background

Revmatoidni artritis- le eden od »obrazov« nevarnega tihega vnetja

Kaj je vnetje  

Čeprav se v določenih situacijah vnetja bojimo in ga zaviramo, pa brez njega ne bi preživeli. Namreč vnetje je naravni obrambni mehanizem telesa s katerim lahko premagamo infekcijo ali pa denimo obnavljamo prizadete oz. poškodovane dele telesa. Drugače povedano, vnetje se sproži vsakič kadar je z našim telesom nekaj narobe. Npr. če vanj vdrejo virusi ali bakterije naš vnetni sistem z vsemi celicami, vnetnimi snovmi,… prihiti na mesto vdora in prične z bojem proti njim. Če si zvijemo gleženj prav tako vnetni sistem poskrbi, da se poškodovano tkivo pozdravi.  

Kako se vnetje kaže  

Vnetje na primer prepoznamo po bolečini, oteklini (npr. po zvitju gležnja, piku insekta,…), po rdečini (npr. pri artritisu prstnih sklepov, pri sončnih opeklinah kože,…) lahko pa tudi po povišani toploti prizadetega dela telesa, srbenju itd.. Posledica vnetnega procesa je lahko tudi zmanjšana gibljivost prizadetega dela telesa.  

Mehanizem vnetja  

V večini naših tkiv so celice (mastociti), ki so glavni sprožilci vnetnega procesa, kadar telo potrebuje obrambo ali hitro popravilo po poškodbi. Te celice ob »alarmu« sprostijo vnetne snovi, s čimer pritegnejo številne bele krvničke ali pa aktivirajo druge celice k sproščanju še dodatnih vnetnih snovi. Med vnetne snovi npr. prištevamo histamin, tumor nekrozni faktor alfa, vodikov peroksid, dušikov oksid, interlevkine in vnetne prostaglandine. 

Kdaj je vnetje nevarno?  

Vnetje je naš najboljši prijatelj, saj brez njega ne bi mogli preživeti. Pa vendar to drži le za vnetja, ki se pojavljajo občasno in ki hitro minejo. Če vnetje traja predolgo, le to lahko pripelje do poškodbe tkiv in nastanka številnih resnih obolenj, omenjenih v uvodu. Takšno dolgotrajno oz. kronično vnetje je tiho ali skrito vnetje.  

Tiho vnetje je lahko usodno  

Problem skritega oz. tihega vnetja je prav njegova »skritost«. Večina ljudi namreč ne ve, da se v njihovih telesih že mesece ali leta bije takšna ali drugačna »vojna«.
Razlog temu je, da običajno tiho vnetje ne boli ali pa bodisi ne boli močno ali konstantno. Če takšnega vnetja ne odkrijemo pravočasno, je lahko celo usodno.  
Tiho vnetje naj bi po mnenju dr. Barry Searsa, predsednika Fundacije za raziskavo vnetij (Inflammation Research Foundation) zanesljivo in vztrajno uničevalo naše srce, imunsko obrambo in možgane. Prav zaradi tega je tudi revmatoidni artritis, ki je le eden od obrazov tihega vnetja, dobro jemati resno in se ga lotiti celostno. Tako namreč lahko preprečimo pojav dodatnih, celo usodnih obolenj zaradi tihega vnetja.    

Tiho vnetje in oksidativni stres  

Če so včasih znanstveniki zgolj oksidativni stres (razdejanje, ki ga za sabo puščajo prosti radikali) krivili za nastanek kopice obolenj, danes spoznavajo, da je v vsem skupaj oksidativni stres le ena polovica zgodbe. Druga je - tiho vnetje. »Vnetje je zlobni brat dvojček oksidativnega stresa. Kjer najdeš enega, boš našel tudi drugega.« pravi nevroznanstvenik James Joseph s Tufts Univerze. Oba so namreč našli pri astmi, revmi, pa tudi pri obolenjih, ki jih prej niso povezovali z vnetji, kot so: ateroskleroza, Alzheimerjeva bolezen, rak debelega črevesa, diabetes, Parkinson, razjede na želodcu, razdražljivo črevo itd.  
Oksidativni stres se pojavi, ko je v celici hitrost nastajanja prostih radikalov večja od njihovega odstranjevanja. Ker prosti radikali (ki naj bi bili zaslužni za naše staranje in nastanek kopice obolenj) poškodujejo različne dele celice, vključno z DNK, je nekako logično, da je tiho vnetje posledica tega.  

Test na CRP- pokazatelj tihega vnetja  

CRP -C reaktivni protein se proizvaja v jetrih in v srčnih arterijah. Sprošča se v kri, ko se telo bori z vnetjem. CRP pa pri samem vnetju ne sodeluje, je le pokazatelj zanj.  
Vrednost CRP naj bi bila po mnenju vse večjega števila strokovnjakov tudi celo večji pokazatelj rizika za srčno žilna obolenja kot npr. nivo holesterola.
Če vas torej zanima, ali vaše telo brez vaše vednosti bije »tiho bitko«, opravite test CRP v enem od številnih samoplačniških laboratorijev po Sloveniji. Eden takšnih je npr. Adria lab v Ljubljani.  
Morebitno pozitiven test vam sporoča, da bo očitne napake v načinu življenja potrebno čim prej odpraviti. To še posebej velja, če se že otepate katerega od »obrazov« tihega vnetja, kot je npr. revmatoidni artritis.    

Celostno in naravno nad tiho vnetje (npr. revmatoidni artritis)  

Dr. Barry Sears trdi, da na svetu ne obstaja zdravilo, ki bi lahko ustavilo tiho vnetje, obstajajo pa protivnetno delujoča prehrana in prehranska dopolnila. Povedano drugače, verjetno je s tem stavkom želel povedati, da se je potrebno tihega vnetja in z njim povezanih obolenj lotiti pri vzrokih, ki so običajno skriti v našem načinu življenja.
Oz. zaman se bomo trudili s protivnetnimi in drugimi zdravili (sinteznimi ali pa naravnimi), če samega vzroka za nastanek tihega vnetja, zaradi česar poskušamo vnetje zavirati, ne bomo odpravili.  
Glede na to, da sta oksidativni stres in vnetje tesno povezana, razmislite, kaj vse v načinu življenja je potrebno spremeniti, da se izognete kopičenju prostih radikalov v telesu in nastanku tihega vnetja, kot je revmatoidni artritis. 
Dejavniki, ki povečujejo nastanek ali kopičenje prostih radikalov so:

 • Neobvladovanje stresnih situacij in ujetost v petih strupih - strah, skrb, pohlep, žalost in jeza. Slednji je še posebej povezan z nastankom obolenj na sklepih. Vsi pa zavirajo prost pretok vitalne življenjske energije, zaradi česar je v telesu vse več prostih radikalov. Če boste ob stresnih situacijah pozorno prisluhnili telesu, boste ugotovili, da prizadeti sklepi takrat bolijo bolj.
 • Dehidracija. Kadar popijemo premalo vode, telesne tekočine niso ustrezno pretočne, imunski sistem trpi, čiščenje telesa je oteženo,… vse to pa nedvomno povečuje tudi kopičenje prostih radikalov. Tudi dneve, ko pozabijo na pitje vode, običajno bolniki z revmo zelo dobro zaznajo.
 • Uživanje »mašil«, ki zgolj polnijo naša prebavila, niso nikomur v korist. Ne zdrav, še manj pa bolnik z revmatoidnim artritisom, od takšne hrane ne bo imel koristi. Vse več je namreč dokazov, da tiho vnetje, alergije, zakisanost,… povzroča prav osiromašena, denaturirana, umetnih aditivov polna hrana in pijača. Tudi ostanki pesticidov, antibiotikov, težkih kovin v hrani, v telesu ne povzročajo nič drugega kot draženje, poškodbe in vnetja. Običajno tudi bolniki z revmatoidnim artritisom znajo povedati, kako so se bolečine v sklepih pojavile neposredno po zaužitju takšnih mašil, pa tudi po zaužitju večjih količin mesa, izdelkov iz bele moke, ocvrtih jedi, sladkih jedi itd. Razmislite tudi o uživanju škodljivih maščob - te v telesu dokazano povzročajo večje nastajanje prostih radikalov in s tem vnetja. Škodljive maščobe so tiste, ki vsebujejo transmaščobne kisline (npr. margarina, paštete in drugi izdelki, ki vsebujejo takšne maščobe, hidrogenirana olja, …).
 • Razvade, ki nas utegnejo stati zdravja, pa že poznate: alkohol, kajenje, droge,…
 • Med dejavnike, ki prav tako povzročajo kopičenje prostih radikalov, pa so tudi številna sintezna zdravila (npr. antibiotiki, kortikosteroidi, sintezna protibolečinska zdravila,…)
 • Tudi pretirano psiho/fizično izčrpavanje vodi v kopičenje prostih radikalov. Pomanjkanje počitka in spanja, ko se telo regenerira, torej ne bo brez posledic.
 • Pomemben prispevek k nastajanju tihega vnetja je tudi pomanjkanje vitamina D, saj smo zaradi strahu pred soncem deležni vse manj blagodejnih sončnih žarkov, ki ustvarjanje tega vitamina spodbujajo.
 • Svoje pa prispevajo tudi onesnaženost okolja, delovnega mesta, bivalnega okolja itd.  

Dejavniki, ki nas pred prekomernim nastajanjem in kopičenjem prostih radikalov in s tem tihem vnetju varujejo, so torej skriti v zdravem načinu življenja na vseh nivojih našega bivanja (fizičnem, psiho/socialnem in duhovnem). Na kratko, bodite pozorni na:

 • Zmožnost obvladovanja stresnih situacij, s čimer se izognemo ujetosti v petih strupih. Namesto njih naj v nas vlada mir, sproščenost, izpolnjenost, pretočnost vitalne življenjske energije…
 • Ustrezno hidracijo - pitje vode.
 • Uživanje ekološke hrane, ki zavira nastajanje vnetnih prostaglandinov. Dobrodošla je npr. prehrana z veliko sadja in zelenjave, bogate z antioksidanti (barvita zelenjava in sadje) ter manj enostavnih ogljikovih hidratov, sladkorja, mleka, mlečnih izdelkov in mesa.
 • Izločanje tistih živil iz prehrane, na katere smo alergični, za kar je dobro opraviti ustrezno testiranje.
 • Uživanje  zdravih maščob, bogatih z omega tri maščobnimi kislinami, ki zavirajo vnetja v telesu. Npr. ribje olje, olje jeter polenovk, laneno, konopljino, orehovo olje, pa tudi semena teh olj, losos, postrv… itd.
 • Uživanje ustreznih prehranskih dopolnil, ki pomagajo loviti proste radikale in zavirati vnetja. Eden najmočnejših antioksidantov je npr. naravni astaksantin, ki dokazano izboljša težave pri revmatoidnem artritisu. Prav tako je nadvse dobrodošlo uživanje prehranskih dodatkov naravnega vitamina D. Več pozimi, manj poleti, pod pogojem, da se koža naužije dovolj blagodejnih sončnih žarkov (ne opeklin!). Protivnetne učinke imajo tudi začimbe- npr. ingver, kurkuma… pa zeleni čaj itd.
 • Uživanje fermentiranih napitkov in jedi (npr. A.Vogel Molkosan), ki negujejo črevesno floro. Krepitev črevesne flore med drugim omogoča srkanje vitalnih snovi iz hrane in čiščenje ter obnavljanje telesa.
 • Privoščite pa si tudi dovolj sprostitvenih aktivnosti na prostem, počitka in kakovostnega spanca.
 • Pomoč lahko poiščete tudi v številnih drugih naravnih pripravkih in metodah. Ob bolečih sklepih si tako lahko pomagate tudi z naravnimi protivnetno in protibolečinsko delujočimi zdravili Alfreda Vogla. Zunanja pomoč ob bolečih sklepih je gel iz arnike A.Vogel Atrogel, notranja pomoč ob bolečih sklepih pa je A.Vogel Artoforce.   


Tekst: Adriana Dolinar

Ocene

Ocena:

30.09.2020

“Od vseh internetnih prispevkov, ki sem jih našla je ta najbolj uporaben. Hvala!”

ANA KOVAČIČ

Odgovor A.Vogel: Hvala za vaše mnenje, veseli smo, da ste našli uporabne informacije. Lep pozdrav

Atrogel® gel

Naravna pomoč pri športnih poškodbah.
Več

Artroforce® tablete

Deluje protivnetno in protibolečinsko, blaži otekline ter izboljša presnovo, ki je pri …
Več

A. Vogel pomoč uporabnikom
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo med delavniki od 8. - 16. ure.
nasveti@farmedica.si

Molkosan®

Originalna receptura, vsestranska uporabnost. Primeren tudi za zunanjo uporabo.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Anatomija ušesa in vnetje ušesa pri otrocih

Čeprav je res, da imajo majhni otroci še nerazvito Evstahijevo cev, pa to ne pomeni, da smo pri preprečevanju vnetja ušes nemočni.

Kako jim lahko pomagamo?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel