background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Ajdov carski praženec z jabolčno peno

  • Priprava:
    Čas:
  • enostavno
  • za 4 osebe
  • Prep: 15 min
  • enostavno
  • za 4 osebe

Carski praženec z dodatkom začimb v nas vzbuja najprijetnejša občutja. Z izbranimi polnovrednimi sestavinami je priljubljena sladica veliko manjši greh. Poskusite.

Sestavine

za testo:

  • 3 jajca
  • 50 g nerafiniranega trsnega sladkorja
  • 350 g mleka
  • 150 g ajdove moke
  • ¼ žličke vinskega kamna (nadomestek pecilnega praška)
  • 50 g nežveplanih rozin
  • ščepec soli
  • nastrgana lupinica 2 bio mandarin
  • 2 pokrovčka ruma
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička vanilijevega izvlečka
  • 2 žlici masla

Med peko pripravimo jabolčno peno:

  • 2 jabolki
  • 20 g masla
  • 20 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • ½ žličke mletega kardamoma
  • ½ žličke mletega janeža
  • ½ žličke mletega ingverja
  • 100 ml sladke smetane

Rozine operemo in jih za pol ure namočimo v malo vode, da se zmehčajo. Dodamo ščepec soli, ki iz rozin izvabi še več sladkobe.

Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjake stepemo skupaj s sladkorjem. Dodamo mleko, rum in začimbe. Nato v maso ročno vmešamo presejano moko. Gladki masi previdno dodamo še sneg iz beljakov.

Na segreti ponvi raztopimo žlico masla in spečemo polovico testa. Pečemo pokrito. Ko je spodnja stran zapečena, s kuhalnico testo razdelimo na tri do štiri dele in vsakega posebej obrnemo. Spečemo še na drugi strani. Pečeno hranimo na toplem. Spečemo še drugo polovico testa.

Jabolka olupimo in narežemo na manjše kocke. Na maslu karameliziramo sladkor in dodamo narezana jabolka. Ko se zmehčajo, dodamo začimbe, temeljito premešamo in pustimo pokrito še 5 minut.

Stepemo sladko smetano.

Ohlajena jabolka pretlačimo s paličnim mešalnikom in dodamo stepeno sladko smetano.

Carski praženec narežemo na majhne koščke in postrežemo s pripravljeno jabolčno peno.

Ocene

Ocena:

31.01.2020

“Stran je koristna, ker v poplavi neštetih "nasvetov" o zdravem življenju ponuja dobre recepte za res zdravo in okusno hrano, ki temelji na nepredelanih živilih, predvsem zelenjavi. Sicer pa že leta uporabljam izdelke A. Vogla (atrogel, recimo), ker sem tudi sama zeliščarica, doma pa pridelujemo ekološke vrtnine in sadje, mi je folozofija A. Vogla zelo blizu. ”

Danica Petrovič

Odgovor A.Vogel: Hvala za vaše mnenje, želimo vam uspešno pridelavo vrtnin.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam