background

Zgodovina palmeta in zdravil iz palmeta

Prvi evropski priseljenci so plodove uporabljali kot hrano v sili, kajti posušeni ostanejo kakovostni dalj časa (vendar pa za naše brbončice niso najbolj prijetni).

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je težava, ki prizadene moške od 40 let dalje. Pri 50 prizadene že 50% moških in pri 80 letih kaže že 95% moških simptome BHP, ostalih 5% pa latentno obliko brez simptomov. Glavni znaki BHP so zmanjšanje urinskega curka, pogost občutek, da moramo nujno urinirati, nokturija (pogosto uriniranje ponoči), nesposobnost, da bi mehur popolnoma izpraznili in količina urina, ki ostaja v mehurju. BHP lahko poslabša kvaliteto življenja in privede do resnih zapletov, kot sta okužba in obolenje ledvic.

V nasprotju s splošnim mnenjem, BHP ne pomeni nabreklost (hipertrofija), temveč povečanje števila celic (hiperplazija) v prostati. Razen z operacijo ne moremo z nobenim zdravljenjem zmanjšati števila celic. Vendar pa lahko učinkovito zdravimo simptome, omejimo nastajanje novih celic prostate in s tem zmanjšamo in celo ustavimo napredovanje BHP.

Klinična slika BHP vsebuje številne elemente, med njimi vnetje tkiva, povečanje razmerja med estrogenom in testosteronom in krč urinarnega sfinkterja. BHP deloma prispeva tudi k spremembi testosterona v dihidrotestosteron (DHT), hormon, ki ima 10-krat večjo potenco z 5-alfa reduktazo. DHT spodbuja delitev celic prostate.

Delovanje in farmakologija

Palmeto je daleč najbolj raziskana in učinkovita zdravilna rastlina za zdravljenje simptomov benigne hiperplazije prostate. Vsebuje veliko aktivnih sestavin: nekatere so v vodi topne (flavonoidi, tanini in sladkorji), druge so topne v maščobah (karoteni, steroli, maščobne kisline in maščobni alkoholi). Te v maščobi topne molekule so se pokazale kot najbolj dejavne pri zdravljenju BHP. Izvlečke v študijah so standardizirali na 80 do 95% v maščobi topnih sestavin. Zdravilo iz palmeta deluje na različne načine. Omeji delovanje encima 5-alfa reduktaza in s tem zmanjšuje nastanek novih celic prostate.. Ta učinek je specifičen za prostato.

Učinkovine se vežejo na posamezne receptorje celic prostate in tako še dodatno omejujejo nastanek novih celic. Drugi, pomemben način delovanja je protivnetni učinek. Povečana prostata lahko povzroči lokalna vnetja, ki so mnogokrat eden pomembnejših dejavnikov za neprijetne simptome. če vnetja umirimo, so simptomi BHP lahko manj izraziti oz. jih celo nekaj časa ni več zaznati. Kombinacija vseh delovanj učinkovito izboljšuje uriniranje in odpravlja neprijetne težave s prostato. Ne spreminja hormonskih vrednosti, ki so v obtoku, kar potrjuje, da deluje neposredno na celicah prostate. Na ta način ne obremenjuje po nepotrebnem širšega organizma.

Pred kratkim je bilo narejeno nekaj študij, ki so raziskale protitumorni učinek zdravil iz palmeta, o katerem so že poročali. čeprav ti podatki prihajajo iz študij »in vitro« (v laboratoriju, na izoliranih celicah), podatki obetajo, da bi učinkovine palmeta lahko  omejevale  rast prostatičnih rakastih celic. Posebna maščobna kislina, miristinska kislina, ima citotoksične lastnosti, ki delujejo na te celice.

Znanstvene študije

Prve klinične študije o palmetu so bile narejene pred skoraj 40 leti (1969). Mnoge študije o benigni hiperplaziji prostate brez dvoma kažejo učinkovitost zdravil z 320 mg dnevnega odmerka izvlečka palmeta, standardiziranega na 85% maščobnih kislin. Meta-analiza (analiza zveč primerljivih kliničnih študij) zdravljenja BHP z farmacevtsko določenim izvlečkom palmeta, je bila objavljena decembra 2000. Posebno v zvezi s palmetom so avtorji obravnavali 18 nadzorovanih študij, narejenih v letih 1996 in 1997, pri katerih je sodelovalo 2939 moških. Opazili so, da zdravljenje s zdravili s palmetom daje najboljše rezultate: objektivno izboljšanje simptomov (na primer zmanjšanje nokturij, ocenjenih s številom nočnega uriniranja) in subjektivno vrednotenje učinkovitosti in neželenih učinkov s strani bolnikov.

Mnogo študij je primerjalo zdravila iz palmeta z zdravili na recept. Na primer študija, ki so jo objavili leta 1996, je pokazala, da so zdravila iz palmeta za umirjanje neprijetnih simptomov in težav s prostato prav tako učinkovita kot finastride (Proscar®), a so jih bolje prenašali

Več o palmetu

Prostasan® kapsule

prostasan

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

Kako pogosto so se v zadnjih 4 tednih pojavljale naslednje težave?

Polovica moških po petdesetem letu trpi zaradi povečane prostate

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam noge zlasti pod kolenom otekajo? So proti koncu dneva vse bolj utrujene in težke? Vas koža na nogah pod koleni neznosno srbi? Se vam težave v vročih dneh povečajo? Pomaga vam lahko divji kostanj!

Okrepite vene z divjim kostanjem

Življenje po operaciji žil in kako preprečiti nadaljnje zaplete?

Ustrezna podpora je po operaciji za ohranjanje preostalih ven še toliko bolj pomembna. 

Ne prezrite naslednjih ukrepov

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam