A.Vogel Blog
 

za 1 velik pekač ali dva manjša okrogla

  • 500 g polnozrnate pirine moke (najboljša je sveže mleta)
  • 320 g masla
  • 100 g polnega trsnega sladkorja
  • 1 zavitek vinskega kamna (nadomestek za pecilni prašek)

začimbe:

  • 2 žlički galganta
  • 1,5 žličke cimeta
  • 1 žlička kardamoma
  • 1 žlička janeža
  • 1 žlička ingverja
  • pol žličke klinčkov
  • lupinica dveh bio limon

Piro zmeljemo in jo pomešamo z vinskom kamnom (lahko uporabimo tudi kupljeno pirino moko). Maslo pomešamo z vsemi začimbami in limonino lupinico. Dodamo sladkor in moko in zamesimo testo. Na hladnem naj počiva eno uro.

Nadev:

  • 1 kg jabolk
  • pol dcl limoninega ali limetinega soka
  • 1 žlička cimeta
  • ½ žličke vanilje
  • 100 g polnega trsnega sladkorja

Jabolka naribamo in takoj prelijemo z limoninim sokom. Sladkor pomešamo z obema začimbama.

Večji pekač namastimo z maslom in po njem razporedimo dve tretjini testa (preostalo tretjino prestavimo v zamrzovalnik). Po testu potrosimo jabolka in posujemo z začinjenim sladkorjem. Preostalo testo iz zamrzovalnika grobo naribamo in posujemo po vrhu.

Pečemo 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Avtorica recepta: Sabina Topolovec