background

Artritis

Osteoartritis je najbolj pogosta oblika artritisa pri starejših ljudeh. Začne se z obrabljenim hrustancem. Hrustanec je tkivo, ki napolnjuje prostor med kostmi v sklepu. Ko se hrustanec izrablja, se kosti drgnejo med seboj in osteoartritis se poslabša. Osteoartritis se najbolj pogosto pojavi v rokah, vratu, spodnjem, zadnjem delu hrbta ali na najbolj obremenjenih sklepih vašega telesa, kolenih ali bokih.

Simptomi osteoartritisa so togost in manjše bolečine, ki se pojavijo in izginejo s telesno aktivnostjo, kot je hoja ali pa bolečine v sklepih, ki povzročajo sključenost in ne izginejo med spanjem. Osteoartritis lahko povzroča tudi težave pri premikanju sklepov in nekatere nezmožnosti v hrbtu, kolenih ali bokih. 

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen. To pomeni, da telo samo napada obloge sklepov. Bolezen povzroči vnetje sklepov, to pa povzroča bolečine, zatekanje in okorelost, ki lahko traja cele ure. Pogosto se pojavlja istočasno na več sklepih. Ljudje z revmatoidnim artritisom se pogosto ne počutijo dobro, utrujeni so ali jih trese vročica. Bolezen se lahko pojavi v vseh starostnih obdobjih in je bolj pogosta pri ženskah.

Revmatoidni artritis lahko prizadene skoraj vsak sklep v telesu – sklepe v prstih, zapestju, vratu, ramenih, komolcih, bokih, kolenih, gležnjih, nogah in hrbtu. Če imate revmatoidni artritis v sklepu na levem delu telesa, potem ga boste zelo verjetno imeli tudi na nasprotni strani. Revmatoidni artritis ne napada samo sklepov, ampak tudi druge telesne organe, npr. srce, mišice, krvne žile, živčni sistem in oči.

Protin ali putika ali urični artritis je dedna metabolna motnja, ki so jo poznali že pred tisočletji. Kaže se kot odlaganje kristalov mononatrijevega urata v vezivu in sklepnem hrustancu, ledvični kamni, akutni, navadno zelo boleč napad artritisa in pri nezdravljenih bolnikih s progresivnim kroničnim artritisom. Glavni povzročitelj je sečna kislina. Raven sečne kisline v krvi uravnavajo številni geni. Znanih je več encimskih okvar, ki povzročijo zvišanje ravni sečne kisline v krvi zaradi pospešene razgradnje organskih baz ali purinov. Teh snovi je veliko tudi v določenih vrstah hrane, zato izogibanje takim živilom uspešno pripomore k boljšemu obvladovanju bolezni.

Protin se v Evropi pojavlja najmanj pri dveh od tisoč odraslih moških. Polovica obolelih redno uživa alkoholne pijače. Bolezen je pri moških pogostejša in se običajno začenja v srednji življenjski dobi, to je med 30. in 50. letom. Ženske praviloma zbolijo šele po menopavzi. Ni nujno, da vsi, ki imajo zvišano raven sečne kisline v krvi, dobijo protin. Po podatkih je zvišana raven sečne kisline v krvi približno 10-krat pogostejša od pojavnosti protina.

Kateri so faktorji, ki lahko sprožijo artritično stanje?

Dednost

V nekaterih družinah se lahko prenaša nagnjenost k poškodbi hrustanca; pri drugih se spet pojavijo blage poškodbe na samem stičišču sklepa. Te okvare lahko ostanejo skrite, dokler oseba ni v srednjih letih ali starejša.

Prevelika teža

Raziskave so pokazale, da izguba 5 kg teže pri ženskah v srednjih letih lahko prepreči nastanek osteoartritisa v kolenih.

Poškodba

Možnost, da se razvije artritis, se poveča, če ste utrpeli poškodbe v sklepih zaradi nesreč ali zaradi stalne uporabe sklepov pri športu ali delu.

Stres

Čustvena travma in celo fizični ali čustveni stres lahko bistveno vplivajo na razvoj fibromialgije.

Hrana

Razna morska hrana, jetra in pijače, kot sta kava in čaj, lahko pripomorejo k temu, da se pojavi protin.


Atrogel® gel

Deluje protivnetno, zmanjšuje bolečine in okorelost sklepov ter izboljšuje njihovo gibljivost
Več

Artroforce® tablete

Deluje protivnetno in protibolečinsko, blaži otekline ter izboljša presnovo, ki je pri …
Več

A. Vogel pomoč uporabnikom
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo med delavniki od 8. - 16. ure.
nasveti@farmedica.si

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dva namiga za preprečevanje prehladov pri otrocih

Od številnih Voglovih nasvetov tokrat izvzemamo dva, ki vam bosta lahko v pomoč predvsem pri preprečevanju prehladnih obolenj pri otrocih.

Poglejmo, kako.

Staranje ni le seštevek let

Staranju ne moremo ubežati, svojo mladostnost pa kljub temu lahko ohranjamo tudi vse življenje.

Poglejmo, kako.

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel