background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Polnjeni šampinjoni

  • Čas:
  • Preprosto
  • Za 4 osebe
  • Prep: min
  • Preprosto
  • Za 4 osebe

Šampinjoni malo drugače. Preprosto, hitro pripravljeno in slastno. Dober tek.

Sestavine

  • nakaljena semena alfalfa (čas kaljenja: ca. 6 dni)
  • 20 srednje velikih svežih šampinjonov
  • 50 g pora
  • 1 paradižnik
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 jajce
  • 2 žlici smetane Crème fraîche
  • sveža zelišča z vrta (timijan, peteršilj …)
  • zeliščna sol Herbamare
  • 1 skodelica belega vina

Preliv:

  • 1 majhna šalotka
  • 1 strok česna
  • 1 žlica sesekljanih, prepraženih semen pinjol
  • 1 žlička nastrganega parmezana
  • sok ene limete
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlička sladkorja
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • sveža zelišča

Šampinjone očistimo in odstranimo bete. Te sesekljamo in jim dodamo sesekljan por, paradižnik, čebulo, česen in eno žlico nakaljenih semen alfalfe.

Rumenjak penasto umešamo z dvema žlicama smetane, sesekljanimi svežimi zelišči in zeliščno soljo in zmes dodamo sesekljani zelenjavi. Dobro premešamo.

Z dobljeno zmesjo napolnimo klobuke šampinjonov in jih zložimo na pekač, v katerega vlijemo kozarec vina.

Pri 200 stopinjah pečemo približno 8 minut.

Za preliv zmešamo sesekljano šalotko in česen, pinjole, parmezan in vse ostale sestavine. Nazadnje dodamo še kalčke. Prelijemo po zapečenih šampinjonih in postrežemo.

Avtorica recepta: Andrea Pauli (www.avogel.ch)

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam