background

Zgodba o Molkosanu

Skoraj noben drug naravni izdelek ni bil deležen tako pogoste in tako odmevne hvale kot sirotka. že Hipokrat je okoli leta 400 pred našim štetjem svetoval bolnikom serum kozjega, ovčjega in kravjega mleka. Mleku, ki ga je zavrel, je dodal sok fig in kis ter tako dobil osvežujoč napitek. Od takrat je doživljala sirotka svetle in temne trenutke. časom s cvetočimi zdravilišči s sirotko - kot npr. v 1. in 2. stoletju na Monte de la Torre med Neapljem in Salernom ali v 18. stoletju Gais v kantonu Appenzell (Švica) - so sledila obdobja, ko je mlečni serum skoraj potonil v pozabo.

Renesanso je doživela sirotka v 17. in še zlasti v 18. stoletju. Takrat so različni zdravniki odkrili njeno zdravilno delovanje. Med njimi znani Christoph Wilhelm Hufeland, vodilni pruski zdravnik in osebni zdravnik kraljice Luize. Hufeland se je zavzemal za preventivno dietno medicino in je cenil sirotko kot pravi vrelec mladosti in zdravja.

»Vsestransko delovanje«

V novejšem času sta se za oživitev kulture pitja sirotke zavzemala predvsem pionir naravnega zdravljenja Alfred Vogel (1902-1996) ter nemški zdravnik in strokovnjak za prehrano dr. Helmut Anemüller. Alfred Vogel se je intenzivno ukvarjal s sirotko in po letu 1947 večkrat poročal v svojem časopisu »A.Vogel Gesundheits-Nachrichten« (Zdravstvene novice A.Vogla) o njenem pozitivnem delovanju. V svojinajbolj znani knjigi »Der kleine Doktor« (Ljudski zdravnik, 1952) hvali sirotko: »Kdor pozna vsestranske možnosti delovanja koncentrata sirotke, jo ceni.« Po mnenju Alfreda Vogla pa le malokdo ve, kaj sploh je sirotka. Zato mu ni bilo odveč razložiti pripravo koncentrata sirotke.

Dragocene sestavine mleka

Za pridobivanje sira iz mleka mora sirar najprej ločiti trdne in tekoče sestavine mleka. To doseže tako, da doda mleku mlečno sirilo in bakterije mlečne kisline. Mleko se sesiri, postane gosto. Gosti del so v glavnem mlečne beljakovine in mlečna maščoba. Predela ga v sir. Kar ostane kot zeleno-rumena tekočina, je sirotka. Ta vsebuje še številne dragocene sestavine mleka, vendar pa zelo malo kalorij. Sirotko fermentirajo z izbranimi kulturami bakterij in obogatijo z desnosučno L(+) mlečno kislino, t.j. s fiziološko pomembno substanco, ki je odločilna za ugodno delovanje Molkosana®, ker jo lahko organizem neposredno absorbira. V zadnjem koraku iz fermentirane sirotke izločijo preostale beljakovine in jo koncentrirajo v vakuumu. Fermentacija zagotavlja obstojnost sirotke; sveža sirotka začne namreč še kakšni dve uri po pripravi razpadati.

Nezamenljivo zdrava

Odkar obstaja sirotka, teče beseda o njenem okusu. Nekaterim je prekisla. Drugi cenijo ravno njen svež, nezamenljivo grenak okus. Seveda nima okusa modne osladkane pijače, vendar je čista narava in se ji zaradi okusa ni treba opravičevati. »Okus sirotke« meni eden od njenih privržencev, znani avstrijski medicinski novinar prof. Hademar Bankhofer v intervjuju za časopis »A.Vogel Gesundheits-Nachrichten« (Zdravstvene novice A.Vogla) (izdaja 4/2001), »je prijetno kisel. Sirotka dovaja organizmu v lahko sprejemljivi obliki med drugim minerale, ki jih potrebujejo zlasti aktivni športniki.«

Dobra za prebavo, imunski sistem in kožo

Molkosan®, ki praktično ne vsebuje maščob in beljakovin, deluje vsestransko na zdravje. Pri rednem uživanju vpliva sirotka pozitivno na prebavni trakt in imunski sistem. Pravilna črevesna flora ni le pogoj za delovanje obrambnega mehanizma telesa, ampak še posebej za naše zdravje in dobro počutje. Sirotka je tudi prastaro lepotilno sredstvo, ki bodisi pri zunanji bodisi notranji uporabi čisti in neguje kožo ter zdravi ekceme in glivice. Poleg naravne prehrane z zelenjavo (česen, čebula, hren, solate) je sirotka tudi »zdrav ubijalec« kvasovke Candida albicans. Poleg tega je Molkosan® čudovita alternativa za vse, ki ne marajo ali ne prenašajo kisa, in se pogosto uporablja tudi kot začimba za zeliščno skuto. Za hujšanje in ohranjanje teže priporočamo, da spijete trikrat dnevno 20 minut pred vsakim obrokom v majhnih požirkih kozarec razredčenega Molkosana®, ki ste ga po želji lahko osladkali z žličko medu. Sirotka vsebuje tudi  številne pomembne minerale in elemente v sledeh. Koncentrat sirotke ne vsebuje mlečnih in jajčnih beljakovin ter glutena. Kdor želi vsak dan narediti zase nekaj dobrega, naj pije sirotko.

Predlog za spomladanski shujševalni napitek: zmešajte 2 dl (200 ml) paradižnikovega ali zelenjavnega soka in 0,5 cl (50 ml) soka kopriv z jedilno žlico Molkosana® A.Vogel.

Poživljajoč napitek iz sirotke pa sestavite takole: 1 kozarec sadnega soka zmešajte z jedilno žlico Molkosana® A.Vogel in jedilno žlico medu, po okusu začinite s cimetom.

Molkosan®

Originalna receptura, vsestranska uporabnost. Primeren tudi za zunanjo uporabo.
Več

Rešite test in ugotovite, ali ste napihnjeni!

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel