Rižoto običajno pripravljamo z belim rižem, vendar odlično uspe tudi s polnovrednim. Riž prej namočimo, kuhamo pa ga v resnici le deset minut. Ravno prav časa, da medtem pripravimo ostale sestavine za rižoto.
Rjavi riž, eno izmed čudovitih živil, ki jih je vedno znova priporočal Alfred Vogel v svojem Ljudskem zdravniku je veliko lažje pripraviti, kot marsikdo misli. Večer prej opran riž namočimo v veliko vode, zjutraj pa to odlijemo in ga skuhamo v sveži vodi. Na ta način iz riža odstranimo nekatera antihranila (denimo fitinsko kislino), obenem pa bo veliko hitreje kuhan. Najlažje (in brez posebnih pripomočkov) ga skuhamo tako, da je posoda, v kateri ga kuhamo, ves čas pokrita. Ko riž zavre, ga kuhamo le še deset minut, nato pa pokritega pustimo stati še dvajset minut. Tako bo riž ravno prav kuhan.
Druga možnost, če imate hiter pokrov (kot npr. pri posodi AMC), predhodno namočen riž le zavrite, nato pa ugasnite. Ko pokrov sam spusti, je riž kuhan.
Medtem na malo maščobe prepražimo čebulo, dodamo na kockice narezani bučki in jih nekoliko popečemo. Dodamo na drobne rezance narezan radič. Solimo, dodamo timijan in rožmarin. Nato dodamo še kuhan riž in kuhamo še pet minut, da se okusi dobro povežejo. Čisto na koncu rižoti dodamo še smetano in maslo, ki bosta ublažila nekoliko grenak okus radiča.
Jed izdatno potresemo še s sesekljanim svežim drobnjakom.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.