background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Jesenska zelenjava po orientalsko

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • Za 4 osebe
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • Za 4 osebe

Ko se zunaj shladi, se nič ne prileže bolj kot topla, dišeča jed z domačega štedilnika. Vse v enem loncu olajša pripravo, pisana jesenska zelenjava dobro nahrani, dodane začimbe pa lepo ogrejejo telo.

Sestavine

  • 1 čebula
  • 400 g krompirja
  • 200 g pastinaka
  • 800 g hokaido buče
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 cimetova palčka
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1 žlička kumina
  • 1 žlička koriandra
  • 1 žlička kurkume
  • pol žličke ingverja
  • pol žličke cimeta v prahu
  • 1 pločevinka vloženega paradižnika v koščkih (približno 560 g)
  • 1 žlička zeliščne soli Herbamare
  • 250 g kuhane čičerike
  • 100 g suhih marelic
  • 50 g blanširanih mandljev
  • 100 ml pomarančnega soka
  • 2 žlici medu
  • manjši šopek svežih zelišč (denimo koriander, peteršilj in meta)
  • 180 g grškega jogurta
  • 2 žlici začimbne paste harissa (pekoča pasta iz svežih čilijev, kumina, koriandrovih semen, česna, soli in olivnega olja)

Čebulo olupimo in grobo sesekljamo. Krompir in pastinak prav tako olupimo in narežemo na kocke. Bučo očistimo semen in jo narežemo na kocke.

V večji ponvi segrejemo olje. Dodamo cimetovo palčko in zelenjavo in pražimo približno pet minut. Nato dodamo ostale začimbe in še malo prepražimo.

Nato dodamo paradižnik in približno en deciliter vode. Posolimo. Čičeriko odcedimo in jo speremo pod tekočo vodo ter jo dodamo v jed. Pokrito kuhamo približno 20 minut.

Marelice in mandlje grobo sesekljamo in pomešamo s pomarančnim sokom in medom. Dodamo k jedi in odkrito kuhamo še približno 10 minut.

Posujemo s sesekljanimi svežimi zelišči. Postrežemo z jogurtom, v katerega primešamo nekaj harissa začimbne paste.

Vir: www.avogel.ch

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

S stresom in vnetji je povezan velik odstotek bolezni, vključno z večino srčno-žilnih in presnovnih obolenj ter nevrodegenerativnih motenj. Poglejmo, kako so povezani kronični stres in vnetna obolenja ter kako ta ublažiti s prehrano.

Protivnetna živila

Omega-3: zaužiti jih moramo s hrano ali prehranskimi dopolnili

Sodeč po raziskavah so srečnejši tisti, ki zaužijejo veliko rib. Kaj pa če vam ne teknejo najbolje?

Kako poskrbeti za dobro preskrbo?

Kako veliko vlogo imajo omega-3 na zdravje možganov in kognitivne sposobnosti?

Možgani imajo od omega-3 korist v vseh obdobjih. Poskrbite za zadosten vnos.

Omega-3 in možgani

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam