background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Harpagophytum procumbens

Vražji krempelj

Zgodovina

V Afriki številna ljudstva že dolga leta uporabljajo vražji krempelj kot grenak tonik pri prebavnih težavah, pri krvnih boleznih, kot zdravilo za znižanje temperature in proti bolečinam, kot sta revma in migrena. Čaj naj bi bil koristen pri revmatičnih težavah, saj zmanjša vnetje in bolečine, zato se s pridom uporablja še zlasti pri starejših, ki so jih prizadele degenerativne spremembe v ramenskih, komolčnih, prstnih in kolenskih sklepih. Seveda koristi tudi mladim, ki imajo poškodovane ali kako drugače prizadete sklepe ter športnikom. Čaj naj bi vplival tudi na povečano izločanje sečne kisline iz telesa. Pomaga tudi pri želodčnih težavah, žolčnih kamnih, vnetju žolčnika, težavah z jetri ipd. Ti načini uporabe so znani kakšnih 50 let.

Botanične značilnosti

Vražji krempelj ima v zemlji primarno korenino, iz katere poganjajo plazeča se stebla z temnozelenimi narezljanimi krpastimi listi. Cvetovi so rdečkasto vijoličasti. Plod, ki se razvije iz cvetov, ima številne izrastke s kaveljčki. Vražji krempelj vodo shranjuje v shranjevalni korenini, ki poganja iz primarne korenine do 2 m globoko v zemljo. Korenina razvije stranske, gomoljaste poganjke. Iz teh nato po posebni farmacevtski ekstrakciji pridobivajo zdravila.

Nahajališče

Rastlina je trajnica, ki raste v puščavi južne Afrike. Najbolj uspeva v Namibiji in severnih delih Južnoafriške republike.

Ali ste vedeli?

Po načelih Alfreda Vogla razen v izjemnih, kontroliranih primerih, ni dovoljeno divje nabiranje rastlin. Da bi ohranili hudičev krempeljc v naravi neokrnjen so pri Voglu skupaj s svojimi lokalnimi partnerji in nemškimi strokovnjaki v Južni afriki razvili poseben namakalni sistem. S pomočjo tega hudičev krempeljc gojijo v njegovem naravnem okolju in tako zadostijo potrebam po proizvodnji svojih zdravil iz te rastline.

Vsebovano v

Artroforce tablete


Oficinalno

se uporablja korenina vražjega kremplja.

Družina

  • pedalicije (Pedaliaceae)

Ljudska imena

  • Vražji krempeljc
  • Hudičev krempelj
  • Hudičev krempeljc

Vsebovano v

Artroforce® tablete

Deluje protivnetno in protibolečinsko, blaži otekline ter izboljša presnovo, ki je pri …
Več

A. Vogel pomoč uporabnikom
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo med delavniki od 8. - 16. ure.
nasveti@farmedica.si

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Alergijsko vnetje oči

Solzenje, srbenje, rdeče oči, občutek tujka v očesu in otekle veke so najpogostejši znaki razdraženih in vnetih oči.

Kako si pomagati na naraven način?

Prehrana v obdobju menopavze

S kakovostno in raznoliko prehrano, ki bo pokrila vse telesne potrebe, boste lažje prebrodili skozi težavno obdobje menopavze.

Pomen vode in prehrane

Ali ste vedeli?

Semena črne kumine so eno najbolj dragocenih živil na planetu. Začimba, ki naj bi nas zaščitila pred vsem, razen smrtjo, pa ima med drugim tudi dokazano delovanje proti sezonskim alergijam.

Poglejmo, kako jo uporabiti ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.