pripravki, ki so standardizirani vsaj na vsebnost 1,3 odstotka pentacikličnih oxinodol alkaloidov in ki vsebujejo manj kot 0,06 odstotka tertacikličnih oxinodol alkaloidov na odmerek. Priporoča se uživanje 250 do 1000 mg tako standardiziranega ekstrakta trikrat na dan.

Vražji krempelj (Harphagophytum procumbens) in arnika (Arnica montana)

Vražji krempelj je doma v puščavskih predelih južne Afrike. Severni deli Južnoafriške republike in Namibija sta njeni najboljši rastišči. V ljudski medicini se je korenika vražjega kremplja uporabljala pri številnih težavah jeter in ledvic. Danes se je njegova uporaba osredotočila na protivnetne učinke in se tako uporablja pri artritisih (osteoartritis, revma), vnetju tetiv, mišic in pri raznih drugih vnetjih.

Ker zaradi vsebnosti grenčin korenika vražjega kremplja odpravlja tudi težave na prebavilih (npr. napihnjenost, vetrovi), je torej tudi pripravek iz te zdravilne rastline prijazen prebavilom, kar za sintezne protivnetne pripravke ne moremo trditi.

Pripravke iz vražjega kremplja lahko najdete v različnih oblikah, kot so mazila, kapljice, kapsule, tablete itd. Tudi tu velja zaradi varnosti in zagotavljanja učinkovitosti pripravkov izbirati raje med registriranimi pripravki. Razveseljivo je, da je v Sloveniji zdaj že nekaj let na voljo edino registrirano tradicionalno zdravilo iz te rastline in sicer A. Vogel Artroforce.

Gre za zdravilo, pripravljeno kot suhi izvleček korenike vražjega kremplja in je v obliki tablet. Zdravilo je primerno za blaženje kroničnih (ponavljajočih se) bolečin v sklepih in mišicah. Učinkovito bo torej pomagalo pri bolečinah v kolenih, komolcih, kolkih, ramenih, prstih, vratu, križu itd., ne bo pa odleglo v primeru nesklepnih bolečin ali v primeru splošnih bolečin. Torej, če vas križ ali noga bolita zaradi vnetja živca (išias) ali če vas boli glava, Artroforce ne bo pomagal.

Zaradi protivnetnega in protibolečinskega delovanja lahko ob jemanju tega zdravila pričakujete zmanjšanje kroničnih bolečin, oteklin ter izboljšanje presnove v mišicah in sklepih, ki je ob bolečinah lahko okrnjena. Pomembno je, da zdravilo uživamo dvakrat na dan po 1 do 2 tableti in sicer vsaj tri mesece. Dve tableti dvakrat na dan jemljemo ob začetku zdravljenja in v obdobjih hujših bolečin, sicer zadostuje ena tableta dvakrat dnevno.

Kadar je bolečina in oteklina v sklepih ali mišicah akutna (npr. zvin gležnja), pa je poleg jemanja Artroforca dobrodošla še sočasna uporaba zdravila iz zdravilne rastline, ki je po protivnetnih učinkih poznana tudi v naši ljudski medicini. Gre za zdravilo A. Vogel Atrogel, iz cvetov arnike, ki raste tudi pri nas. Popoln protivnetni in protibolečinski učinek Artroforca je namreč zaznaven šele po 4 tednih jemanja, medtem ko zdravilni gel arnike deluje takoj po nanosu. Gel arnike lahko torej kombinirate z Artroforcem ob začetku jemanja le-tega (dokler ne »prime«) ter v obdobjih hujših kroničnih bolečin.

Besedilo: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Anatomija ušesa in vnetje ušesa pri otrocih

Čeprav je res, da imajo majhni otroci še nerazvito Evstahijevo cev, pa to ne pomeni, da smo pri preprečevanju vnetja ušes nemočni.

Kako jim lahko pomagamo?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel