background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Čili s polento

  • Čas:
  • Srednje
  • za 4 osebe
  • Prep: min
  • Srednje
  • za 4 osebe

Okusna in pikantna omaka, ki jo lahko postrežemo ob polenti ali drugih jedeh iz žit.

Sestavine

  • 2 rdeči papriki
  • 1 čebula
  • 2 pekoča čilija
  • 300 g panirja (mladega nesoljenega sirčka)
  • 300 g kuhanega fižola
  • 400 g svežega zrelega paradižnika
  • ½ žličke mlete kurkume
  • ½ žličke mletega čilija
  • 1 žlička celih semen kumina (ne kumine)
  • 1 žlička zrn triplata
  • 1 žlička soli
  • 1 lovorjev list
  • 1 vejica svežih koriandrovih lističev (ali peteršilja)
  • 0,3 dcl sončničnega ali sezamovega olja

Vso zelenjavo narežemo na kockice, čiliju pa odstranimo semena in ga narežemo na tanke rezine. Olje segrejemo, dodamo zrna triplata in kumina. Prepražimo ju le toliko, da zadiši in dodamo čebulo, česen, papriko, čili in lovorjev list. Dušimo 5 minut, dodamo še paradižnik in kuhamo še 10 minut. Na koncu dodamo še kuhan fižol, kurkumo, mleti čili, sol in na kockice narezan panir. Ko vse dobro prevre, posodo pokrijemo, ugasnemo ogenj in pustimo vsaj še 10 minut, da se umiri. Preden postrežemo, dodamo še sesekljano vejico svežega koriandra.

Ta jed se poda k polenti, rižu, proseni kaši. Če je čili premočen, zraven v skodelici ponudimo jogurt.

Namesto panirja lahko uporabimo tofu, sejtan ali meso. Če uporabljamo meso, je čas kuhanja vsaj 10 minut daljši.

Vir: Ščepec rešitve, 4. izdaja (razširjena in dopolnjena)

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Ali ste vedeli? Znano je, da post prinaša mnoge koristi. Tako lahko z njim med drugim vzdržujemo zdravje, izboljšamo fizično ali psihično počutje ter skrbimo za dolgoživost. Vendar pa post ni primeren za kogarkoli.

Postenje – kdo ni primeren?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam