background

Zaprtje?

zaprtje

Zaprtje in potovanja

Zaprtje je verjetno že vsak izmed nas kdaj doživel. Če ne prej smo se z njim srečali na poslovnih ali pa dopustniških potovanjih npr. v neznana okolja. Težavno iztrebljanje je v tem primeru lahko posledica potovalne mrzlice oz. povedano drugače je lahko posledica spleta nakopičenih skrbi, strahov, navdušenja, vzhičenosti,... Če temu dodamo še zadrževanje opravljanja velike potrebe, ker nas je ta denimo ujela ravno ob vkrcavanju v letalo, bo težavno odvajanje blata kaj hitro lahko postalo naš problem na potovanju.

Zaprtje zaradi potovalne mrzlice se pojavi zato, ker prebavila zelo močno odreagirajo na naše psihično počutje. Kadar se npr. od skrbi in strahu pred neznanim mišice prebavil skrčijo (»zamrznejo«), prebava pa zastane, je logično, da v času stresnega dogajanja za nekaj časa zastane tudi potovanje črevesne vsebine in težava je tu. Če se ob tem še napačno prehranjujemo in pozabimo piti dovolj vode, bo zaprtje nedvomno težava s katero se bomo lahko na potovanju ubadali dlje časa kot bi bilo potrebno.

Namesto, da bi kot običajno vsak dan normalno opravili veliko potrebo in uživali v spoznavanju novega okolja, potrebe po iztrebljanju morda sploh ne bo ali pa se bomo ob tem močno namučili. Naprezanje, da iz telesa iztisnemo nekaj zasušenega blata, pa lahko povzroči tudi nastanek zlate žile (hemoroidov). To sicer ni nevarno, je pa neprijetno in lahko tudi boleče.

Če se na potovanju ne uspemo umiriti in si za veliko potrebo vzeti čas, se zaprtje lahko razvleče celo na več dni. Temu ustrezno pa se lahko poslabša tudi naše počutje, saj se tudi strupi, ki jih telo »pospravi« v blato ne morejo dokončno izločiti iz telesa. Še več, ti se lahko celo ponovno iz črevesja vsrkajo v telo, kar pa obremenjuje celoten organizem. Zato zaprtje ne bomo čutili le v težavnem iztrebljanju, ampak tudi v poslabšanju splošnega počutja. To namreč lahko vodi v nastanek utrujenosti, glavobola, v nastanek občutka teže v telesu, razdražljivosti itd. Ti znaki sicer lahko hitro izzvene, ko nam končno uspe zaprtje premagati

Zaprtje in čustvene stiske

Neredno in težavno odvajanje majhnih količin zasušenega blata, lahko povzročijo tudi druga čustva, še posebej, če ta trajajo daljši čas. Tako npr. mnogi, ki so ujeti v začaranem krogu žalovanja oz. žalosti, poročajo o vztrajnih težavah s prebavo, pa čeprav jedo ustrezno hrano, dovolj vlaknin, pijejo dovolj vode itd. Zaprtje kot razlagajo tradicionalne medicine je pri njih posledica žalosti in dokler te ne bodo »prebavili«, težavno odvajanje blata ne bo izzvenelo in to navkljub odvajalom.

Žalost namreč po mnenju holističnih medicin izčrpava energijo pljuč in debelega črevesa, zaradi česar tudi debelo črevo ne more optimalno izpolniti svojih nalog.

Zaprtje in način prehrane

Tudi mnoge napake v prehranjevanju nam lahko nakopljejo težave s prebavo. Npr. najbolj očitna napaka, ki jo zlahka povežemo s težavami kot je zaprtje, je dehidracija. Kadar popijemo premalo vode, se bo to zelo hitro odrazilo v zaprtju. Telo vodo med drugim nujno potrebuje za opravljanje številnih vitalnih funkcij. Če vode v telesu primanjkuje, jo bo telo iskalo tam kjer je na razpolago. Zato jo bo med drugim veliko posrkalo tudi iz lumna debelega črevesja. Posledično se bo seveda črevesna vsebina zasušila in zaprtje bo tu.

Zaprtje pa lahko povzroča tudi premalo vlaknin v prehrani. Če pojeste zelo malo sadja, zelenjave in polnozrnatih žit, boste z zaprtjem prej ali slej imeli težave. Vlaknine so namreč zelo koristne za vzdrževanje dobre prebave. Vlaknine v črevesju hranijo dobre mlečno kislinske mikrobe in tako sodelujejo v vzdrževanju ravnovesja črevesne flore. Poleg tega v črevesju zadržujejo veliko količino vode, kar poveča volumen blata in mu obenem priskrbi tudi primerno mehkost. Ker vlaknine tudi spodbujajo gibanje črevesja, omogočajo še, da se blato lažje izloči. Torej pojejte vsaj 30 g vlaknin na dan in tako zmanjšajte možnost, da bo zaprtje postalo vaš problem.

Za zaprtje pa je lahko krivo tudi nezadostno uživanje mlečno kislinsko fermentirane hrane ali napitkov. Sirotka (npr. A. Vogel Molkosan), kefir, jogurti, kislo zelje ali repa, druga mlečno kislinsko fermentirana zelenjava ter sokovi (npr. Dr. Steinberger Sok kislega zelja in zelnice) … z vsebnostjo bodisi desno sučne mlečne kisline ali samih mlečno kislinskih mikrobov, skrbijo za vzdrževanje ravnovesja črevesne flore. Znano je namreč, da kadar je ta porušena, kaj hitro lahko nastopijo tudi težave kot je zaprtje. Ker velja, da ima sodobni človek zaradi stresnega načina življenja, že v osnovi močno porušeno ravnovesje črevesne flore, je dobro, pomisliti tudi na redno krepitev le te posebej še, če vas zaprtje že muči.

Le malokdo ve, da na zaprtje lahko vpliva tudi pomanjkanje maščob v prehrani. Torej kadar v prehrani primanjkuje dobrih maščob, ker se jim zaradi mitov o škodljivih maščobah še vedno izogibamo, si lahko zaprtje pridelamo tudi po tej plati. Ne le kvalitetno olivno olje, laneno olje … ampak tudi kvalitetno maslo, kokosovo olje in podobne »prepovedane« maščobe so skupaj s »prepovedanim« holesterolom nujno potrebni za ohranjanje zdravja sleherne celice našega telesa. Potrebni pa so tudi pri formiranju in izločanju blata. Npr. premalo holesterola v hrani, lahko zmanjša nastajanje žolčnih kislin, ki med drugim skrbijo za ustrezno formiranje blata. Pomanjkanje omega 3 maščob, ki jih najdemo v lanenem, orehovem, konopljinem, ribjem olju, ribah, polnomastnih mlečnih izdelkih pašnih živali…, lahko vodi v izsušenost vseh sluznic telesa. Izsušena sluznica črevesja pa lahko vpliva tudi na pojav težav kot je zaprtje. Prav tako je znano, da je tako pomanjkanje omega 3 kot tudi pomanjkanje holesterola povezano z depresivnimi stanji. Ob takšnih stanjih, kot vemo, pa je lahko zaprtje pogost problem. Več o mitih zaradi katerih se maščob in holesterola na škodo lastnega zdravja bojimo, si lahko preberete v knjigi Resnice in zmote o holesterolu. Knjigo lahko prelistate na http://shop.zazdravje.net/.

Zaprtje in pomanjkanje gibanja

Kdor je bil primoran zaradi bolezni preležati nekaj dni v postelji, je že izkusil kako hitro se lahko zaprtje pojavi tudi zaradi pomanjkanja gibanja. Gibanje namreč masira trebušne organe in tako spodbuja tudi praznjenje črevesja. Zaprtje je zato lahko tudi posledica telesne neaktivnosti. Da bi se tem težavam izognili bodimo telesno aktivni. Vsi nezmožni telesne aktivnosti, zaradi invalidnosti, prikovanosti na posteljo zaradi bolezni, operacij, starosti itd., pa si lahko zaprtje med drugim pomagate blažiti tudi z dihalnimi vajami ali masažo trebuha v smeri urinega kazalca.

Nad zaprtje preudarno!

Kot ste prebrali, so lahko vzroki za nastanek težav kot je zaprtje številni. Zapisali pa smo jih z namenom, da se odpravljanja težav z zaprtjem lotite tudi pri vzrokih. Samo jemanje tega ali onega pripravka, ki deluje odvajalno, namreč ne bo dolgoročno uspešno, posebej še, če ne popijete 2 do 2, 5 litra vode na dan, ne pojeste dovolj vlaknin ali/in mlečno kislinsko fermentirane hrane, se premalo gibljete, ste pod stresom itd. Povedano drugače, zaprtje vas bo nehalo mučiti takrat, ko boste poleg mehčanja blata in lajšanja izločanja blata z odvajali, odpravili tudi vzroke za nastanek zaprtja. Odvajala namreč niso namenjena dolgotrajni uporabi, temveč so le občasna pomoč za »odpiranje« zaprtja. Kadar jih jemljemo predolgo lahko celo škodijo. Tako je npr. znano, da dolgotrajno jemanje nekaterih dovajal lahko povzroči celo zaprtje! Preveliki odmerki drugih, pa tudi neprijetne krče v črevesju, zvijanje in drisko.

Nad zaprtje z novim rastlinskim odvajalom

K bogati zbirki naravnih pripravkov švicarskega naturopata Alfreda Vogla, se je v Sloveniji pridružil še eden in sicer A. Vogel Laksan. Registrirano zdravilo iz lanenih semen in manjšega odmerka sene in krhlike kot ju običajno najdemo v odvajalih, je namenjeno kratkotrajnemu odpravljanju občasnega zaprtja.

Torej Laksan nam bo občasno lahko v pomoč, ko se npr. pojavi zaprtje zaradi spremembe okolja, drugačne prehrane ali npr. ob dolgotrajnejšem ležanju v postelji. Inovativna kombinacija rastlin v Laksanu ustvarja mehkejše blato in omogoča lažji prehod le tega skozi črevesje. Zaprtje lahko z Laksanom blažijo vsi starejši od 12 let.

Zaprtje z Laksanom npr. odpravljamo tako, da enkrat na dan zaužijemo 1 do 1,5 merilne žličke zrnc z vsaj 1,5 dlc tekočine. To količino zrnc lahko tudi pomešamo bodisi z jogurtom, smutiji,... ali sadnimi čežanami in jih zaužijemo zvečer. Zrnc pred zaužitjem ni potrebno pustiti nabrekati, je pa pomembno, da nasploh zaužijete dovolj vode. Ker se učinek pojavi po 6- 12 urah lahko pričakujete, da bo zaprtje izzvenelo že zjutraj.

Laksan kot vsa ostala odvajala lahko jemljete do 14 dni. Za vse, ki ste pogosto zaprti se svetuje intervalno jemanje Laksana, kar pomeni, da ga zaužijete 1x na 2 do 3 dni.

Besedilo: Adriana Dolinar