background

Izvlečki iz svežih rastlin

S polj smo pobrali vse rastline. Njihovo delo za to leto je končano in pred njimi je zaslužen počitek čez zimo. Nekatera polja pa bodo mirovala vse leto. Vendar pa tudi teh ne bomo pustili povsem praznih, saj je prst najbolje prekriti z rastlinami. 
Na ta polja bomo posejali rastline za zeleno gnojenje. Ko ji bomo naslednjič preorali, bodo te rastline na povsem naraven način oskrbele prst s hranili. Zelo smiselno je, pa tudi v skladu z načeli ekološkega vrtnarjenja, da vodimo skrbno evidenco nad rotiranjem posevkov in tako pazimo, da polja redno vstopajo tudi v fazo mirovanja. 
Za zeleno gnojenje je znotraj ekološkega vrtnarnjenja dovoljenih več rastlin. Pri nas uporabljamo skupino rastlin iz rodu Phacelia.  Te rastline so trdožive in dobro prezimijo tudi ostro zimo v Švici. Kalijo tudi pri nizkih temperaturah in hitro zrastejo ter tako prekrijejo prst. 
Čeprav je novembra na naših poljih precej mirno obdobje, pa smo ta čas najbolj dejavni v proizvodnji. Pozno poleti in jeseni smo s polj pobrali ogromne količine bujnih rastlin, zato podjetje dela s polno paro.
Večji del izdelkov A.Vogel je v obliki tinktur ali pa se izdelki pripravijo iz tinkture. Pripravimo jo s pomočjo etanolne ekstrakcije, pri čemer uporabimo (piten) medicinski alkohol. Prednost etanola je  v tem, da rastline vanj izločijo širok spekter aktivnih učinkovin in sicer fitokemikalije, ki so topne tako v maščobi, kot tudi v vodi.
Rastline takoj za tem, ko jih pospravimo s polj, narežemo na majhne koščke in jih prelijemo z mešanico alkohola in vode. Natančno razmerje med vodo in alkoholom je različno od rastline do rastline, odvisno pa je od tega, kolikšen delež vode je že v rastlini. 
Sledi dva- do tritedenski postopek maceracije. To je ključno obdobje, v katerem se aktivne snovi iz rastline postopoma izločijo v alkohol. 
Nato zmes prefiltriramo. Gosti del mešanice iztisnemo, da pridobimo čim več tekočine. V tem trenutku že imamo t.i. A. Vogel izvleček iz sveže rastline.
Čeprav je slišati precej preprosto, pa se znotraj opisanega postopka skriva še nešteto kontrol kakovosti. Pri proizvodnji Echinaforce kapljic, denimo, se opravi preko sto testiranj  in kontrol. 
Vse pomembne podrobnosti glede postopka maceracije smo prevzeli od Alfreda Vogla, ki je tinkture iz svežih rastlin pričel izdelovati v Teufnu. Čas trajanja maceracije je že ena takšnih. Izhajajoč iz izkušenj z mariniranjem hrane bi sklepali, da je bolje, da se rastline macerirajo čim daljši čas.  Vendar pa to ne velja kar nasploh, pri nekaterih rastlinah namreč krajši čas maceracije zagotavlja tinture z višjo koncentracijo aktivnih učinovin. 
Čeprav na splošno velja, da je pri zdravilih rastlinskega izvora najbolje posegati po tinkturah, pa ima mnogo ljudi kljub temu raje tablete.  
Pri nas tablete naredimo iz tinkture svežih rastlin. Echinaforce tablete naredimo iz tinkture ameriškega slamnika, ki jo damo v posebno napravo, ki ustvarja delni vakum. Pri tem postopku alkohol izpari že pri zelo nizki temperaturi 40 stopinj Celzija, kar je komaj malo več od običajne telesne temperature. Na ta način pridobimo koncentrirano tinkturo, iz katere naredimo tablete, v katerih so ohranjene vse prvotno prisotne aktivne učinkovine. 
S pomočjo te edinstvene metode lahko tablete proizvedemo iz tinkture, tablete pa so biokemično povsem enake tinkturam, iz katerih jih naredimo.

Echinaforce® kapljice

Echinaforce kapljice so zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno spodbujanju delovanja imunskega …
Več

Echinaforce® tablete

Echinaforce tablete so zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno spodbujanju delovanja imunskega …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dva namiga za preprečevanje prehladov pri otrocih

Od številnih Voglovih nasvetov tokrat izvzemamo dva, ki vam bosta lahko v pomoč predvsem pri preprečevanju prehladnih obolenj pri otrocih.

Poglejmo, kako.

Staranje ni le seštevek let

Staranju ne moremo ubežati, svojo mladostnost pa kljub temu lahko ohranjamo tudi vse življenje.

Poglejmo, kako.

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel