background

Posebna prehrana pri revmi

Važni antioksidanti

Pri presnavljanju v telesu nastajajo prosti radikali, agresivne kisikove spojine, ki se pri procesu vnetja tvorijo v velikih količinah in škodujejo lastnim strukturam telesa (na primer hrustancu). »Lovilci radikalov« ali antioksidanti, kot so vitamin E, vitamin C, koencim Q10, prav tako pa tudi elementi v sledovih, npr. selen in cink, nevtralizirajo proste radikale. Pogosto potrebuje telo več antioksidantov, kot jih lahko zaužije s prehrano. Naravni vitamini v Naravnem E vitaminu v olju in kapsulah ter Bio C lahko pri tem pomenijo smiselno dopolnitev.

Meso pospešuje vnetje

Naša prehrana ima direkten vpliv na procese vnetja in na revmatične težave, povezane z vnetjem. Arahidonska kislina tvori snovi, ki pospešujejo vnetje. To kislino dovajamo telesu s prehrano živalskega izvora, tvori pa jo tudi telo samo.

Če se za dalj časa odpovemo mesu, salami, slanini in surovemu maslu, lahko zmanjšamo količino arahidonske kisline v telesu. Dovoljeni so mlečni izdelki z malo maščobe, enkrat do dvakrat na teden eno jajce in riba. Čeprav tudi morska riba vsebuje arahidonsko kislino, vsebuje tudi omega 3 maščobne kisline, ki pa delujejo protivnetno.

Namesto ribjih obrokov lahko uživamo kapsule iz ribjega olja in ribje olje. Zdrave maščobne kisline najdemo tudi v rastlinskih oljih, kot so laneno olje, olje iz navadne ogrščice, sojino in orehovo olje. Prehrana, ki vsebuje le malo arahidonske kisline in veliko omega 3 maščobnih kislin, dokazano pripomore k bistvenemu zmanjšanju revmatičnih težav.

Pri prehrani bodite pozorni na naslednje:

Beljakovine

Beljakovine zaužijemo z mlekom oz. mlečnimi izdelki, ki vsebujejo malo maščob (sir, jogurt, skuta, pinjenec) in z jajci. Meso, ribo ali salame lahko jemo največ enkrat na dan. Količina naj ne bo večja od 100g.

Izogibati se moramo drobovini (jetra, ledvice, možganom, telečjemu priželjcu), sardelam in sardinam v olju.

Pri perutnini in ribi odstranimo s purinom bogato kožo, preden meso zaužijemo.

Zelenjava in sadje

Zelenjava in sadje so dragocena živila in jih - razen nekaj izjem - lahko uživamo v večji količini.

Brezpogojno se moramo izogibati stročnicam (soja, grah, fižol, leča) in špinači, ker vsebujejo velike količine purina.

Pijače

V celoti moramo veliko piti: količina popite tekočine naj bi bila po možnosti večja od 2 l na dan. Poleg sadnih sokov in mineralne vode lahko popijete skodelico pravega čaja ali kave. Priporočamo Bambu žitno kavo.

Izogibati se moramo uživanju alkohola. Pri njegovi razgradnji namreč nastane laktat, ki zavira izločanje sečne kisline skozi ledvice. Poleg tega se poveča sinteza telesu lastne sečne kisline.

Olje pšeničnih kalčkov

Naravni vitamin E je pridobljen iz pšeničnih kalčkov. Olje pridobivamo s skrbno nadzorovanim …
Več

Bio C tablete

Tablete za žvečenje Bio C vsebujejo naravni vitamin C iz karibskih češenj (Acerola), pridobljen s …
Več

Bambu® Instant napitek

Bambu® je aromatičen in topljiv ekstrakt iz sadne in žitne kave, biološko pridelan. Bambu® ne …
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam