background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Bešamelna omaka s porom

  • Prep: min

Ko sem pripravljala to omako, sem se spomnila sv. Hildegarde iz Bingna, ki je s tolikšno ljubeznijo predajala svoja znanja o začimbah, kot sta galgant in bertram. Pira je po njenem nauku eno osnovnih živil, lahko bi rekli - steber zdrave prehrane. Zagotovo pa tja ni sodil por, čeprav ga danes, tisoč let po njeni smrti, radi uživamo.

Sestavine

  • 30 g masla
  • 2 žlici polnozrnate pirine moke (uporabila sem sveže mleto)
  • 1 manjši por
  • pol žličke galganta* v prahu
  • pol žličke betrama* v prahu
  • ščepec sveže mletega muškatnega oreščka
  • sol po okusu
  • 3-5 dcl mleka

Omaka je zelo preprosta za pripravo in hitro pripravljena, odlično tekne kot polivka k zelenjavnim polpetom.

Na maslu prepražimo sesekljan por, dodamo moko in malo podušimo. Zalijemo z mlekom do primerne gostote. Dodamo obe začimbi in solimo po okusu.

* Več o galgantu si lahko preberete v knjigi Ščepec védenja. Obe začimbi (tako galgant kot bertram) poiščite v bolje založenih trgovinah z ekološko hrano.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Zdravila, registrirana zdravila, dopolnila – kako vedeti, kaj izbrati?

Zavedati se moramo, da vse, kar se znajde na policah lekarn, žal ne zdravi.

Kaj izbrati, da bo zares delovalo?

Sanji Lončar v slovo

Preberite besede slovesa našega Roberta, ki mu je bila Sanja velika vzornica in prijateljica.

(1965–2025)

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam