Rižota, bogatega okusa, z zdravilno močjo žafrana.
Žafranove nitke za vsaj 15 minut namočimo v toplo mleko. Še več zdravilnih moči in barve pa bo žafran oddal, če ga pustimo namakati dlje časa.*
Riž damo v dva litra vroče vode, počakamo, da zavre, nato ga damo na cedilo in splaknemo pod mrzlo vodo.
Segrejemo 20 g masla in olivno olje. Dodamo riž in ga mešamo, dokler ne postekleni. Postopoma mu dodajamo vino in zelenjavno jušno osnovo in na majhnem ognju kuhamo pribižno 15-17 minut.
Medtem očistimo zelenjavo in mavrahe (po želji), jih narežemo na manjše koščke in blanširamo, da se še čvrsti na ugriz.
Meto drobno sesekljamo.
Na koncu v riž dodamo žafranovo mleko, zelenjavo, gobe in smetano. Po potrebi dosolimo. Ogenj ugasnemo in dodamo sir in preostanek masla. Potresemo z meto.
* V izvirnem receptu avtor navaja bistveno večjo količino žafrana (0,5 g), prav tako ga v jed dodaja že na začetku kuhanja, kar ni ustrezno. Žafran je izjemno zdravilna začimba, vendar njene moči lahko v celoti izkoristimo le, če ga ustrezno uporabljamo (kot navedeno v receptu). Več o močeh te izjemne začimbe si lahko preberete v knjigi Ščepec védenja, ki jo lahko prelistate tukaj.
Recept je pripravil: Joannis Malathounis
vir: www.avogel.ch
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pri otrocih se vse pogosteje pojavljajo slabše mineralizirani zobje, ki so bolj dovzetni za karies in hitro propadajo. Težava ni ozdravljiva, saj sodobna medicina ponuja le začasne rešitve. Kaj so kredasti zobje, kaj jih povzroča in kaj lahko storimo sami?
Poletje počasi jemlje slovo, šolski hodniki pa so že polni otroške razposajenosti. Kako ravnati, ko jih položijo virusi?
Podprite otrokove obrambne moči z naravo in ne dušite na silo simptomov. Vsak znak prehlada ima svoj namen.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.