A.Vogel Blog

Domov / Indikacije / Lumbago

Lumbago (bolečine v spodnjem delu križa)

Lumbago je bolečina v lumbalnem (ledvenem) delu hrbtenice in jo poznamo tudi kot bolečino v spodnjem delu križa

Kaj je lumbago

Lumbago ali bolečina v ledvenem delu hrbtenice je okvara mišic in sklepov v spodnjem delu križa. Čeprav to stanje srečamo zelo pogosto, ta izraz dandanes ni razširjen. Ocenjujejo, da 80% ljudi v razvitem svetu vsaj enkrat v življenju doživi napad lumbaga.

Beseda lumbago se nanaša na bolečino v lumbalnem (ledvenem) delu hrbtenice – v najbolj spodnji tretjini; od tod tudi izraz spodnji del križa.

Ljudje zlumbagom svojim težavam včasih rečejo tudi bolečine v križu. Čeprav beseda križ lahko označuje del hrbtenice, ki poteka med rameni in zadnjico, pa se izraz bolečina v križu navadno nanaša na bolečino v spodnjem delu križa in ne v zgornjem delu hrbtenice, kot je bolečina v vratu.

Vzroki za lumbago

Težava pri lumbagu je zelo težavna določitev vzroka bolečin. Hrbtenica ima zapletenozgradbo z bogato mrežo živcev.Sporočila, ki jih pošilja nazaj v možgane, ne vsebujejo vedno natančnega podatka o mestuprvotnega izvora bolečinein o škodi, ki je nastala.

Bolečino v spodnjem delu križa lahko sproži nenaden gib, padec ali dvigovanje pretežkega bremena. Ti primeri so običajno povezani z izvinom ali nategom mišic in sklepov v križu, ki sprožijo lumbago. Pogosto te akutne bolečine v spodnjem delu križa prenehajo v dveh tednih, pri nekaterih ljudeh pa lahko trajajo znatno dalj časa in se nemalokrat tudi ponovijo.

Čeprav je lumbago pogost, lahko le v 25% primerov zagotovo določijo vzrok bolečin v spodnjem delu križa. Med temi vzroki so lahko:

  • zdrs diska,
  • osteoartroza,
  • osteoporoza.

Zelo redko tovrstne bolečine nastanejo zaradi življenjsko nevarnih ali resnih stanj, kot so zlom hrbtenice in rak na kostehter živcih v hrbtenici.

Znaki lumbaga

Različni ljudje imajo z lumbagom pogosto različne izkušnje. Nategnjena ali udarjena mišica v spodnjem delu križa lahko v nekaterih primerih povzroči hujšo bolečino kot poškodovan disk, ki velja za resnejšo težavo.

Pri lumbagu je lahko boleč cel spodnji del križa, te bolečine pa spremljajo mišični krči v ledvenem območju. Bolečina lahko seva iz spodnjega dela križa v zadnjico, dimlje ali v zadnji del stegna. To bolečino včasih spremlja občutek ščemenja ali odrevenelosti.

Mišični krči lahko povzročijo okornost ali omejitev gibanja v spodnjem delu križa, kar otežuje upogibanje naprej, nazaj in v druge smeri. Ko se to zgodi, ljudje navadno to nadomestijo z drugačno držo.S tem spremenijo težišče telesa, kar povzročadodatne težave z mišicami tako v spodnjem delu križa, kot tudi v drugih delih telesa.

Če občutite odrevenelost v celotnem predelu spodnjega dela križa ali v nogah, če ne morete več nadzorovati delovanja mehurja ali črevesja, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Dejavnosti, s katerimi lahko preprečimo bolečine v spodnjem delu križa

Če se vam večkrat pojavijo bolečine v spodnjem delu križa, je koristno, da ostanete dejavni. Vaje za hrbtenico vam lahko pokaže zdravnik, fizioterapevt, ali kiropraktik. Redna zmerna vadba, kot je hoja ali plavanje,prav tako lahko prepreči pojav lumbaga.

Poleg tega pa posebne zmerne vaje, ki krepijo mišice v spodnjem delu križa in trebuha, lahko zmanjšajo verjetnost nadaljnjih obdobij bolečin v spodnjem delu križa, kajti šibke mišice so bolj dovzetne za poškodbe. Nekaj teh vaj lahko najdete v knjigi »Življenje brez artritisa« (Life Without Arthritis) avtorja Jana de Vriesa.