background

Učinkovito orožje proti bolečinam

Hudič lahko tudi pomaga

Informacijski razvoj nam je omogočil, da z nekaj malega znanja lahko na spletu poiščemo odgovore skoraj na vsako vprašanje. Tako je omenjeni gospod iskal način, s katerim bi odpravil bolečino (poškodba je bila pozdravljena) v nogi, da bi se lahko spet nemoteno ukvarjal s športom.

Najprej je pregledal večino tistega, kar pravi medicinska znanost. Nič novega ni izvedel, samo že znana sintezna zdravila je priporočala. Potem pa je šel prebirat zgodbe ljudi, ki so imeli podobne težave. Tako je naletel na zdravilno rastlino z zanimivim imenom hudičev (tudi vražji) krempelj(c). Zdravil iz te rastline sicer ni bilo, so pa ljudje uživali prehranske dodatke iz prahu posušenega gomolja te rastline, ki ga je lahko naročil po spletu. Začel ga je uživati in kmalu ugotovil, da je bila to najboljša stvar, kar jih je naredil zase. Bolečine so se umirile, obenem pa stranskih učinkov ni bilo. Drugim bolnikom je priporočil, da zraven jedo še goji jagode.  

Ženska srednjih let je napisala svojo zgodbo: po operaciji kosti so bile včasih bolečine neznosne. Iskala je domače zdravilo, ki bi jih pomagalo odpraviti, ki pa ji zraven ne bi poškodovalo želodčne sluznice. Prav tako je posegla po hudičevem krempeljcu.  

Premagane bolečine  

Podobne izkušnje imajo ljudje z eno najpogostejših težav, artritisom, ki povzroča bolečine v sklepih, vezeh in mišicah. Snovi v hudičevem krempeljcu zmanjšajo bolečino (kar je potrjeno tako za bolečine v kolkih, kot tudi kolenih in rokah), ugodno pa vplivajo tudi na druge procese v telesu.

Glavne snovi iz vražjega kremplja, kakor mu tudi rečemo, so glikozidi. Delujejo tako, preprečujejo sproščanje citokinov, ki spodbujajo vnetje in ga s tem zmanjšujejo oziroma odpravijo. Delujejo pa še na druge načine, zmanjšujejo posledice oksidacijskega stresa, ki je lahko v ozadju vnetnega procesa. V Franciji so naredili raziskavo, v okviru katere so primerjali delovanje snovi iz vražjega kremplja z delovanjem običajnih zdravil, ki jih jemljejo bolniki in jim jih predpiše zdravnik na recept (zdravila proti bolečinam). Ugotovili so, da so učinkovine iz hudičevega kremplja enako učinkovite kot običajna protibolečinska zdravila, obenem pa nimajo stranskih učinkov. Ustanovitelj Ameriškega botaničnega sveta (neprofitna organizacija, ki raziskuje rastlinje) Mark Blumenthal je v dveh raziskavah dokazal, da snovi iz vražjega kremplja uspešno odpravljajo bolečine v križu, eno od najpogostejših težav, zaradi katerih bolniki hodijo k zdravnikom (tudi pri nas). Podobne ugotovitve veljajo tudi za vse vrste revmatskih bolečin, za katere so v raziskavah primerjali zdravila (ne prehranska dopolnila) iz vražjega krempeljca in antirevmatična zdravila. V obeh primerih je potrebno večtedensko  jemanje za polno delovanje. Učinki na zmanjšanje bolečin in izboljšanje gibljivosti so bili enaki, kar je raziskovalce presenetilo. Obenem pa je uživanje zdravila iz vražjega kremplja za bolnike varno.  

Veliko večja varnost  

Varnost se tukaj tako pogosto poudarja zaradi tega, ker bolniki za lajšanje bolečin užijejo veliko zdravil. Nesteroidna protivnetna zdravila, ki jih je mogoče kupiti brez recepta, seveda pa se dobijo tudi na recept, lahko ob daljšem jemanju (tudi večjih količin) teh zdravil povzročijo zaplete na črevesni sluznici. Vsako leto povsod po svetu ugotavljajo, da se lahko na črevesju (največkrat v želodcu in dvanajstniku) naredi razjeda. Ta lahko začne krvaveti, ne da bi bolnik vedel za to. V blatu se velikokrat sledovi krvi s prostim očesom ne vidijo. Tovrstni zapleti povzročijo tudi nekaj sto smrti pri nas, po svetu pa še veliko več. Zato zdravniki stalno preverjajo krvno sliko teh bolnikov, da bi videli, če so morda slabokrvni. Slabokrvnost je možna posledica krvavitve v črevesju. Poleg tega mnogo bolnikov že zaradi preventive dobi druga zdravila, ki naj bi preprečila poškodbe na sluznici črevesja zaradi jemanja protibolečinskih zdravil. Kar pomeni, da bolniki jemljejo več zdravil hkrati, zato je njihov organizem še bolj obremenjen. Učinkovina, ki ne bi imela neželenih učinkov, je toliko bolj dobrodošla.

Olajšana prebavila

Posebej zanimivo je, da iste snovi, ki v vražjem krempeljcu umirijo vnetja in bolečino, ugodno delujejo tudi na prebavila. Veliko ljudi, ki so jih preizkusili, pravi, da so opazili, da so težave z običajno napihnjenostjo minile. Enako velja za napenjanje in črevesne pline, s katerimi ima probleme mnogo ljudi. Zlasti takrat, ko jedo določene vrste hrano. Tako imenovana flatulenca (nabiranje plinov v črevesju) povzroča zelo neprijetne težave, ki jih ljudje najraje zadržijo zase, če je to le mogoče. Če se v črevesju naberejo plini, je ob krčenju, s čimer črevo poriva pline naprej, mogoče slišati čudne zvoke, lahko se pojavi tudi bolečina. Ob izpustu plinov skozi anus pa se velikokrat zraven sliši tudi zvok, ki je prav tako vzrok za zadrego. Dostikrat ljudje tega ne morejo zadržati, še posebej ne v nekaterih telesnih položajih, zato je zadrega toliko večja. Plini so lahko tudi zelo smrdeči. Snovi v hudičevem kremplju vse to precej izboljšajo, kar pomeni tudi boljšo kakovost življenja, pa naj se še tako banalno sliši.  

Pomembno je tudi, da omenjene učinkovine izboljšajo zaradi različnih obolenj izgubljeni apetit. Mnogi bi sicer raje ravno narobe, a pomanjkanje teka je lahko za ljudi tudi precej nevarno. Pogosto se prav ljudem, ki jih muči dolgotrajno vnetje, zgodi, da izgubijo apetit, zato preprosto »pozabijo« jesti. Ker telo ne dobi ustreznih hranil, je obramba pred napadalci motena, kar bolezen samo še podaljšuje. Bolniki le s težavo spravijo vase kakšen grižljaj. Z uživanjem hudičevega kremplja pa so se prenehale tudi te težave. Telo se ob izboljšani ješčnosti hitreje zdravi, ker ima na voljo vse tiste snovi, ki skrbijo za delovanje imunskega sistema.  

Rastlina je zaščitena  

Hudičev krempelj je rastlina, ki jo najdemo samo na območju južne Afrike, v puščavi Kalahari in na njenem obrobju. Uporabni so gomolji, ki se razvijejo ob glavni korenini. Prebivalci že zelo dolgo uporabljajo posušene gomolje. Na zahodu pa so poznani zadnjih nekaj desetletij. Tradicionalno so prah iz posušenih gomoljev ljudstva tega območja uporabljala za lajšanje mnogih težav, od bolečih menstruacij do lajšanja bolečin pri porodih, težavah s krvjo, za odpravljanje prebavnih motenj, za zdravljenje ran in poškodb, tudi za protivnetno delovanje. Iz sto kilogramov gomoljev lahko dobijo od šest do največ 14 kilogramov prahu, ki se potem uporablja v zdravilne namene.  

V državah, kjer hudičev krempelj uspeva, je rastlina zaščitena, pobiranje in prodaja pa strogo nadzorovana. V Namibiji, na primer, morajo imeti tisti, ki ga pobirajo in prodajajo, posebno dovoljenje. V teh državah so rastlino zaščitili zaradi nevarnosti, da bi jo ob vse večjem pobiranju iztrebili. Države imajo tudi posebne programe in pogodbe z odjemalci, da poteka pobiranje v omejenem obsegu. Prebivalci, ki gomolje pobirajo, sicer za to dobijo plačilo, vendar je zelo pičlo. Posredniki pa zaslužijo bogastvo, kakor je, na žalost, običajno pri takih stvareh.  

Hudičev krempelj je zelo zanimal tudi švicarskega naravnega zdravnika Alfreda Vogla, ki je rastlino preučeval in se navdušil nad njenimi učinki na človekovo zdravje. Na robu meje Južnoafriške republike so začeli hudičev krempelj vzgajati, kar je mogoče samo tam, kjer tudi sicer divje raste. Z vzgojo je Vogel dosegel, da je vsebnost učinkovin v gomoljih lahko standardizirana, se pravi vedno enaka, kar je pogoj, da je v končnem izdelku tudi vedno enaka količina zdravilnih snovi. Seme rastline je odnesel v Švico, tam je vzgojil sadike, ki so jih nato prenesli nazaj v Afriko in zasadili. Tako pridelava hudičevega kremplja poteka še danes. Zagotavlja, da je v izdelku na koncu vedno enaka količina učinkovin, obenem pa ne iztreblja ogrožene rastlinske vrste.  

Pri izvlečkih iz zdravilnih rastlin sta namreč dve glavni težavi. Vsako leto in na različnih mestih je vsebnost snovi, ki naj bi jo izolirali iz rastline, drugačna. Ker je vedno različna, ni mogoče narediti nobene raziskave, ki bi dokazovala, ali je pripravek učinkovit ali ne. Poleg tega večina proizvajalcev niti nima denarja za tako raziskavo, bolj jih zanima izkoriščanje rastline in zaslužek, povezan s tem. Toda le tedaj, ko je lahko izvleček standardiziran, ko ima vedno enako obliko in uporabno vrednost, je mogoče narediti raziskavo, ki bo dala resnične rezultate, ne pa enkrat take, drugič drugačne, da človek ne ve, kaj od tega je sploh res. In samo v tem primeru je klinična raziskava zares smiselna. Ta pa je potrebna, če želiš izdelek registrirati kot zdravilo. In to je Voglu tudi uspelo. Zdravilo iz hudičevega kremplja (imenuje se Artroforce) je zdaj na voljo tudi v Sloveniji.   

Tekst: Milka Krapež


Artroforce® tablete

Deluje protivnetno in protibolečinsko, blaži otekline ter izboljša presnovo, ki je pri …
Več

A. Vogel pomoč uporabnikom
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo med delavniki od 8. - 16. ure.
nasveti@farmedica.si

Atrogel® gel

Naravna pomoč pri športnih poškodbah.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel