Ko sem pripravljala to omako, sem se spomnila sv. Hildegarde iz Bingna, ki je s tolikšno ljubeznijo predajala svoja znanja o začimbah, kot sta galgant in bertram. Pira je po njenem nauku eno osnovnih živil, lahko bi rekli - steber zdrave prehrane. Zagotovo pa tja ni sodil por, čeprav ga danes, tisoč let po njeni smrti, radi uživamo.
Omaka je zelo preprosta za pripravo in hitro pripravljena, odlično tekne kot polivka k zelenjavnim polpetom.
Na maslu prepražimo sesekljan por, dodamo moko in malo podušimo. Zalijemo z mlekom do primerne gostote. Dodamo obe začimbi in solimo po okusu.
* Več o galgantu si lahko preberete v knjigi Ščepec védenja. Obe začimbi (tako galgant kot bertram) poiščite v bolje založenih trgovinah z ekološko hrano.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.