background

Ko prebava stavka - ne stavkajmo še mi!

Ko prebava stavka ne stavkajmo še mi, raje probleme, ki jih slaba prebava povzroča, na primer  napihnjenost trebuha, napenjanje, vetrove, zaprtje, driska…  vzemimo resno in jih čim prej odpravimo po naravni poti. Kajti čakanje v tem primeru ne prinaša nič dobrega za naše zdravje. Zakaj?

Prebava

Porušena prebava - porušena črevesna flora

Porušena prebava je lahko znak porušene črevesne flore. Črevesno floro sestavljajo tako koristne mlečno kislinske bakterije, kot tudi potencialno škodljivi mikrobi, glivice itd.. Dobro je vedeti, kako pomembne za našo prebavo in splošno zdravje so prav koristne bakterije v tej sestavi. Te pa so tudi zelo ranljive,  namreč nemalokrat so tarča neustrezne prehrane (hrana, ki zakisa, hrani glivice, aditivi, konzervansi, pesticidi,…). Še huje zanje pa je kadar zbolimo. Veliko teh bakterij ne preživi npr. antibiotičnega zdravljenja naše bolezni. Rezultat takšnega pomora koristne črevesne flore je prekomerna razrast prej neškodljivih mikrobov in glivic (kandide), ter s tem neustrezna prebava zaužite hrane. Ker tako prebava ni ustrezna in hrana v črevesju lahko tudi gnije, se tvorijo plini in napihnjenost trebuha, napenjanje, vetrovi itd.so tu. Napenjanje in napihnjenost trebuha je lahko tudi posledica zmanjšane peristaltike, t.j. zmanjšanega gibanja črevesa z nalogo potiskanja prebavljene hrane naprej in s tem pojava zaprtja. Koristne bakterije namreč skrbijo za pravilno kislost črevesja, s čimer skrbijo tudi za ustrezno delovanje peristaltike. Če tega ni, se pojavi zaprtje in z njim največkrat tudi napenjanje in napihnjenost trebuha, saj je naše črevesje polno ostankov prebave.

Porušena prebava - razsežnost posledic

Posledice porušene črevesne flore pa niso zaznavne le na nivoju prebave  s pojavom napenjanja, napihnjenosti trebuha itd., ampak imajo lahko širšo obsežnost. Namreč, če je prebava pomanjkljiva, seiz črevesja težje vsrkajo številne vitalne snovi zaužite s hrano, ki telesu pomagajo pri čiščenju in obnavljanju. Če porušena prebava z denimo pojavom napenjanja in napihnjenosti trebuha traja dalj časa, se pričnejo v telesu kopičiti tudi strupi in kisli presnovki, ki jih ne moremo izločiti. To lahko občutimo kot utrujenost, pomanjkanje energije, razdražljivost, apatijo, padec imunskega sistema s pogostimi prehladi in drugimi vnetji itd.. Nekateri takšno stanje presežka kislih metabolitov in strupov imenujejo tudi  zakisanost telesa. To pa je stanje, ko v telesu ni prave obrambe moči, saj so ustvarjeni odlični pogoji bodisi za razvoj bakterij, virusov, glivic ali pa celo rakavih celic! Torej slaba prebava s pojavom težav kot so napihnjenost trebuha, napenjanje, zaprtje, driska,… lahko pripelje do zakisanosti telesa in s tem pojava številnih obolenj. Zato ne odlašajte, ko se prebava poruši in vas v neroden položaj spravljajo napihnjenost trebuha,  napenjanje, vetrovi,… temveč ukrepajte čim prej!

Porušena prebava- naravna pomoč tudi Molkosan

Ko prebava stavka, črevesno floro lahko krepite tudi z koncentrirano  fermentirano sirotko, ki zaradi visoke vsebnosti L+ mlečne kisline nahrani koristne bakterije in jim omogoča ustrezno obnovo. Na ta način se prebava na daljši  rok uredi, podpremo jo na naraven način. Napihnjenost trebuha, napenjanje, vetrovi,… pa  izzvenijo, saj »oblast« v črevesju ponovno prevzemajo koristne bakterije. Dobra prebava  in s tem  odsotnost težav kot so napihnjenost trebuha, napenjanje,…  je kot ste videli tudi ključnega pomena za vzdrževanje ali ohranjanje zdravja. Ni zaman star pregovor, da največkrat korenine bolezni ali zdravja ležijo v črevesju!

Besedilo: Adriana Dolinar

Rešite test in ugotovite kako zdrav je vaš prebavni sistem.