background

Žajbelj – dober prijatelj v obdobju menopavze

Menoforce

Menoforce je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora, ki ima zdaj tudi v Sloveniji odobreno terapevtsko indikacijo. Uporablja se za lajšanje čezmernega potenja, povezanega z vročinskimi navali v meni, vključno z nočnim potenjem. Navedeno področje uporabe temelji izključno na dolgotrajnih izkušnjah.

Zdravilo Menoforce je narejeno iz žajblja (Salvia officinalis L.). Po ekstrakciji učinkovin iz svežih listov v 68-odstotnem alkoholu se pripravijo tablete, ki vsebujejo suhi ekstrakt žajblja. Ena tableta tako vsebuje suhi ekstrakt žajblja, ki ustreza 795 - 1370 mg svežih listov žajblja.

Za umirjanje vročinskih oblivov in prekomernega potenja se dnevno uživa 1 tableta. Če v 6 tednih ni izboljšanja ali se simptomi mene poslabšajo ali je učinek premočan ali prešibek, se je potrebno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

Kaj o žajblju in meni razkrivajo nekatere raziskave

Tradicionalno se je žajbelj uporabljal za blažitev vročinskih oblivov in prekomernega potenja v menopavzi, pa tudi za številne druge težave (motnje razpoloženja, nespečnost …), ki ženske v tem obdobju pestijo.

Mnoge raziskave tradicionalno uporabo žajblja v menopavzi sedaj tudi potrjujejo.

Kako natanko naj bi učinkovine v žajblju delovale na simptome menopavze, se še preučuje. Znano pa je že, da naj bi žajbelj težave v meni blažil prek več različnih mehanizmov, npr. prek vpliva na hormonski in živčni sistem.

Pa poglejmo nekaj raziskav iz omenjenih področij.

Dokazi o učinkih žajblja na vročinske oblive

Leta 2011 je bila objavljena raziskava (First time proof of sage's tolerability and efficacy in menopausal women with hot flushes), opravljena v Švici, ki je prva potrdila tradicionalno uporabo žajblja za umirjanje simptomov menopavze.

V odprti, multicentrični klinični raziskavi je sodelovalo več kot 65 žensk, starih okrog 56 let, ki so bile v meni vsaj 12 mesecev in so imele vsaj 5 vročinskih oblivov dnevno. Na njih so preučevali torelančnost in učinkovitost svežih žajbljevih izvlečkov v povezavi z vročinskimi oblivi in drugimi simptomi menopavze. Tako so 2 meseca dnevno prejemale eno tableto – izvleček iz svežih žajbljevih listov.

Ugotovili so, da ima pripravek iz svežih listov žajblja klinično vrednost v terapiji vročinskih oblivov in s tem povezanih simptomov mene. Vročinski oblivi so se znatno zmanjšali, terapijo pa so ženske dobro prenašale.

Dokazi o učinkih žajblja na druge simptome menopavze

Raziskava iz Shiraza objavljena leta 2020 (The effect of Salvia officinalis extract on symptoms of flushing, night sweat, sleep disorders, and score of forgetfulness in postmenopausal women).

Na več kot 60 postmenopavznih ženskah so preučevali vpliv izvlečka žajblja na vročinske oblive, nočno potenje, motnje spanja in pozabljivost.

Polovica udeleženk je 3 mesece prejemala 3 x na dan tablete z 100 mg izvlečka žajblja. Druga polovica je v tem obdobju prejemala placebo.

Ugotovili so, da izvleček žajblja zmanjša znake menopavze, kot so navali vročice, nočno potenje, pospešeno bitje srca, bolečine v mišicah in sklepih, depresijo, nervozo, zaskrbljenost in poveča zanimanje za spolnost.

Vpliv na hormone

Raziskava iz leta 2013 (Salvia officinalis for hot flushes: towards determination of mechanism of activity and active principles).

Tinktura žajblja zmanjša pogostost in intenzivnost vročinskih oblivov. Raziskovalci te študije so preučevali, kako žajbelj doseže umirjanje vročinskih oblivov v meni.

S preučevanjem različnih izvlečkov žajblja (etanolnih, vodnih …), so ugotovili, da so za umirjanje vročinskih oblivov zaslužni žajbljevi estrogenski flavonoidi.

Hormonski vpliv žajbljevih učinkovin pa naj ne bi bil edini mehanizem delovanja žajblja v povezavi z težavami v meni.

Vpliv na živčevje

Raziskava, objavljena 2019 (Modulation of neurological pathways by Salvia officinalis and its dependence on manufacturing process and plant parts used), je preučevala ne-hormonski način delovanja žajblja v zvezi z blaženjem vročinskih oblivov in pretiranega potenja v meni.

Preučevali so možnost ali bi lahko žajbljeve učinkovine (iz svežih listov žajblja – A. Vogel Menoforce) omenjene simptome menopavze blažile po nevrološki poti.

Ugotovili so, da močneje delujejo tinkture iz svežih kakor posušenih listov žajblja in sicer rezultati kažejo na močno modulacijo nevro-receptorjev in serotonin transporterjev. Torej preko nevroloških poti naj bi alkoholni ekstrakt Salvie officinalis uravnaval telesno temperaturo in morda tudi umirjal motnje počutja med menopavzo.

Besedilo: Adriana Dolinar

NOVO! Menoforce® tablete

Tradicionalno zdravilo iz izvlečka žajblja za lajšanje simptomov menopavze
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel