background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Bešamelna omaka s porom

  • Prep: min

Ko sem pripravljala to omako, sem se spomnila sv. Hildegarde iz Bingna, ki je s tolikšno ljubeznijo predajala svoja znanja o začimbah, kot sta galgant in bertram. Pira je po njenem nauku eno osnovnih živil, lahko bi rekli - steber zdrave prehrane. Zagotovo pa tja ni sodil por, čeprav ga danes, tisoč let po njeni smrti, radi uživamo.

Sestavine

  • 30 g masla
  • 2 žlici polnozrnate pirine moke (uporabila sem sveže mleto)
  • 1 manjši por
  • pol žličke galganta* v prahu
  • pol žličke betrama* v prahu
  • ščepec sveže mletega muškatnega oreščka
  • sol po okusu
  • 3-5 dcl mleka

Omaka je zelo preprosta za pripravo in hitro pripravljena, odlično tekne kot polivka k zelenjavnim polpetom.

Na maslu prepražimo sesekljan por, dodamo moko in malo podušimo. Zalijemo z mlekom do primerne gostote. Dodamo obe začimbi in solimo po okusu.

* Več o galgantu si lahko preberete v knjigi Ščepec védenja. Obe začimbi (tako galgant kot bertram) poiščite v bolje založenih trgovinah z ekološko hrano.

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Ali ste vedeli?

Da obstaja preprost in poceni način, da bo srce láhko kot peresce in nam bo še dolgo služilo? Vse to, če razumemo, da je ta organ veliko več kot zgolj črpalka.

Čudežni napitek za zdravo srce ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.