background

Prebava

1. Zaprtje

Zaprtje ni samo nadležno, temveč tudi zdravju škodljivo. Če se izločki dalj časa zadržujejo v črevesju, lahko pride do trajne samozastrupitve telesa. Zato je zaprtje vedno potrebno zdraviti. Važna pri tem je prehrana, ki naj bo bogata z balastnimi snovmi. Hrano je potrebno dobro prežvečiti, pomembno pa je tudi zadostno uživanje tekočine (najmanj 1,5 do 2 l na dan) in gibanje.
Pri tem pomagajo različne rastline, ki spodbujajo prebavo.

A.Vogel svetuje

  • Navadni rman (Achillea millefolium) spodbuja nastanek prebavnih sokov.
  • Laneno seme (Linum usitatissimum) pripomore, da vsebina črevesja lažje drsi.
  • Artičoka (Cynara scolymus) normalizira zmanjšano tvorbo žolča.

2. Driska

Do driske pogosto pride zaradi vnetja črevesne sluznice, ki je pogosto posledica napačne prehrane. Če se driska pojavi večkrat na dan ali pa je blato pomešano s krvjo, pa tudi, če drisko spremlja povišana telesna temperatura, se je potrebno posvetovati z zdravnikom.

A.Vogel svetuje

  • Srčna moč (Potentilla erecta) blaži draženje črevesne sluznice in deluje kot adstringent nanjo. Pri driski, ki je posledica živčnosti, pomaga navadni repuh (Petasites hybridus).
  • Kratek post s kamiličnim čajem (Camelia sinensis) razbremeni črevo.
  • Pri obnovi bakterijske flore pomagajo prebiotiki in acidofilne bakterije.

3. Vračanje iz želodca

Do vračanja iz želodca lahko pride, ker pogoltnemo zrak, naglo jemo ali ker se zmanjša količina prebavnih sokov.

A.Vogel svetuje

  • Rman (Achillea millefolium) uravnovesi delovanje želodca.
  • Jejte počasi, dobro prežvečite, večkrat na dan zaužijete manjše količine hrane.
  • Odpovejte se pijači, ki vsebuje ogljikov dioksid.
  • Pri kislem vračanju iz želodca normalizirajte težo, odpovejte se dražilom, kot so ostre začimbe, nikotin in alkoholne pijače, ne lezite takoj po jedi, po možnosti spite z rahlo privzdignjenim vzglavjem.

4. Napenjanje

Do napenjanja pride v glavnem zaradi pomanjkanja prebavnih sokov, zaradi hrane, ki napenja, disfunkcije črevesne flore ali oslabljenega delovanja jeter. Artičoka (Cynara scolymus) in regrat (Taraxacum officinale) pospešita delovanje prebavnih sokov, k boljšemu delovanju jeter pa pripomore pegasti badelj (Silybum marianum).

A.Vogel svetuje

  • Spodbujajte prebavo z artičoko (Cynara scolymus), z regratom (Taraxacum offincale) in s pegastim badljem (Silybum marianum).
  • Izogibajte se stročnicam, zelju in čebulnicam.
  • Pijte uro pred jedjo ali po jedi, ne pa med jedjo.

5. Črevesne glivice

Diagnoza »Črevesne glivice« je vedno povezana z oslabljenim imunskim sistemom, pa tudi z  disfunkcijo črevesne flore.

A.Vogel svetuje

  • Ameriški slamnik (Echinacea purpurea) je učinkovit pri dvigu imunske odpornosti organizma.
  • Različne rastline vsebujejo antimikotične (protiglivične) učinkovine, na primer kreša (Spilanthes oleracea). Izkazala se je pri zdravljenju črevesnih glivic.
  • Prilagodite prehrano in jo dopolnite s prevretim koncentratom sirotke in laktobacili.

Molkosan®

Koncentrirana sirotka bogata z L + mlečno kislino.
Več

Kako zdrav je vaš prebavni sistem?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Nad bolečine z gorsko arniko

Gorska arnika - enako učinkovita kot zdravila

Kako pomaga arnika?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.