Okusna in pikantna omaka, ki jo lahko postrežemo ob polenti ali drugih jedeh iz žit.
Vso zelenjavo narežemo na kockice, čiliju pa odstranimo semena in ga narežemo na tanke rezine. Olje segrejemo, dodamo zrna triplata in kumina. Prepražimo ju le toliko, da zadiši in dodamo čebulo, česen, papriko, čili in lovorjev list. Dušimo 5 minut, dodamo še paradižnik in kuhamo še 10 minut. Na koncu dodamo še kuhan fižol, kurkumo, mleti čili, sol in na kockice narezan panir. Ko vse dobro prevre, posodo pokrijemo, ugasnemo ogenj in pustimo vsaj še 10 minut, da se umiri. Preden postrežemo, dodamo še sesekljano vejico svežega koriandra.
Ta jed se poda k polenti, rižu, proseni kaši. Če je čili premočen, zraven v skodelici ponudimo jogurt.
Namesto panirja lahko uporabimo tofu, sejtan ali meso. Če uporabljamo meso, je čas kuhanja vsaj 10 minut daljši.
Vir: Ščepec rešitve, 4. izdaja (razširjena in dopolnjena)
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.