A.Vogel Blog
 

Pri omaki za testenine se ravnamo po okusu in predvsem sezoni. Izbiramo sveže, kar v tistem trenutku raste in daje poln okus. Seveda ljubitelji paradižnika in pravih “šugov”, kjer ta ne manjka, prisegajo na to sestavino skozi vse leto. Priznam, da ga moja tašča vkuhava z nekaj njenih dodatnih skrivnosti tako dobro, da čutimo dobrote z našega vrta s pomočjo zmrzovalnika še dolgo po tem, ko je vrt v zasluženem počitku.

Sedaj pa nekaj za ljubitelje bučk:
Omako si pripravimo tako, da na drobno nasekljamo bučke, por ali kaj drugega iz te družine (lahko npr. mlado čebulo, zeleni del mlade rastline naj ne manjka), lahko tudi nastrgamo korenje.
V ponvi segrejemo malo olivnega olja in nato vmešamo pripravljeno zelenjavo. Korenje potrebuje malce dalj časa kot bučke, zato najprej dodamo korenje, šele kasneje ostalo zelenjavo. Dušimo nekaj minut, dodamo malce vode, čajno žličko sladke paprike, ljubitelji smetane naj po okusu dodajo tudi to. Sam dodam tudi sveže zmleti poper, ki pa se mu v poletnem, vročem času lahko mirno odrečemo.
Sedaj pa klasičen trik iz Voglovega sveta: dodajte še ½ do 1 zelenjavno kocko A.Vogel Herbamare jušno osnovo (na voljo v trgovinah z zdravo prehrano in lekarnah, ki so navdušene nad Voglovimi izdelki). Še tako izurjen kuhar ne bo točno ugotovil, za kaj gre in ker gre za poln okus biološko pridelane zelenjave, bo to omako res popestrilo. Dosolite previdno, morda le malce naše znane soli A.Vogel Herbamare.

Če ste si zaželeli v omaki tudi mesno prilogo, lahko pred tem na trakce narežete puranje fileje, jih na olivnem olju na kratko popečete (1-2 min.), odstavite, to olje s mesnim sokom pa uporabite za osnovo, v kateri pripravite zgoraj opisano omako. Namesto purana bodo vegetarijanske duše uporabile tanjše narezan tofu.  

Za dve osebi torej potrebujemo:

  • Eno večjo ali dve manjši bučki
  • Manjši por
  • Korenček
  • Žlica sladke paprike
  • 0,5 – 1 dcl sladke smetane
  • Testenine, npr. tanke rezance, dobro pa bo tudi karkoli drugega, kar vam od testenin ustreza  


Vino? V vročih dneh se bo marsikdo odločil za belo, sam pa sem prejšnji teden ob tem raje odprl Ščurkov Merlot, 2009. Steklenica ni dolgo trajala.

Pa dober tek!

Avtor recepta: Robert Terčelj Schweizer