background

Kaj je skupno prebivalcem Alzacije in Hermabare?

Alzacija je pokrajina na vzhodu Francije, ki meji na Švico in Nemčijo. Tu so se v teku stoletij  meje večkrat spreminjale, zato je v njihovi kulturi čutiti mnogo vplivov Nemčije.  

Že če si pogledate obliko steklenice, v kateri je shranjeno vino iz Alzacije, boste opazili, da je ta podolgovata in tanka, kar je bolj značilno za nemška kot francoska vina. Tudi ena izmed tipičnih jedi te pokrajine je choucroute, ki je po načinu priprave podobna kislemu zelju, kot ga pripravljajo Nemci.

Na jugu Alzacije se nahaja mesto Colmar. Tu izdelujemo Herbamare – zeliščno morsko sol. Verjetno se vsi dobro zavedamo, da je soli v sodobni prehrani več kot dovolj. Zakaj se je torej Alfred Vogel odločil, da bi razvijal takšen izdelek?  

Tudi tu se je znova izkazalo, kako širokega razmišljanja je bil sposoben. Alfred Vogel se je dobro zavedal, da pri začinjanju soli ni ključna količina soli, ki jo uporabimo, temveč njena kakovost.  

Morska sol vsebuje tako natrijev klorid kot sledi joda in drugih mineralov. V tem je razlog, da je bolj okusna od kemijsko pridelane, rafinirane soli.  

Z izdelkom Herbamare pa je Vogel naredil še korak več, saj je soli dodal še 14 različnih vrst zelenjave, zelišč in začimb. Tako je sol oplemenitil z bogatimi okusi, ki hrani podelijo še bolj odličen okus.

Tega bi se morali zavedati vsi dobri kuharji, ki vedo, da zelenjava in začimbe prispevajo bistveni del k okusu dobro pripravljene hrane. V tem primeru uporabimo tudi manj soli. 

Zelenjava in zelišča, ki jih uporabimo pri izdelavi Herbamare, vzgojimo ekološko v Alzaciji, nerafinirana morska sol pa izvira iz območja Camargue v Provansi.  

Tudi zeliščno sol Herbamare delamo na podoben način kot tinkture iz svežih rastlin. Svežo zelenjavo in zelišča že v najkasneje nekaj urah po spravilu s polj sesekljamo. Če ste v času, ko sekljamo por, kje v bližini, boste potrebovali kar nekaj robčkov, saj je v zraku ostra aroma, ki jo sprosti ta okusen sorodnik čebule.  

Zelenjavo nato pomešamo s soljo in pustimo macerirati vsaj devet mesecev. V tem času se sol temeljito prepoji z njeno aromo. Po tem času sol sušimo na nizki temperaturi in šele čisto na koncu različne soli pomešamo in dobimo edinstveno zelišno sol Herbamare.  

Ko boste pri naslednjem obroku uporabili Herbamare, se spomnite na Alzacijo, od koder prihaja. Kosilo bo še boljše, če si boste ob njem privoščili kozarec vina iz te francoske pokrajine.

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel