A.Vogel Blog

Domov / Produkti / Menopavza

Menopavza

Menopavza je naravno obdobje v življenju žensk, za katerega je značilno nočno potenje in navali vročine

Kaj je menopavza

Menopavza je naraven proces v življenju vsake ženske, ko doseže določeno starost.

Izraz menopavza so menda prvi uporabili Francozi v 17.stoletju. Vendar pa se menopavze kot pojava zavedamo šele razmeroma kratek čas – pred 100 leti je bila življenjska doba krajša in malo žensk je živelo dovolj dolgo, da je doživelo menopavzo.Verjetno so jo doživele le premožnejše ženske, ki pa o njej niso govorile.

Beseda menopavza izhaja iz grške besede menos, kar pomeni mesec in pausis, kar pomeni prenehati. To se lepo ujema z medicinskim pomenom menopavze, ko se mesečno perilo oz. menstruacija preneha.

Doživljanje menopavze

V menopavzi menstruacija le redko nenadoma preneha. Navadno začne izostajati ali pa pride pozno; menstruacija je lahko močnejša in manj redna, preden popolnoma preneha.

Spremembe v menstrualnem ciklusu pogosto spremljajo navali vročine, nočno potenje in razdražljivost. Ti in še nekateri drugi znaki menopavze se lahko pojavljajo nekaj mesecev ali nekaj let.

Mnogo ljudi govori o doživljanju menopavze, o spremembi ali o spremembi življenja. Govorijo tudi o predmenopavzi – obdobju, ko so že opazne spremembe.

Kako prepoznati menopavzo

To je pogosto vprašanje, na katerega se ne da preprosto odgovoriti. Pri ženskah se lahko kažejo znaki menopavze pred izgubo menstruacije in nekaj časa po njej.

 • Prva stvar, ki jo moramo upoštevati, je starost. Povprečna starost, ko se pri ženski pojavi menopavza, je 52 let, čeprav so opazili tudi nekatere primere, ko se je začela že s 35 ali šele s 60 leti. Če ste mlajši od 45 let, je malo verjetno (vendar ni nemogoče), da bi znake, ki se kažejo, lahko povezali z menopavzo.
 • Naslednji korak je, da preberete informacije na tej spletni strani, kjer so navedeni znaki menopavze in ugotovite, ali so podobni tistim, ki jih občutite vi. Najpogosteje se pojavljajo navali vročine in nočno potenje. Pri nekaterih ženskah se menja tudi razpoloženje (pojavlja se potrtost) ali pa se pri njih pojavijo bolečine v mišicah in sklepih.
 • Na tej spletni strani lahko najdete tudi vprašalnik, s katerim lahko ugotovite znake menopavze.
 • Če ste v dvomih, se posvetujte s svojim zdravnikom ali drugim zdravstvenim delavcem. Preiskava krvi, ki jo morda odredi vaš zdravnik, lahko pomaga v nekaterih primerih, le redko pa da jasen odgovor.

Zdravljenje znakov menopavze

Pri mnogih ženskah se pojavi le malo znakov menopavze, zato jo dobro prenašajo brez zdravstvene pomoči. Druge pa menijo, da znaki menopavze vplivajo na njihov način življenja in iščejo nasvet ter pomoč.

 • Prva stvar, ki jo lahko poskusite, je izboljšanje prehrane in načina življenja. Preberite poglavje Drobni nasveti za zdravo menopavzo.
 • Navali vročine in nočno potenje (dva najpogostejša znaka menopavze) prizadenejo več kot 80% žensk. Te težave lahko lajšate z izvlečkom žajbljevih listov.
 • Tudi potrtost in slab spanec lahko izboljšate z zdravili rastlinskega izvora. Oglejte si našo stran s poglavjem Zdravljenje menopavze z zdravili rastlinskega izvora.
 • Zdravnik vam lahko predpiše več vrst zdravil za zdravljenje znakov menopavze.
 • Hormonsko nadomestno terapijo je medicina pred leti zelo podpirala, vendar je ta terapija izgubila svojo priljubljenost, ko so spoznali njene neželene stranske učinke. Mnoge ženske se izogibajo temu načinu zdravljenja, nekateri zdravniki pa ga priporočajo pri hujših znakih menopavze.

Vzroki za menopavzo

Menopavza se začne, ko preneha menstruacija.

Za boljše razumevanje dogajanja med menopavzo nam bo v pomoč, če vemo, kaj se dogaja med menstruacijo, preden se začne menopavza. Več o tem preberite v našem poglavju Menstrualni ciklus.

Pred menopavzo (in po puberteti) pride pri ženski vsak mesec do ovulacije, ko se sprosti eno jajčece. Ta proces nadzoruje majhna žleza v možganih, imenovana hipofiza.

Čim starejši smo, tem slabšaje naša telesna pripravljenost. Rojstvo otroka kasneje v življenju je zato bolj tvegano za mater in otroka. V izogib tem tveganjem je narava poskrbela, da telo ženske pri določeni starosti preneha proizvajati jajčeca.

Najprej se zmanjša količina nastalih hormonov v hipofizi. To je za jajčnike znak, da jajčeca niso več potrebna in jajčniki prenehajo delovati. Redni ciklus zadebelitve in prekrvitve maternične sluznice ni več potreben in menstruacija preneha. Vrednosti hormonov progesterona in estrogena se znižajo.

Biološko menopavza pomeni konec rodnega obdobja v življenju ženske in s tem zagotavlja, da ženska rodi v dobi, ko je za to še v primerni telesni pripravljenosti.

Zaradi hormonskih sprememb med menopavzo posredno in neposredno nastajajo številni znaki. Najpogostejša sta nočno potenje in navali vročine, ki ju verjetno povzročijo hormonske spremembe, zaradi katerih telo vročino sprejema drugače.

Oglejte si naše strani, kjer so opisani vsi znaki menopavze in vzroki zanje.

Kaj lahko pričakujem

Čeprav vse ženske doživljajo menopavzo, ne moremo govoriti o določenih in standardnih izkušnjah.

 • Kar nekaj je žensk, ki se komaj zavedajo menopavze, ker občutijo le malo znakov.
 • Za mnoge menopavza pomeni le spremembo pri mesečnem perilu. Lahko pride do večjega potenja, navalov vročine ali nočnega potenja.
 • Le malo število žensk pa med menopavzo doživlja pomembne znake, ki so dovolj hudi, da prinašajo spremembe v vsakodnevno življenje in spreminjajo njegovo kakovost.

Kakorkoli menopavza učinkuje na vas, si je potrebno zapomniti nekaj: menopavza ni bolezen, temveč naraven proces, ki se dogaja v vašem telesu, ko pridete v določeno obdobje svojega življenja.

Koristi menopavze

O menopavzi včasih razmišljamo negativno, predvsem zato, ker je povezana s staranjem. Vendar pa ima nekaj dobrih strani.

 • Z menopavzo preneha mesečna menstruacija, kar pomeni preobrat v življenju ženske.
 • Ženske, ki močno krvavijo, imajo menstrualne bolečine in premenstrualni sindrom, menopavzo občutijo kot olajšanje -brez dni, ko so se zaradi nje slabo počutile.
 • Poleg naštetega ima konec obdobja plodnosti tudi svoje dobre strani.

Več o tem lahko preberete v naslednjih poglavjih.

Znaki menopavze
Drobni nasveti za menopavzo
Zdravljenje menopavze
Perimenopavza
Navali vročine
Nočno potenje
Menstrualni ciklus