Carski praženec z dodatkom začimb v nas vzbuja najprijetnejša občutja. Z izbranimi polnovrednimi sestavinami je priljubljena sladica veliko manjši greh. Poskusite.
Rozine operemo in jih za pol ure namočimo v malo vode, da se zmehčajo. Dodamo ščepec soli, ki iz rozin izvabi še več sladkobe.
Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjake stepemo skupaj s sladkorjem. Dodamo mleko, rum in začimbe. Nato v maso ročno vmešamo presejano moko. Gladki masi previdno dodamo še sneg iz beljakov.
Na segreti ponvi raztopimo žlico masla in spečemo polovico testa. Pečemo pokrito. Ko je spodnja stran zapečena, s kuhalnico testo razdelimo na tri do štiri dele in vsakega posebej obrnemo. Spečemo še na drugi strani. Pečeno hranimo na toplem. Spečemo še drugo polovico testa.
Jabolka olupimo in narežemo na manjše kocke. Na maslu karameliziramo sladkor in dodamo narezana jabolka. Ko se zmehčajo, dodamo začimbe, temeljito premešamo in pustimo pokrito še 5 minut.
Stepemo sladko smetano.
Ohlajena jabolka pretlačimo s paličnim mešalnikom in dodamo stepeno sladko smetano.
Carski praženec narežemo na majhne koščke in postrežemo s pripravljeno jabolčno peno.
31.01.2020
“Stran je koristna, ker v poplavi neštetih "nasvetov" o zdravem življenju ponuja dobre recepte za res zdravo in okusno hrano, ki temelji na nepredelanih živilih, predvsem zelenjavi. Sicer pa že leta uporabljam izdelke A. Vogla (atrogel, recimo), ker sem tudi sama zeliščarica, doma pa pridelujemo ekološke vrtnine in sadje, mi je folozofija A. Vogla zelo blizu. ”
Danica Petrovič
Odgovor A.Vogel: Hvala za vaše mnenje, želimo vam uspešno pridelavo vrtnin.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.