Rižota, bogatega okusa, z zdravilno močjo žafrana.
Žafranove nitke za vsaj 15 minut namočimo v toplo mleko. Še več zdravilnih moči in barve pa bo žafran oddal, če ga pustimo namakati dlje časa.*
Riž damo v dva litra vroče vode, počakamo, da zavre, nato ga damo na cedilo in splaknemo pod mrzlo vodo.
Segrejemo 20 g masla in olivno olje. Dodamo riž in ga mešamo, dokler ne postekleni. Postopoma mu dodajamo vino in zelenjavno jušno osnovo in na majhnem ognju kuhamo pribižno 15-17 minut.
Medtem očistimo zelenjavo in mavrahe (po želji), jih narežemo na manjše koščke in blanširamo, da se še čvrsti na ugriz.
Meto drobno sesekljamo.
Na koncu v riž dodamo žafranovo mleko, zelenjavo, gobe in smetano. Po potrebi dosolimo. Ogenj ugasnemo in dodamo sir in preostanek masla. Potresemo z meto.
* V izvirnem receptu avtor navaja bistveno večjo količino žafrana (0,5 g), prav tako ga v jed dodaja že na začetku kuhanja, kar ni ustrezno. Žafran je izjemno zdravilna začimba, vendar njene moči lahko v celoti izkoristimo le, če ga ustrezno uporabljamo (kot navedeno v receptu). Več o močeh te izjemne začimbe si lahko preberete v knjigi Ščepec védenja, ki jo lahko prelistate tukaj.
Recept je pripravil: Joannis Malathounis
vir: www.avogel.ch
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.