A.Vogel Blog

Domov / Indikacije / Fibromialgija

Fibromialgija

Fibromialgija je težava, ki prizadene do 4% ljudi

Uvod

Fibromialgija je težava, katere vzroka ne poznamo. Povzroči veliko bolezenskih znakov in prizadene številne dele telesa.

Raziskave so pokazale, da so pri ljudeh s fibromialgijo živci bolezensko spremenjeni – so bolj občutljivi za normalno bolečino kot pri ljudeh, ki nimajo te bolezni. Bolniki s fibromialgijo težje dosežejo globok spanec kot pa ljudje brez te bolezni.

Poznamo številne dejavnike, ki lahko pripomorejo k nastanku fibromialgije: poškodba, duševni pretres, virusna okužba, motnje v delovanju imunskega sistema, stres, strah in drugi. Več informacij o bolezni lahko preberete v poglavju Kaj je fibromialgija.

Simptomi fibromialgije

Fibromialgija je sindrom (skupek znakov). Različni ljudje lahko občutijo različne znake, pa tudi različno intenzivno.

Večina ljudi s fibromialgijo občuti bolečine in občutljivost v mišicah ter pripadajočem mehkem tkivu. Bolezen lahko prizadene katero koli mišico v telesu, vendar se to najpogosteje zgodi v mišicah v vratu in ramenih.

Med druge znake spada tudi nepojasnjena utrujenost, preobčutljivost na telesno vadbo, slaba koncentracija in spomin.

Za več informacij poglejte Simptomi fibromialgije.

Kdo zboli za fibromialgijo

Ocenjujejo, da za fibromialgijo zboli do 4 % prebivalstva.Ta težava je pogostejša pri ljudeh med 20. in 50. letom.

Ženske so bolj nagnjene k tej bolezni – 90% obolelih namreč predstavljajo ženske. Tudi ljudje, ki so bolj zaskrbljeni, imajo strahove, tisti s stresom doma ali na delovnem mestu so bolj dovzetni za to bolezen.

Nekateri menijo, da je to družinska bolezen in je zgolj genetsko pogojena, čeprav je jasno, da pri tem sodelujejo tudi drugi zunanji dejavniki.

Kako ugotovijo fibromialgijo

Na žalost ne obstaja enostavna preiskava, ki bi z gotovostjo potrdila ali ovrgla fibromialgijo. Njeni znaki lahko spominjajo na znake drugih zdravstvenih težav in vaš zdravnik bo morda želelopraviti krvne preiskave, da bi izključil možnost drugih bolezni.

Ameriška visoka šola za revmatologijo (American College of Rheumatology) je razvila sistem, kjer zdravniki iščejo nenormalno občutljivost ali bolečino v mišicah pri ljudeh, pri katerih obstaja sum, da so zboleli za fibromialgijo. Več informacij o tem, kako se ugotavlja fibromialgija, najdete na strani z naslovom Kaj je fibromialgija.

Zdravljenje fibromialgije

Ker ne poznamo natančnega vzroka za nastanek fibromialgije, lahko pri bolnikih s to boleznijo le lajšamo bolečine in druge znake.

Običajno fibromialgijo zdravimo:

 • s protibolečinskimi in protivnetnimi zdravili, kamor spadajo tudi zdravila rastlinskega izvora z arniko (v obliki gela) in vražjega kremplja (v obliki tablet),
 • z drugimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik,
 • z vedenjsko terapijo, s katero bolniku omogočimo, da se sooči z boleznijo in jo sprejme kot del svojega življenja,
 • z zdravili, ki sproščajo mišice (mišični relaksanti),
 • s fizioterapijo,
 • z vajami.

Vendar pa mnogi menijo, da je fibromialgija stanje, ki se ga najbolje zdravis celostnim pristopom, pri katerem uporabljamo kombinacijo običajnega in alternativnega zdravljenja. Poleg zgoraj omenjenih načinov zdravljenja lahko k izboljšanju fibromialgije primoremo še:

 • z dieto,
 • z akupunkturo,
 • z jogo,
 • z aromaterapijo,
 • z refleksologijo,
 • s homeopatskimi zdravili.