background

Naravno nad seneni nahod

To so izkusili že mnogi tudi v primeru senenega nahoda, ki se odraža z rdečico in srbečico oči, s kihanjem, z vodnim izcedkom iz nosu, z glavobolom in utrujenostjo. Dejstvo je, da se je potrebno alergij lotiti bolj temeljito, če želimo ustrezne in trajne rezultate. Nikakor ni dovolj le uživanje sinteznih pripravkov v času cvetenja. Ti poleg tega, da ne odpravljajo vzroka za pojav alergij, v telesu puščajo še sledi stranskih učinkov. Čeprav bi sintezne pripravke zamenjali z podobno delujočimi naravnimi, prav tako ne bi dosegli trajnega uspeha. Ta je namreč zagotovljen le takrat, ko odpravimo vzrok in posledico hkrati. Da bi to storili, je potrebno pokukati globlje v naš način življenja in razmisliti o dejavnikih, ki nas utegnejo do alergije pripeljati.

Hidracija telesa...

Mnogi v današnjem času pijejo premalo vode. Namesto nje pijejo raje različne pijače kot so sokovi, čaji,… in razne umetne pijače. Kakšne so posledice? Telo zaradi primanjkljaja čiste vode ne more zadovoljiti potrebe po čiščenju telesa odpadnih kislih presnovkov, kakor tudi v telesu ujetih toksinov. Poleg tega s pijačami, polnimi sladkorja, umetnih aditivov, konzervansov, ostankov težkih kovin itd. telo s toksini še dodatno obremenjujemo.
V knjigi Voda, F. Batmanghelidja, si preberite, kako dehidracija telesa poveča izločanje histamina, ki med drugim skrbi za varovanje in prerazporejanje razpoložljive vode v telesu. S povečanim uživanjem vode, se tudi nivo histamina prične zniževati. Da je voda naravni antihistaminik, je dobro vedeti, saj je glavna »terapija« v konvencionalni medicini ob pojavu alergij usmerjena prav v uživanje sinteznih antihistaminikov.
Preberete lahko tudi, kako dehidracija zmanjšuje pravilno delovanje protiteles, ki naj bi cvetni prah nevtralizirali. Ko se torej dehidrirani srečamo z vdorom pelodov v sezoni cvetenja npr. v oči, morajo žleze solznice sprati napadalni cvetni prah z občutljive očesne sluznice, saj je delo protiteles neučinkovito. »Izpiranje z vodo« je torej naravna rešitev telesa ob težavah, ko telo ne more s protitelesi nevtralizirati dražečega cvetnega prahu. Zato tudi zgolj jemanje antihistaminikov, pa naj si bo naravnih ali sinteznih, ni dolgoročno učinkovito.
Dehidracija nam torej nikakor ni v korist, če vemo, da imamo težave z alergijami. Pitje vode pa je že mnogim pomagalo, da se alergij trajno rešijo. Če nam primanjkuje vode, raje pijmo!

Dobro stanje črevesne flore...

Funkcionalna črevesna flora je nujna za ustrezno prebavo hrane in za absorpcijo vitalnih snovi iz hrane v telo. Le na ta način se lahko telo redno čisti in obnavlja, kar je nujno tudi za primeren imunski odziv, ko se telo sreča z antigeni pelodov. Torej četudi uživamo hrano, ki je idealna za dobrobit našega telesa, ko se borimo z alergijami, je ne bomo mogli izkoristiti, če imamo porušeno ravnovesje črevesne flore. To pa je lahko porušena zaradi jemanja antibiotikov, kortikosteroidov, kontracepcije, kemoterapije,… uživanja konvencionalne nekakovostne hrane in pijače, ki sta obremenjeni s pesticidi, konzervansi itd., prekomernega stresa in podobno.
Za krepitev črevesne flore (koristnih mlečnokislinskih bakterij) poskrbite z rednim uživanjem koncentrirane fermentirane sirotke, lahko tudi domače sirotke (to je v nasprotju s prvo potrebno popiti več), mlečnokislinsko fermentiranega zelja, repe, kefirja, itd. Po potrebi pred tem posezite tudi po močnejših probiotičnih pripravkih, ki vsebujejo tudi do 100 milijard koristnih črevesnih bakterij v dnevnem odmerku. To je zlasti potrebno, če ste jemali antibiotike ali na kak drug način drastično uničili črevesne koristne bakterije. Znaki porušenega stanja črevesne flore so tudi motnje v prebavi (driska, napenjanje, vetrovi, zaprtje, krči, bolečine).

Naravna hrana...

Ni verjetno težko razumeti, da umetne snovi in razne kemikalije v hrani in v našem telesu nimajo kaj početi, če želimo dolgo ostati zdravi. Zato posvetite pozornost tudi temu, kaj jeste. Veliko alergij izzveni, ko iz prehrane izločite vse, kar ni naravno oz. ekološko, vse kar je predelano, osiromašeno, vse, kar vsebuje obilico rafiniranega sladkorja, rafinirane bele moke, vse, kar nas pretežno zakisa itd. Včasih telo preprosto tudi zavrača določene vrste živil, zaradi česar bi bilo dobro opraviti test tudi na tem področju. V te namene obstajajo diagnostični testi, ki jih lahko kupite v specializiranih zeliščnih trgovinah. Tudi bioresonančna diagnostika vam je tu lahko v veliko pomoč.

Obvladovanje stresa...

Znanstveniki v današnjem času vse bolj dokazujejo, da imajo na naše zdravje še kako velik vpliv neprebavljena čustva. Zadrževanje čustev oz. neustrezno izražanje tega, kar čutimo, lahko blokira normalno delovanje našega telesa (čiščenje, obnavljanje, delovanje imunskega sistema itd.). Posledica je lahko tudi pojav alergije kot je seneni nahod. Da bi torej naše telo pravilno delovalo, pomislite tudi na pomen rednega razreševanja konfliktov, ki vas navdajajo z občutki žalosti, jeze, strahu, skrbi ali pohlepa.

Dodatna pomoč ob alergijah...

 • Kura s pitjem gline spodbuja čiščenje zastalih črevesnih oblog (polnih strupov, zastale hrane, mikrobov idr.) ter na ta način preprečuje, da bi strupi iz črevesja ponovno prehajali v telo. Izboljšuje pa tudi delovanje črevesja, prebavljanje hrane in absorpcijo vitalnih snovi v telo. Vse to zelo koristi telesu, ko se muči z alergijami, saj ga razbremenjuje obilice strupnin, zaradi česar se lažje osredotoči in na miren način opravi tudi z alergeni iz zraka.
 • Redno uživanje naravne hrane in prehranskih dopolnil, bogatih s klorofilom (brokoli, brstični ohrovt, alge, ječmenova trava, pšenična trava, zelenjavni sokovi, kopriva…) pomaga toksine loviti in nevtralizirati že v črevesju. Na ta način poskrbite za izločanje presežka toksinov, ujetih v telesu in obvarujete telo pred novimi toksini, ki jih utegnemo zaužiti skozi prebavno cev.
 • Redno uživanje naravne hrane in naravnih prehranskih dodatkov s kalcijem in drugimi bazičnimi minerali prav tako ugodno deluje na razbremenjevanje telesa, saj nevtralizira višek kislih presnovkov, s čimer se izboljša tudi naravna imunska obramba proti alergijam.
 • Redno uživanje hrane, bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, je prav tako dobrodošlo, saj je znano, da so te maščobne kisline nepogrešljive pri odpravljanju vseh vnetij v telesu. 
 • Redni eno- ali večdnevni prečiščevalni posti s sadno- zelenjavnimi sokovi (npr. z Dr. Steinberger biološko pridelanimi sokovi so za izločanje viška toksinov v telesu zelo dobrodošli. Lahko npr. v vsakem tednu en dan namenite prečiščevalnemu postu s sokovi. Ali npr. vsak mesec oz. po potrebi opravite večdnevni npr. petdnevni prečiščevalni post s sokovi.
 • Pregrevanje telesa s savnanjem ali z vročimi prečiščevalnimi kopelmi celega telesa (Schlenzine pregrete kopeli, o katerih v knjigi Ljudski zdravnik piše Alfred Vogel), prav tako pospešeno čisti in razbremenjuje telo. Ljudje, ki so se npr. lotili tudi rednega savnanja, le to zelo pohvalijo, ko gre za obvladovanje senenega nahoda. Mnogi z veseljem povedo, da se po takšnem čiščenju telesa brez bojazni lahko sprehajajo in uživajo v cvetočem travniku ure in ure.
 • Zaščita in blaženje razdraženih sluznic (očesne, nosne), izpostavljenih pelodom, z naravnimi pripravki, je prav tako na mestu. V te namene je poleg vlaženja sluznice oči z naravnimi pripravki, kot so A.Vogel Kapljice za oči, spiranja nosne sluznice s slano vodo ali kupljeno fiziološko raztopino (npr. Nisita pršilom), priporočljivo tudi mazanje nosne sluznice npr. z Nisita mazilom iz fiziološke raztopine ali z A.Vogel Bioforce mazilom. Mazili med drugim občutljivo sluznico vlažita in umirjata. Ker na ta način pelodom preprečimo tudi direktni kontakt s sluznico, je slednji dve mazili dobro nanesti na sluznico zlasti pred predvidenim izpostavljanjem dražečim pelodom.
 • V času trajanja senenega nahoda se je dobro izkazalo tudi jemanje rastlinskega zdravila Sinupret, ki se uporablja za zdravljenje nahoda in vnetja sinusov. Ta namreč s kombinacijo petih zelišč preprečuje, da bi se v času alergij, ko je sluznica zgornjih dihal že tako prizadeta oz. razdražena, otečena in polna redke sluzi, pojavila še bakterijska ali virusna infekcija ter s tem vnetje zgornjih dihalnih poti. Takšno vnetje okrevanje še podaljša in nemalokrat terja še dodatno uporabo zdravil kot so npr. antibiotiki. Zanje vemo, da poškodujejo ravnovesje črevesne flore, ki je ima prav tako pomembno vlogo pri obvladovanju alergij. Ker Sinupret izredno neguje nosno sluznico, niso redke izkušnje ljudi, ki so si z njim pomagali tudi povrniti zaradi alergij ali vnetij poškodovan občutek za vonj.
 • Zelo pomirjujoče na razdražene sluznice delujejo tudi čista eterična olja npr. sivke ali evkaliptusa v obliki aromaterapije prostora. Že pripravljeno kombinacijo eteričnih olj proti senenemu nahodu v obliki spreja lahko tudi kupite in z njim popršite robček, šal ali prostor neposredno okrog vas, ter s tem umirite napade alergije. 
 • Kot naravni antihistaminiki pomagajo tudi čaj kamilice, poprove mete, različne vrste zelenega čaja, itd.  Sok grenivke in limone, prelit z vrelo vodo, ohlajen in oslajen z medom, prav tako blaži simptome senenega nahoda. Podobno učinkuje tudi čaj ingverja.
 • Akupresura in akupunktura, homeopatija, bioresonanca itd. prav tako lahko prispevajo k izboljšanju ali celo odpravljanju težav, če je njihov pristop celosten. Terapevti morajo ločiti med vzrokom in posledico, le tako vam bodo lahko s terapijo pomagali odpraviti oba. Npr. akupresura s sproščanjem blokad v energetskih pretokih sprošča tudi blokade na fizičnem nivoju telesa, s čimer omogoči ustrezno delovanje telesa. Poleg tega krepi tudi obrambne sposobnosti telesa. To je vse potrebno, da se lahko ustrezno borimo proti pelodom. A ta učinek ne bo trajal dolgo, če mi z napačnim načinom življenja dosežke akupresure ponovno porušimo.

Tekst: Adriana Dolinar


A.Vogel Kapljice za oči

A.Vogel Kapljice za oči vsebujejo izvleček navadne smetlike (Euphrasia officinalis 0,1 %) in …
Več

A.Vogel Kapljice za oči Extra Intense

Za intenzivnejše vlaženje, pri izrazito suhih očeh. Z dvakratno količino hialuronske kisline.
Več

Bioforce krema

Bioforce krema oz. »krema iz sedmih zelišč« je najbolj znana in priznana krema Alfreda Vogla. …
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam