background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Pikantna jabolčna pita

  • Priprava:
    Čas:
  • Preprosto
  • Za 1 velik pekač
  • Prep: 30 min
  • Preprosto
  • Za 1 velik pekač

Le kaj je lepšega, kot čudovit vonj po jabolkih in cimetu v kuhinji? Jabolčna pita je lažja za pripravo kot denimo jabolčni zavitek, tekne pa kljub temu odlično.

Sestavine

  • 500 g polnozrnate pirine moke (najboljša je sveže mleta)
  • 320 g masla
  • 100 g polnega trsnega sladkorja
  • 1 zavitek vinskega kamna (nadomestek za pecilni prašek)

Začimbe:

  • 2 žlički galganta
  • 1,5 žličke cimeta
  • 1 žlička kardamoma
  • 1 žlička janeža
  • 1 žlička ingverja
  • pol žličke klinčkov
  • lupinica dveh bio limon

Nadev:

  • 1 kg jabolk
  • pol dcl limoninega ali limetinega soka
  • 1 žlička cimeta
  • ½ žličke vanilje
  • 100 g polnega trsnega sladkorja

Piro zmeljemo in jo pomešamo z vinskom kamnom (lahko uporabimo tudi kupljeno pirino moko). Maslo pomešamo z vsemi začimbami in limonino lupinico. Dodamo sladkor in moko in zamesimo testo. Na hladnem naj počiva eno uro.

Nadev: jabolka naribamo in takoj prelijemo z limoninim sokom. Sladkor pomešamo z obema začimbama.

Večji pekač namastimo z maslom in po njem razporedimo dve tretjini testa (preostalo tretjino prestavimo v zamrzovalnik). Po testu potrosimo jabolka in posujemo z začinjenim sladkorjem. Preostalo testo iz zamrzovalnika grobo naribamo in posujemo po vrhu.

Pečemo 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam