A.Vogel Blog
Artroforce

Težave z mišično-skeletnim sistemom so precej pogoste, kar ni presenetljivo, če pomislimo, da sodijo v to skupino tako nesklepne težave, kot so na primer športne poškodbe, zlomi, vnetja kit in mišic, težave zaradi enoličnega položaja in drže kot tudi sklepne težave, na primer različne vrste artritisa in protin. Skupni imenovalec omenjenih težav je v večini primerov vnetje, ki nastane kot odgovor ožiljenega tkiva na neko poškodbo ali draženje in je del naravne telesne obrambe. Gre za zapleten proces, katerega namen je odstraniti škodljiv dejavnik ali vsaj preprečiti njegovo širjenje. Vnetno reakcijo pogosto spremlja bolečina, oteklina in rdečina, za kar so odgovorni raznovrstni mediatorji ali z drugo besedo posredniki vnetja. Ti se sproščajo iz krvi, poškodovanega tkiva in vnetnih celic ter vplivajo na širjenje krvnih žil in na njihovo večjo prepustnost, zaradi česar tkivo oteče in pojavi se rdečina. Mnoge bolezni vezivnega tkiva spadajo med avtoimune bolezni, pri katerih imunski sistem izdeluje protitelesa, ki napadajo lastno tkivo. Tudi tukaj nastane vnetje, ki pa je kronično in lahko okvari zdravo tkivo.

Pomoč

Zdravljenje je odvisno od vrste težave, bolezni ali poškodbe. Včasih zadostuje imobilizacija prizadetega sklepa in počitek. V določenih primerih so priporočljivi obkladki, v drugih zmerno gibanje do bolečine. Pomaga lahko izbira druge oblike športne dejavnosti ali krepitev določenih mišičnih skupin v namen, da bi okrepljene mišice zavarovale določen sklep, ki nam povzroča težave … Poleg primernega nasveta glede gibanja, zdravniki pogosto na recept predpišejo zdravila proti bolečinam in vnetju, sploh če so bolečine hujše. Najpogosteje predpisana so zdravila iz skupine nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki pomagajo umiriti vnetje in delujejo tudi proti bolečinam. Nekatera izmed njih se izdajajo v lekarni tudi brez recepta, med njimi je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora Artroforce.

Prav tako kot registrirana sintezna zdravila, je tudi zdravilo Artroforce pridobilo dovoljenje za promet pri Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, kar pomeni, da ne govorimo o prehranskem dopolnilu. Ta so namreč namenjena dopolnjevanju prehrane zdravih ljudi, medtem ko je Artroforce registrirano zdravilo, namenjeno zdravljenju. Tradicionalna zdravila rastlinskega izvora morajo izpolnjevati pogoje, ki jih določa Zakon o zdravilih in druge direktive. Za tradicionalno uporabo se smatra, da “je zdravilo v tradicionalni uporabi že najmanj 30 let, od tega najmanj 15 let v Evropski uniji”.(1)

Delovanje in prednosti zdravila Artroforce?

Zdravilo Artroforce vsebuje suhi ekstrakt korenine vražjega kremplja (latinsko: Harpagophytum procumbens D. C. in Harpagophytum zeyheri L. Decne, radix, extractum siccum), za katerega je znano, da zavira nastanek določenih vnetnih mediatorjev in tako deluje proti vnetju, proti oteklosti ter zmanjšuje bolečino. Primeren je za dolgoročno vzdrževalno zdravljenje kroničnih bolečin in vnetij mišično-skeletnega sistema. Ena tableta vsebuje 480 mg suhega ekstrakta vražjega kremplja. Za odrasle od 18. leta starosti dalje je učinkovit odmerek 2 x na dan po 1 do 2 tableti. Polni učinek zdravila nastopi približno po dveh do štirih tednih rednega jemanja. Priporočljivo je, da zdravljenje začnemo tako, da poleg zdravila Artroforce uporabimo še zdravilo Atrogel v obliki gela, katerega učinek se pojavi hitreje in je primeren za akutne bolečine in vnetja mišično – skeletnega sistema. Po umiritvi akutnih simptomov lahko nato nadaljujemo zdravljenje le še z zdravilom Artroforce.

Kemično-sintezna protivnetna in protirevmatična zdravila, ki so najpogosteje predpisana zdravila na recept pri omenjenih težavah, imajo kar nekaj stranskih učinkov. Ti so lahko ob dolgotrajni uporabi in v višjih odmerkih zelo številni in hudi. Najpogostejši so želodčne težave (bolečine, ulceracije in krvavitve), reverzibilno poslabšanje ledvične funkcije, zadrževanje soli, preobčutljivostne reakcije (astma, izpuščaj na koži), lahko tudi omotica in zaspanost. Tako so ta zdravila kontraindicirana pri ljudeh, ki imajo že brez zdravil težave s prebavili, motnje v strjevanju krvi, obolenje jeter, ledvic ali srčno popuščanje. Zdravilo Artroforce teh stranskih učinkov ne povzroča, ravno nasprotno - na prebavila deluje ugodno, saj lajša napihnjenost in napenjanje zaradi vetrov. Tudi medsebojno delovanje z drugimi zdravili ni znano, niti niso znane druge oblike neželenih medsebojnih učinkov, zato so ti malo verjetni.

Kaj kažejo izkušnje z zdravilom Artroforce?

Študije, ki so bile izvedene z zdravilom Artroforce, so pokazale, da dovolj dolgo jemanje zdravila zmanjša mišične bolečine in okorelost(2), zmanjša bolečine pri revmatičnih težavah(3) in je učinkovito pri lajšanju bolečin v hrbtu(4). Izkazalo se je tudi, da Artroforce zmanjšuje potrebo po sinteznih nesteroidnih antirevmatikih, saj so bolniki ob sočasnem jemanju Artroforca redkeje občutili prebijajočo bolečino(5). Iz navedenega lahko sklepamo, da je zdravilo Artroforce učinkovito.

Za zaključek

Vražji krempelj, ki ga v obliki suhega ekstrakta vsebuje zdravilo Artroforce, pridelujejo v nadzorovanih nasadih, kjer ne uporabljajo pesticidov. Poseben poudarek je namenjen kakovosti proizvodnje in zagotavljanju stalne koncentracije farmakološko aktivnih snovi. Izkušnje iz Švice kažejo, da bolniki zdravilo zelo dobro prenašajo tudi ob daljšem jemanju, kar je pri zdravljenju revmatičnih bolečin potrebno, poleg tega pa se je izkazalo, da so ob jemanju Artroforca zagoni revmatičnih bolečin in vnetij redkejši in manj intenzivni. Z zdravnikom se moramo posvetovati, če po štirih tednih zdravljenja ne opazimo izboljšanja, oziroma če se simptomi slučajno poslabšajo. Pomembno je poudariti, da z zdravljenjem ne odnehamo po parih dneh jemanja zdravila Artroforce, saj se njegovo polno delovanje izrazi z zamikom dveh do štirih tednov rednega jemanja.

Reference in viri:

  1. http://www.jazmp.si/zdravila_za_uporabov_humani_medicini/dovoljenje_za_promet_z_zdravilom/zdravila_rastlinskega_izvora/
  2. Goebel H. et al. Effects of Harpagophytum procumbens LI 174 (devil's claw) on sensory, motor und vascular muscle reagibility in the treatment of unspecific back pain. Schmerz 2001;15:10-18
  3. Warnock M. et al. Effectiveness and safety of Devil’s claw tablets in patiens with general rheumatic disorders, Phytother. Res. 2007;21:1228-1233
  4. Chrubasik S. et al. A randomized double-blind pilot study comparing Doloteffin and Vioxx in the treatment of low back pain. Rheumatology 2003;42:141–148
  5. Frerick H. et al. Stufenschema bei der Coxarthitis. Doppelblindstudie mit Teufelskralle. Der Kassenartz 2001;5:34-41.
  6. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Artroforce: http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/o/A9BE03141C95F0EDC1257B0A0004DC47/$File/s-0519.pdf