background

Kako vemo, da je prostata v »škripcih«?

Nevšečnosti, ki jih povzroča povečana prostata …

Na vrhuncu karierne poti, ko se otroci počasi osamosvojijo in je spet več časa za prijatelje, šport in druge aktivnosti, se v misli mnogih moških prikradejo črne misli, ki jih večina ne želi deliti niti z najbližjimi. Prostata od nekdaj predstavlja tabu temo, naše védenje o tem pomembnem organu pa neredko temelji na napačnih predpostavkah. Kar moške najbolj skrbi, je občutek, da izgubljajo svojo moškost. Pa temu ni tako, posebej ne, če znajo hitro in pravilno ukrepati.

Značilni znaki povečane prostate:

 • Pogostejše uriniranje
 • Pogostejše uriniranje v nočnem času
 • Nenadna potreba po uriniranju, ki jo težko zadržimo
 • Občutek nepopolno izpraznjenega mehurja
 • Manjši libido
 • Šibkejši curek ob uriniranju
 • Težaven začetek uriniranja
 • Pekeče, boleče uriniranje
 • Prekinjajoč curek
 • Kapljanje urina po opravljenem uriniranju

Izpolnite kratek vprašalnik in izvedite, v kakšnem stanju je vaša prostata.

 


Prostata in PSA

Prav je, da se pri omenjenih težavah obrnete na zdravnika, ki bo otipal vašo prostato. Brez skrbi, gre za povsem rutinsko preiskavo, ki jo je dalo skozi na tisoče moških. Če zdravnik ugotovi, da je prostata povečana, bo najverjetneje opravil še laboratorijsko preiskavo krvi, ki bo podala vrednost beljakovine PSA, ki nastaja v celicah prostate. Vedite, da povečana prostata sama po sebi ne pomeni nujno rakastega obolenja.

Zdravila za zdravljenje povečane prostate

Razlog, da toliko moških odlaša s pregledom pri zdravniku, je tudi strah pred zdravili. V javnosti so dobro znani nekateri neželeni učinki posameznih sinteznih zdravil, zlasti upad libida in rast prsi. Posebej v zgodnji fazi pa pomoč lahko poiščemo tudi v naravnih rešitvah, ki ne prinašajo neželenih učinkov. Moški, ki so pozorni na zgoraj opisane simptome in hitro ukrepajo, si lahko pomagajo tudi z registriranim zdravilom rastlinskega izvora Prostasan, ki učinkovito lajša neprijetne simptome povečane prostate. Težave se opazno umirijo že po mesecu ali dveh jemanja, za trajnejše učinke pa je Prostasan dobro jemati dolgoročno, po eno kapsulo dnevno.

Zdravilo Prostasan lahko kupite brez recepta v vsaki lekarni. Njegovo delovanje je izjemno učinkovito, kljub temu pa je zdravilo prijazno do telesa in s sabo ne prinaša neželenih učinkov. Ko ga boste preizkusili, ga boste z veseljem priporočali svojim prijateljem , tudi tistim najtišjim. Povečana prostata žal ni težava peščice, z njo se sooča kar polovica moških po 50. letu.

O težavah s prostato se vsekakor pogovorite s svojim zdravnikom, saj le s pregledom lahko izključimo morebitno rakavo obolenje. Če pa bo zdravnik potrdil rahlo do zmerno nenevarno povečanje prostate, pa je zgoraj opisano zdravilo odlična izbira.

Najboljša živila za zdravo prostato

Preprečiti je vselej bolje kot zdraviti. Da bo vaša prostata v najboljši formi tudi v zrelih letih, lahko veliko storite že kot mlad fant ali moški na višku svoje kariere. Negujte zdrav življenjski slog na vseh področij, vaša prehrana pa naj bo bogata s kakovostnimi, svežimi, polnovrednimi živili. Med posebej priporočljivimi so naslednja:

 • Živila, bogata s cinkom: npr. bučna semena, ovseni kosmiči, mandlji, ajda, rjav riž, adzuki fižol, jabolka, čebula, ostrige, grah, ječmen.
 • Esencialne maščobne kisline: npr. oreščki in semena, laneno olje, orehovo olje …
 • Zelenjava, zlasti: brokoli, cvetača, brstični ohrovt, zelje, ohrovt, koleraba, redkvice, por, česen, čebula.

Česar prostata ne mara, so predvsem hitra prehrana in sladkor, rdeče meso, kofein, alkohol in nikotin. Če skrbite za svoje zdravje celostno, se vam ni bati, da bi prostata v zrelih letih pričela »škripati«.

Ob zdravi prehrani, dovolj spanca in gibanja ne boste imeli težav s prekomerno telesno težo, ki prav tako pogosto poslabša simptome povečane prostate.

Za konec pa še češnja na tortici: Ne pozabite na aktivno spolno življenje, saj tudi to varuje zdravje prostate.

Besedilo: Sabina Topolovec