background

Zakaj je vredno razmišljati o menopavzi še preden se pojavijo prvi "resni" simptomi

Zdrav duh v zdravem telesu

Bolj kot ste zdravi oz. v dobri psihofizični formi, manj možnosti je, da vam bo menopavza predstavljala večji izziv. Torej hidracija, kakovostna hrana, primerna telesna aktivnost, obvladovanje stresa, dovolj spanja in počitka …. skratka zdrav življenjski slog je tisto, kar nam lahko preživljanje obdobja menopavze močno olajša.

Glavna pijača naj bo voda

Tako pred, kot v času mene je dobro, da pazimo na hidracijo telesa. Tega najlažje in najbolje hidrira voda. Kava, alkoholni napitki in mnogi čaji učinkujejo ravno nasprotno – iz telesa vodo odplavljajo, zato se jim izogibajte. V kolikor boste pili dovolj (2-2,5 litra vode na dan), se lahko izognete znakom dehidracije, ki so pogosto zelo podobni znakom, ki se pojavljajo v meni. To so: bolečine v sklepih, zgubana in srbeča koža, nihanje razpoloženja, glavobol, vročinski oblivi, slabši spomin, zaprtje in napenjanje, vnetje sečil, pospešen srčni utrip itd.

Prehrana

Ker je preživljanje hormonskih sprememb za organizem napor, se tudi naravno poveča potreba telesa po kakovostni in raznoliki hrani, zato je dobro, da telesu takšno hrano tudi omogočimo. Izkušnje kažejo, da sta kakovostna hrana in pravšnja hidracija zelo pomembna dejavnika, ki lahko omogočita lep prehod v nov cikel življenja ženske in to brez večjih težav.

Zaužijte dnevno vsaj 5 obrokov kar najbolj svežega sadja in zelenjave, po možnosti ekološke. Bolj kot bo prehrana raznovrstna, več vitaminov in mineralov bo prejelo vaše telo.

Ker je potreba po beljakovinah v času hormonskih sprememb povečana, se različnim beljakovinskim jedem ne izogibajte. Če ste veganke ali vegetarijanke, poskrbite, da vam beljakovin ne primanjkuje. Temu se lahko izognete tudi z dodajanjem ustreznih prehranskih dodatkov, kot so npr. konopljine beljakovine.

V prehrano vključujte jed,i bogate z vlakninami (zelenjava, kvinoja, ajda, rjavi riž …), desnosučno mlečno kislino (fermentirane jedi, kot je sirotka, kefir, kislo zelje …), saj s tem skrbite za redno prebavo, ki se v času hormonskih sprememb lahko poleni. Obenem so omenjena živila nujna za vzdrževanje ravnovesja črevesne flore. Znano je npr. da dobre črevesne bakterije ob kakovostni hrani, ki vsebuje lignane (zelenjava, sadje, žita, semena, fižol …) proizvajajo tudi fitoestrogene. Ti se v krvi obnašajo kot hormon estrogen in telo podpirajo v obdobju hormonskih sprememb.

Ker se na poti v menopavzo upočasnjuje tudi metabolizem telesa, je v izogib nabiranju odvečnih kilogramov treba paziti, da ne posegate prepogosto po belem sladkorju, beli moki in na sploh jedeh, polnih enostavnih ogljikovih hidratov. Če je možno, se belemu sladkorju in pšenici raje popolnoma izognite. Oba povzročata tudi prebavne motnje. Če že, se raje poslužujte polnozrnate moke in izdelkov iz nje. Tudi pri rižu je bolje kot belega izbirati polnovreden riž.

Kakovostne maščobe, kot so denimo olivno olje, kokosova maščoba in mastne vrste rib (zlasti priporočljive so ribe, bogate z omega 3 maščobami – npr. divji losos) so dober vir maščob, ki jih telo potrebuje za zdrave sklepe, dobro delovanje možganov in lepo kožo.

Mleko in mlečni izdelki niso najbolj priporočljivi, če pa se jim ne morete upreti, jih uživajte v zmernih količinah in izbirajte vsaj ekološke. Lahko pa kravje nadomestite tudi z izdelki iz kozjega mleka.

Hrano preudarno solite s polnovredno zeliščno soljo, ki vsebuje ekološko pridelana zelišča in zelenjavo ter nerafinirano morsko sol. Takšna je npr. Herbamare sol. Navadni rafinirani namizni soli se izogibajte, saj lahko povzroča težave s krvnim pritiskom. To je še ena težava, ki se rada pojavi v menopavzi.

Gibanje

Ker upadanje estrogena lahko poslabša mišični tonus, je dobro že pred nastopom mene poskrbeti za krepke mišice s primerno telesno aktivnostjo. S tem bomo tudi sklepe zaščitili pred prehitro obrabo. Ta je namreč hitrejša, če so mišice, vezi, tetive, ki učvrščujejo sklepe, ohlapne, neaktivne … skratka - v slabi formi zaradi pomanjkanja telesne aktivnosti. Izberite svojemu stanju primerno telesno aktivnost. Vadite toliko časa, da se po vadbi počutite dobro, polne energije. Če ste preutrujene, zmanjšajte intenzivnost telesne aktivnosti.

»Mojih 30 minut«

Ženske, ki se bližajo meni ali jo že preživljajo, naj bi skrbno pazile, da namenjajo dovolj časa same sebi. Seveda je to dobro v vseh obdobjih življenja, še posebej pa v času pred in med menopavzo. Dovolj počitka, sprostitve, meditacije, ukvarjanje s kreativnimi sproščujočimi dejavnostmi, kot je npr. kvačkanje, slikanje, igranje inštrumenta … poskrbi za prost pretok vitalne življenjske energije, kar bo telesu olajšalo prilagajanje hormonskim spremembam. Zato vsak dan sebi namenite vsaj pol ure za popolni odklop od stresnega vrveža vsakdana, ali bolje rečeno, popolni priklop s celim bitjem na vitalno življenjsko energijo, chi, prano, brezpogojno ljubezen … kakorkoli to že želite poimenovati. Na to ne pozabite tudi, ko boste že zakorakale v menopavzo, saj tudi raziskave potrjujejo, da npr. meditacija, poslušanje sproščujoče glasbe hitro izboljša simptome mene.

Besedilo: Adriana Dolinar

Ocene

Ocena:

01.06.2022

“Odličen članek. Hvala za vse te informacije. Veliko uspeha pri delu še naprej želim. ”

Karin Krajnc

Odgovor A.Vogel: Najlepša hvala za vaš komentar in pohvalo, z veseljem se bomo trudili še naprej. Želimo vam veliko zdravih dni.

NOVO! Menoforce® tablete

Tradicionalno zdravilo iz izvlečka žajblja za lajšanje simptomov menopavze
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel