background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Gobova juha

  • Priprava:
    Čas:
  • Srednje zahtevno
  • za 6 oseb
  • Prep: 15 min
  • Srednje zahtevno
  • za 6 oseb

V sezoni gobic se prileže topla juha, ki ogreje telo in nahrani vse čute. Za lažjo prebavljivost gob dodamo naštete začimbe.

Sestavine

  • 250 g jurčkov ali drugih vrst gob
  • 1 večja čebula
  • 5 strokov česna
  • 2 manjša krompirja
  • 1 steblo stebelne zelene
  • 2 korenčka
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • pol dcl sladke smetane
  • 1 šopek peteršilja
  • timijan
  • šetraj
  • kumina
  • lovorjev list
  • kurkuma

Čebulo in česen vsakega posebej drobno sesekljamo. Pustimo na zraku 10 minut, preden z njima kuhamo. Ta čas je potreben, da dosežemo poln zdravilen učinek obeh začimb.

Na maščobi posteklenimo sesekljano čebulo, dodamo narezane gobice in lovorjev list. Ko so prepraženi, dodamo drobno nasekljana korenček in stebelno zeleno. Ko oboje zadiši, dodamo še česen in hip za tem drobno narezan krompir. Zalijemo s pripravljeno zelenjavno jušno osnovo. Ko zavre, dodamo preostale začimbe in kuhamo še deset minut. Nato dodamo sladko smetano in drobno sesekljan peteršilj.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam