Sestavine
- 250 g stročjega fižola
- 1 strok česna
- 1 manjši svež čili
- 1 žlica nastrganega svežega ingverja
- 2 žlici sojine omake
- 1 žlica kokosove maščobe za praženje
- ¼ žličke celega kumina (laška oz. orientalska kumina, kumin)
- ½ žličke zrnc koriandra
- 250 ml kokosovega mleka
- 250 ml vode
- 1 žlica limoninega soka + lupinica ½ limone
- 1 žlica masla iz indijskih oreščkov
- 3 žlice indijskih oreščkov
- svež peteršilj
- grobo mleta sola
- zeliščna sol Herbamare
- sveže mleti pisan poper
Očistimo fižol, ga narežemo in skuhamo na zob.
Vmes pripravimo omako:
- V ponvi na hitro segrejemo semena kumina in koriandra, da zadišita in razvijeta svojo aromo. Ohlajeni začimbi stremo v možnarju z dodatkom nekaj zrnc grobo mlete soli.
- Česen sesekljamo, enako čili (semena odstranimo). Ingver nastrgamo.
- Nastrgamo limonino lupinico in iztisnemo sok.
- Oreščke suho prepražimo in grobo sesekljamo.
- Na kokosovi maščobi prepražimo sesekljane česen, čili in ingver ter dodamo strta kumin in koriander. Zalijemo z mešanico kokosovega mleka in vode, začinimo s sojino omako in počakamo, da zavre. Nato dodamo žlico masla iz indijskih oreščkov, temeljito razmešamo in po okusu dodatno začinimo z zeliščno soljo Herbamare in poprom. Kuhamo 2-3 minute, nato dodamo limonin sok in lupinico ter skuhan in odcejen stročji fižol. Temeljito pomešamo in pokrijemo za nekaj minut, da se fižol prepoji z okusi. Ko jed postrežemo, jo izdatno posujemo s sesekljanim peteršiljem in indijskimi oreščki.
Postrežemo z rižem in skledo solate.