A.Vogel Blog

Domov / Indikacije / Revmatizem

Revmatizem

Preberite o revmatizmu, kaj pomeni ta izraz in s kakšnimi revmatičnimi stanji se lahko srečamo

Kaj je revmatizem

Revmatizem je splošni izraz za bolečino in vnetje v sklepih, mišicah in v okoliških mehkih tkivih (veznih tkivih).

Besedo revmatizem so uporabljali že v 14. stoletju v srednji Angliji in izhaja iz latinske besede rheumaoziroma grške besede rheŭma, kar pomeni teči kot potok ali reka. To se nanaša na izrazito, nepretrgano bolečino, ki prizadene sklepe, kite, mišice in vezi v telesu.

V tistem času je bilo znanje zdravnikov o vnetju omejeno; vse težave z mišicami, kostmi, sklepi in mehkimi tkivi so zato združili v eno in jo poimenovali revmatizem.

Z napredkom medicinske znanosti v zadnjih 50 letih pa vemo, da revmatizem pokriva široko področje zdravstvenih stanj – od lokalnega vnetja enega samega sklepa ali predela telesa (kot jet. i. zamrznjena rama) do stanj, ki prizadenejo veliko sklepov in mišic – revmatoidni artritis in druge vrste artritisa. Vse te bolezni spadajomed revmatične bolezni. Zdravniki, ki se ukvarjajo z njimi, so revmatologi. Čeprav beseda revmatizem v pogovornem jeziku nimastrogo zdravstvenega pomena, jo zdravstveni delavci še vedno uporabljajo.

Na tej strani boste našli kratek opis revmatičnih znakov in revmatičnih stanj.

Če se pri vas kažejo znaki revmatizma, vam bodo gotovo v pomoč strani, kjer najdete članek z naslovom Drobni nasveti za dieto in način življenja pri revmatizmu.

Kakšni so znaki revmatizma

Večina ljudi z revmatizmom znakov ne bo opisala z izrazom tekočih kot potok, ki so ga uporabljali v 14.stoletju. Vendar pa bodo ljudje s hudim revmatizmom povezovali to stanje z izrazom izrazita nepretrgana bolečina.

Pri ljudeh z revmatizmom se lahko pojavi bolečina v sklepu, mišici ali obeh.

Bolečina nastane zaradi vnetja in je različno močna. Lahko jo spremlja otrdelost sklepa ali omejeno gibanje bolečega dela telesa. Lahko so prizadeti najmanjši sklepi na nogi pa vse do večjih sklepov v kolkih in ramenih.

Katere motnje povzročijo znake revmatizma

Dandanes poznamo več kot 100 stanj, ki so vzrok za znake revmatizma; nedvomno jih bo sledilo še več, ko bomo vedeli več o vnetjih v telesu.

Na splošno pa vsako stanje, ki povzroča bolečino in vnetje, omejeno gibanje sklepa, mišic ali kit, spada pod izraz revmatično stanje, kjer se kažejo znaki revmatizma.

Ta stanja lahko prizadenejo samo en sklep ali del telesa, ali pa so bolj splošna in prizadenejo mnogo delov telesa.

Revmatizem, ki prizadene en sklep ali en del telesa

Pogosta revmatična stanja, ki prizadenejo en sklep ali del telesa so naslednja.

 • Vnetje kit (tendinitis).
 • Burzitis (vnetje mehkega tkiva okrog sklepa, imenovano sluznik).
 • Ponavljajoč nateg mišic(pogosto prizadene roke in zapestja pisarniških delavcev, pojavi pa se lahko tudi v malih sklepih telesa).
 • Zamrznjena rama – pri tej težavi se bolečine pojavijo, kadar želimo dvigniti roko. Včasih je zamrznjena rama povezana s poškodbo tkiva, kot je nategnjena mišica, včasih pa vzroka ni mogoče določiti.
 • Sindrom zapestnega prehoda – ta nastane, kadar tkiva v zapestnem kanalu otečejo, pritisnejo na živec in ga stisnejo; to povzroča mravljinčenje dela roke.
 • Bolečina v vratu  – lahko ji rečemo tudi bolečina v ramenih, zaradi katere težko obračamo glavo.
 • Putika (protin) – vnetje sklepov zaradi kopičenja kristalov sečne kisline v tkivu sklepa.
 • Osteoartritis – obraba sklepa, kini revmatično stanje, vendar pa ga spremljajo podobni znaki bolečine in omejeno gibanje.
 • Bolečine v križu – vzrokov za to je več. Nekatera stanja, kot je zdrs diska, mora obravnavati zdravnik.

Splošni znaki revmatizma

Bolečina in drugi znaki revmatizma lahko prizadenejo več delov telesa. Pri tem gre običajno za avtoimunske bolezni – nepravilno delovanje imunskega sistema, saj ta začne napadati naše lastne celice namesto mikrobov, ki so vdrli v telo.

Pogosta revmatična stanja, ki prizadenejo več kot en del telesa, so naslednja.

 • Revmatoidni artritis – pojavi se v različnih oblikah, vsem pa je skupno nepravilno delovanje imunskega sistema, kiškoduje tkivu v sklepih in okrog njih.
 • Fibromialgija – bolezen, za katero je značilno vnetje mišic in veznega tkiva v telesu; vzrokov zanjo je več.
 • Revmatična polimialgija – bolezen, ki prizadene mišice ramen in stegen.
 • Lupus (kronična vnetna kožna bolezen), sklerodermija (bolezen veziva kože), polimiozitis (vnetje mišic), dermatomiozitis – vse to so avtoimunske bolezni, ki prizadenejo mišice in vezna tkiva.