Ko sem pripravljala to omako, sem se spomnila sv. Hildegarde iz Bingna, ki je s tolikšno ljubeznijo predajala svoja znanja o začimbah, kot sta galgant in bertram. Pira je po njenem nauku eno osnovnih živil, lahko bi rekli - steber zdrave prehrane. Zagotovo pa tja ni sodil por, čeprav ga danes, tisoč let po njeni smrti, radi uživamo.
Omaka je zelo preprosta za pripravo in hitro pripravljena, odlično tekne kot polivka k zelenjavnim polpetom.
Na maslu prepražimo sesekljan por, dodamo moko in malo podušimo. Zalijemo z mlekom do primerne gostote. Dodamo obe začimbi in solimo po okusu.
* Več o galgantu si lahko preberete v knjigi Ščepec védenja. Obe začimbi (tako galgant kot bertram) poiščite v bolje založenih trgovinah z ekološko hrano.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Za revmatoidnim artritisom kar 3-krat pogosteje zbolevajo ženske, a se bolezen pri njih odkrije pozneje. Zakaj je temu tako in kako s farmakološkimi pristopi lajšamo bolečino, ki je posledica vnetja.
Zavedati se moramo, da vse, kar se znajde na policah lekarn, žal ne zdravi.
Preberite besede slovesa našega Roberta, ki mu je bila Sanja velika vzornica in prijateljica.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.