background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Harpagophytum procumbens

Vražji krempelj

Zgodovina

V Afriki številna ljudstva že dolga leta uporabljajo vražji krempelj kot grenak tonik pri prebavnih težavah, pri krvnih boleznih, kot zdravilo za znižanje temperature in proti bolečinam, kot sta revma in migrena. Čaj naj bi bil koristen pri revmatičnih težavah, saj zmanjša vnetje in bolečine, zato se s pridom uporablja še zlasti pri starejših, ki so jih prizadele degenerativne spremembe v ramenskih, komolčnih, prstnih in kolenskih sklepih. Seveda koristi tudi mladim, ki imajo poškodovane ali kako drugače prizadete sklepe ter športnikom. Čaj naj bi vplival tudi na povečano izločanje sečne kisline iz telesa. Pomaga tudi pri želodčnih težavah, žolčnih kamnih, vnetju žolčnika, težavah z jetri ipd. Ti načini uporabe so znani kakšnih 50 let.

Botanične značilnosti

Vražji krempelj ima v zemlji primarno korenino, iz katere poganjajo plazeča se stebla z temnozelenimi narezljanimi krpastimi listi. Cvetovi so rdečkasto vijoličasti. Plod, ki se razvije iz cvetov, ima številne izrastke s kaveljčki. Vražji krempelj vodo shranjuje v shranjevalni korenini, ki poganja iz primarne korenine do 2 m globoko v zemljo. Korenina razvije stranske, gomoljaste poganjke. Iz teh nato po posebni farmacevtski ekstrakciji pridobivajo zdravila.

Nahajališče

Rastlina je trajnica, ki raste v puščavi južne Afrike. Najbolj uspeva v Namibiji in severnih delih Južnoafriške republike.

Ali ste vedeli?

Po načelih Alfreda Vogla razen v izjemnih, kontroliranih primerih, ni dovoljeno divje nabiranje rastlin. Da bi ohranili hudičev krempeljc v naravi neokrnjen so pri Voglu skupaj s svojimi lokalnimi partnerji in nemškimi strokovnjaki v Južni afriki razvili poseben namakalni sistem. S pomočjo tega hudičev krempeljc gojijo v njegovem naravnem okolju in tako zadostijo potrebam po proizvodnji svojih zdravil iz te rastline.

Vsebovano v

Artroforce tablete


Oficinalno

se uporablja korenina vražjega kremplja.

Družina

  • pedalicije (Pedaliaceae)

Ljudska imena

  • Vražji krempeljc
  • Hudičev krempelj
  • Hudičev krempeljc

Vsebovano v

Artroforce® tablete

Deluje protivnetno in protibolečinsko, blaži otekline ter izboljša presnovo, ki je pri …
Več

A. Vogel pomoč uporabnikom
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo med delavniki od 8. - 16. ure.
nasveti@farmedica.si

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel